Beredskab om stormflod: "Vi har alt under kontrol"

Vandstanden er steget mere, end beredskabet havde forventet. Alt er dog under kontrol, og der er ikke sket voldsomme skader, lyder det.

Allerede før nytår, den 30. december 2018, kom de første ildevarslende prognoser for både Roskilde Fjord og Isefjorden:

Et kraftigt blæsevejr ville presse vandet så langt ind i fjorden, at der var fare for stormflod.

Siden har både beredskab og indbyggere i de berørte områder, særligt ved inderhavnen i Roskilde og i området Jyllinge Nordmark tæt ved Værebro Å, arbejdet på at sikre boligerne mod de ventede vandmasser.

Senest blev prognosen for den forhøjede vandstand ændret natten til onsdag, hvor DMI skønnede, at vandstanden ville ramme 142 centimeter over normalen i fjorden.

I området omkring Jyllinge Nordmark og Roskilde bliver det typisk kritisk, hvis vandstanden stiger mere end 120 centimeter.

Onsdag morgen lyder beredskabets vurdering dog, at watertubes og andre forskansninger i store træk har virket efter hensigten.

Få skader i Roskildes inderfjord

- Vores status lige nu er, at der ved inderfjorden er en privat mur, som er væltet. Muren blev bygget som kystsikring, og derfor har beboerne der fået vand i kælderen.

- Det arbejder vi på at få tørlagt, siger Lars Robetje, der er beredskabsdirektør i Østsjællands Beredskab, til TV 2 Lorry.

Beboerne i et andet hus nær Roskilde inderfjord har også set vandmasserne fra nærmeste hold, da de pludselig havde vand i kælderen.

Siden har de modtaget sandsække, og beredskabet pumper kælderen tør, oplyser beredskabsdirektøren.

Vikingeskibe ikke ramt af stormflod

Ifølge Lars Robetje har Vikingeskibsmuseet ikke mærket stormens konsekvenser.

Museet har siden stormen Bodil i 2013 været genstand for både mediernes, eksperternes og politikernes opmærksomhed.

Beredskabsstyrelsen på arbejde i Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord, onsdag den 2. januar 2018. Ved Jyllinge Nordmark har der har været stigninger i vandstanden i forbindelse med stormfloden.
Beredskabsstyrelsen på arbejde i Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord, onsdag den 2. januar 2018. Ved Jyllinge Nordmark har der har været stigninger i vandstanden i forbindelse med stormfloden.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Her pressede vandstande på to meter over normalen sig ind i det fredede hus i ødelagde for over 11 millioner kroner.

Men ikke denne gang.

- Der er ikke sket noget ved Vikingeskibsmuseet, siger Lars Robetje til TV 2 Lorry.

Midlertidig kystsikring holdt Jyllinge Nordmark (næsten) tør

Det lavtliggende Jyllinge Nordmark er også et af de steder, hvor forhøjet vandstand i fjorden ofte giver problemer.

Gennem mange år har beboere i området frygtet vandmasserne, som har smadret for millioner i området.

Og derfor har de kæmpet. Den 18. oktober 2018 blev beboernes kamp foreløbig afsluttet, da det første spadestik blev taget til en kystsikring af området med en pris i omegnen af hele 60 millioner kroner.

Forud for stormfloden i denne omgang gik Østsjællands Beredskab i gang med at sikre beboerne med ekstra jordvolde, som skulle sikre området yderligere foruden et såkaldt beredskabstrache, der blev oprettet i efteråret 2018.

- Der er to steder, hvor tracheet ikke er dækkende, og der skal vi have lavet noget jordvold og sandsække. Men man er langt med hensyn til beskyttelse og sikring mod oversvømmelse end tidligere, og der ligger beredskabsplaner for området, som borgerne også er en del af - så de ved, hvad de skal gøre, sagde Lars Robetje til TV 2 Lorry den 31. december 2018.

I dag, onsdag, lyder meldingen, at foranstaltningerne har holdt.

- Jeg kan se, at de ting, vi har lavet her i Jyllinge, holder. Et sted sætter vi ekstra pumpekapacitet ind i forhold til det, vi har regnet med, siger beredskabsdirektøren for Østsjællands Beredskab onsdag morgen og tilføjer:

- Vinden har stået på i længere tid, men det skulle begynde at trække sig tilbage nu. Så vi er herude nogle timer endnu for at sikre, at det forløber, som vi forventer.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik