Antons videoer blev fjernet af Google: "Jeg har jo mere eller mindre spildt min tid"

01:43

Video: Johan Ørskov

Anton Nørbæk er musikanmelder. Han bruger timevis på at filme og klippe videoer, hvor han anmelder dansk musik. Videoer, som ender på hans YouTube-kanal.

Men fredag den 31. juli blev flere af Antons videoer fjernet fra tjenesten.

Det skete på baggrund af de seneste stridigheder blandt Google og Koda, som udbetaler penge til danske musikere.

Google og Koda har i længere tid forsøgt at forhandle en ny fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube på plads. Men da parterne ikke er nået til enighed, har Google som konsekvens fjernet alt dansk koda-registreret musik fra YouTube, mens der forhandles videre. 

På trods af at Anton ikke er musiker, og derfor ikke tjener penge på selve musikafspilningerne, så er flere af hans videoer på YouTube nu også blevet fjernet.

Læs også 74-årige Kaj hitter på YouTube

Det sker fordi, at vidoerne indeholder udsnit af de numre, han anmelder. Dermed bliver det svære for YouTuberen, at blive opdaget på platformen, da det er flere af hans mest sete videoer, som er blevet fjernet. 

- Man føler en kæmpe magteløshed, når der ikke er noget, du selv kan gøre. Så jeg blev virkelig ked af det. Jeg har jo mere eller mindre spildt min tid på at lave en masse, synes jeg selv, meget gode YouTube-videoer, som jo så er blevet fjernet, siger Anton Nørbæk til TV 2 Lorry.

Den unge YouTuber har dog ikke mistet modet, og han har i stedet set den nuværende udfordring som en mulighed for at tænke i nye baner og udvikle et nyt format:

- Det handler jo om at se mulighederne i kriserne, siger han.

Så meget betaler tjenesterne for din musik

- Spotify: 8,8 kroner pr. 1000 afspilninger

- Spotify Free: 0,9 kroner pr. 1000 afspilninger

- Apple Music: 26,6 kroner pr. 1000 afspilninger

- Tidal: 14,6 kroner pr. 1000 afspilninger

- You See Musik: 17,4 kroner pr. 1000 afspilninger

 

Tallene viser gennemsnitsudbetalingen i 2019 for 1.000 streams på abonnementsdelene af tjenesterne. 

 

På tværs af alle tjenester udbetalte Koda i gennemsnit 11 kroner for 1.000 streams i 2019.

 

Kilde: Koda.dk

Sagen kort fortalt

I regi af det nordiske selskab Polaris er fohandlingerne om en fælles-nordisk aftale om brug af musik på YouTube i fuld gang. Aftalen skal erstatte de norske, finske og danske komponist -og sangskriverselskabers lokale aftaler og samle dem i én fælles aftale med Google.

 

For Kodas vedkommende udløb den nationale aftale i april, hvorefter den blev midlertidigt forlænget, som det er helt normal praksis i branchen, mens man forhandler om en ny aftale.

 

Google har dog nu, som betingelse for en ny midlertidig aftaleforlængelse, krævet, at de penge, som komponister og sangskrivere får for YouTubes brug af musik, reduceres med knap 70 procent - og det på trods af, at YouTubes brug af musik er steget markant, siden Koda indgik den sidste aftale med Google.

 

Det kan Koda naturligvis ikke acceptere, og Google har nu på egen hånd besluttet, at Kodas medlemmer ikke kan få deres indhold vist på YouTube, og at deres fans og brugere på YouTube er afskåret fra at høre musikken, indtil en ny aftale er på plads.

 

Kilde: Koda.dk - 30. juli 2020