Belinda er døv, men nu har hun mundaflæst sig til fast job

Belinda Andersen er født døv, men har på trods af sit handicap kæmpet sig til et fast job som kok.

Forestil dig, du står i et restaurantkøkken.

Luften er tyk af spruttende fedtstof, røg og en harsk dunst af svedtungt tøj.

Ovnen hyler, sovsen simrer, og køkkenchefen hænger over dig og enhver fejl, du måtte begå.

Forestil dig så, du er døv.

quote Jeg er nød til at gå lidt til og fra ovnen og sådan noget. Det kan godt være et lille problem.

Belinda Andersen, 46 år

Nogenlunde sådan ser hverdagen ud for Belinda Andersen, der efter en periode i praktik nu kan kalde sig fultidsansat kok på Scandic Park Hotel i Roskilde.

- Normalt kan man høre, om ovnen bipper. Det kan jeg ikke, fordi jeg er døv. Så jeg er nødt til at gå lidt til og fra ovnen og sådan noget. Det kan godt være et lille problem, men altså når man vil, så kan man godt. Og jeg vil rigtig gerne, siger Belinda Andersen, der er 46 år og fra Holbæk.

- Det kan selvfølgelig godt være svært med kommunikationen på arbejdspladsen. Nu kan jeg mundaflæse, men nogle personer taler meget, meget hurtigt, og så kan det være svært at følge med. Andre er gode til at tale langsomt, og så er det lettere for mig at mundafløse dem, siger hun.

 
 

En arbejdsplads med plads til alle

Belinda er én af flere enten ufaglærte eller ansatte med et handicap, som arbejder på Scandic Park Hotel i Roskilde.

Hotellet har nemlig mangfoldighed som en del af værdisættet, og så har man - som en del af sin virksomhedsstrategi - besluttet sig for at ville være gøre noget godt for samfundet.  

- Det giver stolthed i hele huset, at vi både driver en seriøs forretning og samtidig tager et socialt ansvar i vores lokalområde. Det gør mange stolte af deres arbejdsplads og det er utrolig meget værd for os som virksomhed. Derudover tror jeg også, at det kommer til at give endnu mere til fællesskabsfølelse og sammenhold, når vi skal til at lære tegnsprog sammen, siger Ole Høgh, der er direktør for Roskilde Park Hotel.

Mindst tre gange om året vil man engagere sig i godgørende aktiviteter - hellere end at donere penge til forskellige formål. 

Og ifølge de ansatte øger det arbejdsglæden.

I køkkenet er Belinda også blevet en stor succes, selvom hun er døv:

- Jeg er meget positiv overrasket over at have fået Belinda i køkkenet. Hun er fantastisk at arbejde sammen med. Smilende og latterglad. Og så gør hun sit arbejde. Og hun er meget punktlig, siger køkkenchef Rene Folden til TV 2 Lorry. 

 
 

Og hun arbejder faktisk på samme vilkår, som de andre i køkkenet:

- Hun arbejder på lige vilkår med os andre. Forskellen er, at vi skal have øjenkontakt med hende - modsat en anden medarbejder. Men det er det eneste, siger Rene Folden.

- Det kører bare. Hun ved præcis, hvad hun skal. Og hun er glad for at arbejde, og det er jo dejligt. Vi var mest bekymrede for, hvordan hun skulle klare ovnen til at starte med. Men hun sætter den bare til, og så holder hun øje med den, mens hun render frem og tilbage, siger Kirsten Kjærsgaard, der er kok på hotellet.

 
 

Kommuner hjælper døve i arbejde

- Jeg vil gerne sige til andre døve, at de bare skal prøve at søge job, for så kan man godt få arbejde. Giv det en chance. Og så spørg jeres kommune, og samarbejd med dem, for det var den måde, jeg kom ind her. Det var faktisk kommunen, der fandt arbejdet til mig, siger Belina Andersen.

Gennem kommunen har Belinda Andersen også fået stillet en tolk til rådighed i nogle timer om ugen for at lette indkøringen på sit nye job. Et tilbud, der i øvrigt gør sig gældende alle døve, der er fastansatte eller har mulighed for at blive det.

- Man kan godt få mange afvisninger, fordi man er døv. Og her var de også meget usikre på, hvordan det ville gå. Det, tror jeg, er meget typisk, ind til man får chancen for at bevise sig selv, siger Belinda Andersen og forsætter:

- Jeg vil sige til de døve, at de skal vise andre, at de godt kan. De skal ud og prøve at vise, hvad de kan, så folk kan se, at døve godt kan arbejde.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

acdb5ca2-de8f-452c-a7d2-b8a65843a1b8

Københavns Universitet forbyder tema i introuge

nybyggeri carlsbergbyen

Flere og flere københavnske boliger er uden bopælspligt

Genåbning i Køge mandag d. 1. marts

Rød løber, blomster og tårer: Sådan foregik genåbningsfest i Køge

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere