Bekymrede Vibyborgere mødte borgmester i sag om bosted

Flere hundrede borgere mødte torsdag op til et borgermøde, hvor planerne om udflytning af et psykiatrisk bosted skulle diskuteres.

02:05

Borgerne i Viby Sjælland vil ikke have det psykiatriske bosted Lindegården til byen. I aften mødes de oprørte borgere med Roskildeborgmester Joy Mogensen til stormøde i Viby Hallen.

300 bekymrede borgere mødte torsdag op til et stort borgermøde i Viby Hallen syd for Roskilde. Et møde arrangeret af Roskilde Kommune, for at give borgerne mere afklaring i forhold til, at der muligvis flytter et psykiatrisk bosted til byen.

Men borgerne i den lille by Viby Sjælland vil ikke have, at en del af det psykiatriske bosted Lindegården flytter til byen - borgerne er bekymrede for, hvilke konsekvenser det vil få, hvis der kommer til at bo psykisk syge borgere i deres by.

- Vi er bange for at de ikke kan garantere, at det ikke er udad reagerende borgere, selvom de siger sådan, men det siger Københavns kommune, at man ikke kan adskille, og det er borgere med misbrug, og vi er ikke interesserede i den trafik her, Lisa Olsson, medlem af Viby-gruppen til TV 2 Lorry.

At Viby muligvis får et psykiatrisk bosted, skyldes en omorganisering af institutionen, efter at en 57-årig kvindelig social- og sundhedsassistent blev knivdrabt af en af institutionens mandlige beboere på Lindegårde, mens hun er på arbejde. En beslutning truffet af Kæbenhavns Kommune, der har borgere boende på Lindegården.

”Varm luft”

Til mødet havde borgerne så mulighed for at stille spørgsmål, og bølgerne gik ind imellem højt.

Men selvom borgerne stillede massevis af spørgsmål, føler de ikke, at de har fået noget ud af mødet.

- Der kom ikke noget ud af det her, det er bare ren varm luft, siger Anders Rasmussen, der bor i Viby Sj.

- Jeg er meget skuffet, vi har ikke fået svar på de spørgsmål, vi stillede, siger Karin Glückstadt, der ligeledes bor i Viby Sj.

Men Roskildes Borgmester, Joy Mogensen, er derimod tilfreds med mødet.

- Jeg synes, at Københavns Kommune fik uddybet, hvordan de vil drive stedet, og hvilken målgruppe de har i tankerne. Jeg synes, der kom mange konkrete ting frem, men vi er kun i begyndelsen af forløbet, et slags for-for møde, så vi har meget få detaljer klar, forklarer hun til TV 2 Lorry.

Vil tage bekymringer til efterretning

De mange protester og bekymringer har alligevel sat sit præg på borgmesteren.

-  Fordi der har været så mange bekymringer og følelser på spil omkring den her sag, så vil Roskilde byråd til august tage stilling til, om sagen overhovedet skal gå videre.

Hun opfordrer i samme ombæring til, at folk skal huske på, at man selv eller ens nærmeste også kan blive ramt af en psykisk lidelse. 

Den nye plan med Lindegården

Planen er at 74 pladser skal nedlægges, så borgerne fremover skal have hjælp i hjemmet, mens 70 beboere skal flyttes fra bostedet Lindegården i Roskilde til en ny institution i den lille by Viby Sjælland syd for Roskilde. Seneste udmelding fra Københavns Kommune for tre dage siden er at reducere antallet af beboere fra 70 til 35. Men beboerne i Viby Sjælland ønsker ikke at der skal opføres en ny institution.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik