Brandfolk kæmper for at giver Roskildes borgere en lugtfri jul

Brandfolk i Roskilde kæmper hårdt for, at de hårdt plagede borgere i Roskilde kan gå en jul i møde uden lugt fra affaldsbranden på Solum.

Branden i affaldsbjerget på Solum i Roskilde har i månedsvis været en hovedpine for både borgere og brandvæsen i Roskilde, og nu truer en række uheldige omstændigheder med at føre til lugtener fra branden over store dele af Roskilde i julen. 

For selvom branden blev erklæret 'principielt slukket' for en uge siden, så opstod der igen en mindre brand i weekenden, og den kommende tid kan byde på flere flere af den slags småbrande. 

Årsagen skal findes i de jordvolde, der indtil nu har fungeret som en sikring omkring branden. Dem begynder brandfolk nu at fjerne, men på grund af en række ugunstige vejrforhold kan det i værste tilfælde føre til, at lugten fra branden vil trække ind over Roskilde by de næste uger. 

Det fortæller operativchef ved Roskilde Brandvæsen, Tim Witzner, til TV 2 Lorry.

- Vi er i gang med at fjerne jordvoldene omkring branden, men i den forbindelse finder vi stadig gløder, der så får tilført ilt, og det skaber desværre en røgudvikling, som risikerer at blive sendt indover byen, fordi vinden kommer fra sydvest, forklarer Tim Witzner. 

Sådan så branden ud, da den var på sit højeste.
Sådan så branden ud, da den var på sit højeste.
Foto: Daniel Tronholm/Privatfoto

Kæmper for lugtfri jul

Han understreger dog, at brandfolkene kæmper intenst for at få bugt med situationen én gang for alle, og at målet er, at borgene i Roskilde slipper for lugtgener i julen. 

- Jeg kan desværre ikke udstede garantier, men borgerne i Roskilde skal vide, at vi kæmper alt, vi overhovedet kan, for at de ikke skal blive generet af det her henover julen. Det er vores allerstørste prioritet lige nu, siger Tim Witzner.

Men både på grund af brandens uforudsigelighed og usikkerheden omkring vejrforholdene de næste uger, er det svært for Roskilde Brandvæsen at vurdere præcist, hvordan eventuelle gener vil ramme Roskildes i forvejen hårdt plagede borgere. 

- Vi er udfordret af, at mængden af haveaffald under jorden kan svinge meget, ligesom vinden og ikke mindst luftfugtigheden gør det svært at spå om, hvor mange gener, vores indsats vil medføre og hvordan de eventuelt vil ramme byen, siger Tim Witzner til TV 2 Lorry.Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

80_percent

playGladsaxe firdobler antallet af ladestandere til elbiler

parcelhuserødovre

Kommune lokker borgere med 61.000 kroner i nyt, grønt projekt

def_thumb,50_percent

playUndersøiske stenrev kan blive fremtidens kystsikring på Nordkysten

Stenrev

playKæmpe stenrev skal skabe liv under havet ved Nordkysten

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere