Boligkøbere fanget i ufærdige lejligheder: "Vi er gidsler i en retssag"

41 boligejere i Roskilde er stavnsbundet i ufærdige ejerlejligheder på grund af uenigheder mellem en bygherre og entreprenør.

Smukke lejligheder i et ikonisk byggeri i det kreative Musicon-område i Roskilde. Det var den vision, som blev solgt til Mads Brøndby Tiedt og 40 andre boligkøbere tilbage i 2017.

- Vi har købt ind i en drøm og en bydel i udvikling, som vi alle sammen elsker og rigtig gerne vil bo i, siger Mads Brøndby Tiedt til TV 2 Lorry. 

Artiklen fortsætter efter billederne

Dette er visualiseringen af, hvordan bygningerne skal se ud.
Dette er visualiseringen af, hvordan bygningerne skal se ud.
Foto: Martin Kofoed / 3D Vizual
Her ses en af bygningerne, som den ser ud i dag.
Her ses en af bygningerne, som den ser ud i dag.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Men den drøm er stadig langt fra indfriet. For selvom køberne allerede i julen 2018 og sommeren 2019 flyttede ind i deres nye ejerlejligheder i ejendommen kaldet Bifaldet, så er bygningerne slet ikke af den kvalitet, de blev lovet.

- I min stue havde vi på et tidspunkt 16 spande stående til at samle vand op, fortæller beboeren John Jørgensen. I en af penthouselejlighederne er der også problemer:

- Vi mangler at få gjort vores tagterrasse færdig. Der mangler at blive lagt brædder ud, men der skal også skiftes noget vådt isolering, der ligger nedenunder tagpappet. Derudover har vi huller i loftet og i væggen inde i lejligheden, oplyser Anja Hitz. En tredje beboer i Bifaldet, Tom Elmer Christensen, har også huller i sit loft:

- Når det blæste og regnede udenfor, så vidste vi, at et par timer efter så fik vi også regn ind, siger han.

quote Det kan godt lyde lidt som I-landsproblemer, når vi har siddet og købt en lejlighed til fire millioner, men det gør faktisk noget ved én.

Mads Brøndby Tiedt, beboer

Desuden er to af lejlighederne ramt af skimmelsvamp. De ramte områder er saneret og afskærmet med plastik.

En tvist mellem bygherre og entreprenør

Utæt klimaskærm, mangelfuld isolering, forkert monterede altaner og så videre har betydet, at mange af beboerne igennem de sidste to år har boet i lejligheder, hvor regnvandet strømmer ind. Der vokser skimmelsvamp, der er huller i lofter, og altaner, depotrum og facade står ufærdig.

Fejlene bliver ikke fikset på grund af en tvist mellem bygherren KSE Ejendomme, entreprenøren STB Byg og et rådgivningsfirma. De tre parter forsøger at få deres uoverensstemmelse afklaret ved en såkaldt voldgift. Altså en alternativ retssag, hvor parterne har mere medbestemmelse.

Mads Brøndby Tiedt oplever, at sine naboer er ved at gå op i sømmene.
Mads Brøndby Tiedt oplever, at sine naboer er ved at gå op i sømmene.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Og det har efterladt beboerne i et limbo.

- Det gør ondt langt ind i sjælen, at se nogle beboere blive så presset, at de nærmest bliver revet fra hinanden ved den der usikkerhed. Er der svamp i min bolig? Hvad sker der med vores investering? Der er familier, der måske har brug for et større hjem og gerne vil flytte, men de er stavnsbundne, fordi projektet ikke er færdig, siger Mads Brøndby Tiedt og fortsætter:

- Det her projekt skulle have være færdigt for længe siden, og det kan godt lyde lidt som ilandsproblemer, når vi har købt en lejlighed til fire millioner, men det gør faktisk noget ved én, og vi kan ikke klare det meget længere.

En lang proces

Ved årsskiftet 2018/2019 påbegynder bygherren et såkaldt syn og skøn. Syn og skøn er et bevis, der bruges i en retssag og indebærer, at en uvildig fagperson vurderer det udførte arbejdes kvalitet. 

I april 2019 ophører samarbejdet mellem bygherre og entreprenør, og få måneder senere er parterne en del af en voldgiftssag.

quote Vi er fanget i et voldgiftssystem, der tilgodeser bygherre og entreprenørs stridigheder.

Mads Brøndby Tiedt, beboer

Entreprenøren mener, at de mangler at modtage et stort beløb fra bygherre for det udførte arbejde. Bygherre mener ikke, at entreprenøren har udført arbejdet godt nok og vil have nogle af deres penge tilbage.

- Den her proces har været lang og irriterende, siger administrerende direktør i KSE Ejendomme, Kim Skotte om sagen.

Og den oplevelse deler beboerne. Særligt er de frustrerede over, at sagen tager så lang tid.

- Vi er fanget i et voldgiftssystem, der tilgodeser bygherre og entreprenørs stridigheder og muligheder for at køre stridighederne langt ud for at afdække alle aspekter. Det vil sige, at tidsrammen gør, at de kan trække det her ud i langdrag, og vi som beboere bliver straffet, forklarer Mads Brøndby Tiedt.

Men det kunne ikke være gået anderledes til, ifølge Kim Skotte.

- Jeg mener, at ting tager tid, og vi har presset så meget på, som vi har kunne. Det er jo ikke fordi, at det har trukket ud, og skønsmanden har været langsom. Men efterhånden som vi har arbejdet med bygningen, har der vist sig flere mangler. Så selvfølgelig kunne det have været rart, hvis det var gået hurtigere, men der er også hele tiden kommet nye informationer, som berettiger at det har taget noget tid, forklarer han.

Beviserne skal sikres

En voldgiftssag går typisk hurtigere end en retssag ved domstolene. Det skyldes blandt andet, at en voldgiftssags afgørelse ikke kan ankes. I 2019 var den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for denne type voldgiftsager 17 måneder.

En penthouselejligheds terrasse ser sådan ud.
En penthouselejligheds terrasse ser sådan ud.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

At afgørelsen er endegyldig, betyder også at det er vigtigt, at alle relevante beviser inddrages, inden dommen falder.

- Indtil videre har vi kun kunne lave lappeløsninger for ikke at fjerne beviserne. De beviser skal vi bruge til at føre en sag mod den entreprenør, der har lavet huset. Den entreprenør, som vi mener, har leveret en dårlig vare. Ligeså snart alle beviserne er indsamlet, så har vi en mulighed for at udbedre tingene, oplyser Kim Skotte, administrerende direktør i KSE Ejendomme, der er bygherre på ejendommen.

Vi har kontaktet Bifaldets tidligere entreprenør STB Byg, men de ønsker ikke at stille op til et interview.

Beboerne har ikke mange muligheder for at undgå den lange ventetid. De kan vælge at anlægge et civilt søgsmål mod bygherren, men det kan tage flere år. Eller de kan betale for at gøre byggeriet færdig selv. Det vil ifølge beboernes rådgiver koste minimum 24 millioner kroner.

En ny tidsplan

Vi kontakter Roskilde Kommune, som også holder øje med byggeprojektet. I et skriftligt svar forklarer de blandt andet:

Hvis bygherre ikke er i stand til udbedre manglerne, kan det ende med at blive beboernes ansvar, fordi de står opført som ejere af bygningen.

Nogle af lejlighederne har huller i loft og vægge.
Nogle af lejlighederne har huller i loft og vægge.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry

Men sådan ender det ikke, ifølge administrerende direktør i KSE Ejendomme, Kim Skotte. Han oplyser, at de vil sørge for, at bygningerne står færdige om halvandet år i efteråret 2022, og det er uagtet, om de vinder voldgiftssagen eller ej.

- Der er ingen tvivl om, at vi kommer i mål med at bygge det her færdig, så det kommer til at se ud som de visualiseringer, vi har solgt det på, siger Kim Skotte.

Men med de foreløbig mange forsinkelser er beboerne ikke overbevidste om, at den nye tidsplan holder. De frygter, at der vil gå mange år, før regnvandet forbliver udenpå bygningen. Men det er tilladt at håbe.

- Drømmescenariet for mig er, at bygherre får lavet den renovering af bygningen, som han skylder os, og han gør det uagtet, om voldgiftssagen trækker ud, afslutter Mads Brøndby Tiedt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik