Borgmester tilbyder hjælp til coronaramt nabokommune – men forvaltningen afviste

Roskildes borgmester udtaler, at kommunen står klar til at hjælpe Ringsted med at huse coronasmittede. Men hans egen forvaltning har tidligere meddelt nabokommunen, at man ikke kan hjælpe.

Mens Lejre Kommune har taget imod smittede fra Ringsted, hvor et udbrud af corona på byens slagteri har bredt sig, er sagen anderledes i en anden nabokommune til Ringsted, nemlig Roskilde.

Her melder borgmester Tomas Breddam (S), at kommunen ”selvfølgelig står klar til at hjælpe" Ringsted med isolationspladser til smittede, hvis kommunen får brug for det.

- Selvfølgelig træder vi til med en hjælpende hånd, hvis det bliver nødvendigt. Det havde vi også gjort, hvis ikke vi har nabokommuner, siger Roskilde-borgmesteren til TV 2 Lorry tirsdag morgen og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at vi har mulighed for at kunne hjælpe med at tage imod smittede borgere, hvis Ringsted får brug for det.

Forvaltning har afvist forespørgsel

Noget tyder dog på, at Tomas Breddam, der for tiden er i sommerhus, ikke helt har været i sync med hans egen forvaltning.

For få timer senere lyder der modstridende meldinger fra rådhuset i Roskilde.

Her oplyser den presseansvarlige for Social, Job og Sundhed til TV 2 Lorry, at Ringsted Kommune har henvendt sig for at høre, om Roskilde kunne hjælpe med indlogering af coronasmittede slagterimedarbejdere, som skal i isolation.

Denne forespørgsel kunne Roskilde dog ikke imødekomme, da de aftaler om pladser til selvisolation, kommunen tidligere havde med vandrehjem og et uddannelsessted – Slagteriskolen, pudsigt nok – nu er udløbet.

Derfor kunne Roskilde Kommune altså ikke hjælpe nabokommunen Ringsted med at finde steder, hvor smittede kan gå i isolation.

Samtidig lyder beskeden, at Roskilde Kommune med de udløbede aftaler er nødt til at leje sommerhuse i tilfælde af smitteudbrud, hvor borgere har brug for hjælp til selvisolation.

Roskildes borgmester, Tomas Breddam.
Roskildes borgmester, Tomas Breddam.
Foto: Roskilde Kommune

Beder forvaltning finde nye pladser

Forholdt disse oplysninger meddeler borgmesteren, at han nu har bedt forvaltningen "undersøge sagen en ekstra gang".

- Jeg har netop haft en snak med forvaltningen, og nu kigger de lige en ekstra gang for at se, om ikke vi kan finde et par pladser, som vi vil kunne tilbyde, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry omkring klokken 14.30.

Han tør dog ikke garantere, at kommunen kan opstøve pladser.

- Men hvis det nu var os, der stod i Ringsteds situation, ville jeg sætte pris på, at vores nabokommuner i hvert fald fik undersøgt til bunds, om de kunne hjælpe med nogle pladser. Så det gør vi nu, siger han.

Tidligere på dagen påpegede borgmesteren vigtigheden af, at man samarbejder på tværs af kommunegrænserne, når det kommer til at bekæmpe corona.

- Selvom vi har kommunegrænser, og borgere har cpr-numre med sygesikringskort ét sted, så skal vi træde til og hjælpe hinanden. Coronatiden har faktisk vist os, at vi er gode til at arbejde sammen og være solidariske på tværs af kommunegrænser, lød det fra Tomas Breddam (S) tirsdag formiddag.

Køge tilbyder pladser

Mens Roskilde altså - i første omgang - ikke kunne være behjælpelige med isolationspladser, så har Køge Kommune ledige pladser, som smittede fra Ringsted kan tage i brug med det samme.

Det fortæller Mette Olander, der er velfærdsdirektør i Køge Kommune.

- Vi har lavet aftaler med hoteller om, at der kan tages pladser i brug til isolation af borgere, hvis det bliver nødvendigt. Dem kan vi tilbyde Ringsted Kommune, hvis de får brug for dem, siger hun til TV 2 Lorry.

Velfærdsdirektøren oplyser, at Køge Kommune ligesom Roskilde Kommune har fået en forespørgsel fra Ringsted Kommune på, om de kan hjælpe med isolationspladser.

Smitteudbrud på slagteri skaber problemer

Ringsted har udviklet sig til at være smittecentrum i Danmark, efter at mindst 79 ansatte på Danish Crowns slagteri i byen har fået konstateret coronavirus.

Mange af de ansatte, der er blevet smittet, er ifølge Danish Crown internationale medarbejdere, som ofte bor under forhold, hvor det er svært at isolere sig selv fra andre i 14 dage, hvis man bliver coronasmittet.

Derfor er der behov for hjælp til at få sat de smittede medarbejdere i isolation, og det er her, nabokommunerne som for eksempel Lejre kommer ind i billedet.

For Ringsted Kommune har kun to isolationspladser på et lokalt vandrehjem at gøre godt med.

Indtil videre er seks smittede borgere fra Ringsted blevet indkvarteret i en tidligere udlejningsejendom i Lejre Kommune, der har stået tom.

- Vi har kapaciteten til at hjælpe, da det ikke er vores kommune, der er ramt. Det kunne lige så godt have været vores kommune, så derfor er det klart, at vi gerne vil hjælpe Ringsted Kommune, udtalte Lejres borgmester, Carsten Rasmussen (S), tidligere tirsdag til TV 2 Lorry.

Selvom de smittede indlogeres i en anden kommune, har Ringsted fortsat ansvaret for dem og deres behandlingsforløb.