Beboer: Klage over digeprojekt fører til trusler og voodoo-dukker

Syv husstande i Jyllinge Nordmark står bag den klage, der nu har sat det gigantiske digeprojekt i bero. En af klagerne siger, at stemningen er meget dårlig.

Der er ikke den bedste stemning blandt naboerne i det oversvømmelsesplagede Jyllinge Nordmark i Jyllinge, Roskilde Kommune. For syv beboere har med en klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet formået at få standset hele det igangværende digebyggeri, der skal beskytte området mod oversvømmelser fra Roskilde Fjord og den å, der løber ud i fjorden ved området.

En af klagerne er Jackie Johansen, og han fortæller, at de syv beboeres klage har udløst en særdeles dårlig stemning i kvarteret.

Der er flere grunde til de syv beboeres klage over projektet. Dels er nogle af dem kede af en planlagt sti, der skal gå langs diget, og dels er der påvirkningen af det beskyttede Natura 2000 område.

- Det betyder jo reelt, at der er planlægningsforbud. Men så fik man en særlig tilladelse til at planlægge det her, og der blev givet en tilladelse til et dige på 170 centimeters højde. Det har de ændret til 240 centimeter - altså 70 centimeter over det tilladte. Og bag ved diget skal der være en regnvandsgrøft, og det vil vi da ikke have. Det er hele tiden, som om de gør noget andet, end det der er aftalt. Vi savner dialog omkring det her, siger Jackie Johansen til TV 2 Lorry.

Han og hans naboer i første række bor en smule højere, end naboerne bagved. Og derfor er der langt større risiko for oversvømmelse hos de bagvedliggende.

- De kalder os rige og forkælede. På Facebook var der en, der skrev, at vi skulle hænges, og der er offentliggjort billeder af vodoo-dukker med nåle i, så nej stemningen er ikke så god. Og der er da sikkert flere socialdemokratiske stemmer i at tale med dem bagved, end der er med os i første række, lyder det fra Jackie Johansen.

Billedet af voodoo-dukken her blev lagt på den lokale facebook-side og er ifølge Jackie Johansen et eksempler på de trusler, og den dårlige stemning, der hersker blandt naboerne til digeprojektet. (Screendump)
Billedet af voodoo-dukken her blev lagt på den lokale facebook-side og er ifølge Jackie Johansen et eksempler på de trusler, og den dårlige stemning, der hersker blandt naboerne til digeprojektet. (Screendump)

Mogens Hallager, der er administrator på Facebook-siden "Oversvømmelser i Jyllinge - Vi hjælper hinanden" bekræfter over for TV 2 Lorry, at der ryger en finke af panden eller to i debatten om udsættelsen af digebyggeriet, og at han til tider er nødt til at slette opslag.

- Det kan være, når der er nogen, der skriver, at de håber der kommer en oversvømmelse på tre meter og drukner dem, eller når man offentliggør deres adresser eller et billede af deres hus med en pil. Det går jo ikke. Men det er jo et udtryk for, at nerverne sidder uden på huden, siger han.

Han har opfordret til en pæn tone på Facebook-siden - og tilføjer selv i sit opslag:   

I 2017 var miljøministeren forbi Jyllinge Nordmark med forsikring om, at et dige bliver behandlet efter højst otte uger. Nu er diget blevet stridens kerne.

- Jeg kan ikke forbyde nogen at købe en voodoo-dukke.

Mogens Hallager siger til TV 2 Lorry, at bemærkningen er humoristisk ment og understreger, at de syv klagere ifølge loven er i deres gode ret til at klage. Men han forstår ikke, at klagen skal føre til et stop af hele digebyggriet.

- Man kunne jo bare stoppe byggeriet ved de huse, der har klaget, siger han.

Kommunen afviser dige-kritik

Afdelingschefen for Miljø og Byggesager i Roskilde, Kim Dahlstrøm er i øjeblikket på studietur i udlandet. TV 2 Lorry har forelagt ham Jackie Johansens kritik per mail - og han svarer blandt andet:

- Der skal ikke etableres en grøft i klagernes haver. Der bliver etableret dræn på indersiden af diget, som skal sikre, at evt. overskyl fra bølger og understrømmende vand ledes hurtigt væk fra området.

Om den sti, som Jackie Johansen omtaler skriver Kim Dahlstrøm, at stien ikke hører sammen med digeprojektet, og at den ikke kommer ind over klagernes ejendom. Stien følger en eksisterende trampesti, og den kan etableres via en lokalplan, der ligger for området.

- Og af vedtægterne for Jyllinge Nordmark og Strandgade Digelag fremgår det netop, at der ikke er offentlig adgang til selve diget. Færdsel vil blive hindret ved hegning i skel og nole smalle hække, skriver han.

Kim Dahlstrøm pointerer også, at digets højde er godkendt af Kystdirektoratet.

- Et sikringsnveau på 1,70 ville ikke yde den nødvendige beskyttelse af området ved en højvandshændelse som fx stormfloden Bodil, skriver han.

Godkendt højde

Ifølge Kim Dahlstrøm skriver, at en sikringshøjde på 2,4 meter er godkendt, men at selve diget dermed vil blive mellem 40 og 70 centimeter højt, fordi arealerne allerede ligger et stykke over den normale vandstandslinje.

Ikke overraskende, så er Jackie Johansen uenig. 

- Vi vil ikke være smagsdommere. Men der står i en såkaldt habitatsbekendtgørelse om det natura 2000 område, som vi er en del af, at når man skal lave noget, så skal det være den mindst indgribende løsning. Og andre steder klarer man sig for eksempel med et dige på 2,10 meter. Det samme gælder stien. Hvis vi skal lægge grund til et dige, så er det svært at forstå, at der også skal anlægges en rekreativ sti ved siden af, mener han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik