24 år gammel slikpose fundet ved Roskilde Fjord

Den 24 år gamle slikpose viser plastiks forbandelse, mener Plastic Change.

Da frivillige den 19. september til World Clean Up day kiggede nærmere på en slikpose, der var skyllet op ved Jyllinge, gjorde de store øjne.

Udløbsdatoen på posen med skolekridt viste nemlig, at posen var mindst 24 år gammel. Det afslørede posens udløbsdato, der viste, at den blev for gammel i 1996.

quote Det er et ekstraordinært fund, fordi den er så gammel, som den er. Slikposen er jo et billede på plastiks forbandelse.

Anne Aittomaki, strategisk direktør, Plastic Change

Posen var krøllet, men derudover nærmest intakt - og det er værd at notere sig, mener Plastic Change, der har delt et billede af slikposen.

- Det er et ekstraordinært fund, fordi den er så gammel, som den er. Slikposen er jo et billede på plastiks forbandelse: At det ikke bare lige forgår, siger Anne Aittomaki, strategisk direktør for Plastic Change, der er en dansk miljøorganisation, der kæmper for mindre plastikspild.

- Den har jo i næsten 25 år været udsat for vind og vejr, men den er jo nærmest intakt. Det siger meget om, hvor stærkt det her materiale er - og hvor vigtigt det er, at vi laver om på den måde, vi bruger plastik på, så knapt så meget undslipper vores skraldespande, siger hun.

Flere gamle fund vækker bekymring

Det er ikke første gang, at der er blevet fundet meget gammelt affald i naturen.

Her ses den 41-årige gamle pose chips, der blev fundet i en skov i Lisbjerg lidt uden for Aarhus.

I april fandt kæresteparret Signe Eurén Mortensen og Thomas Bredvold fra Hørve en næsten 60 år gammel emballage til en pakke bacon fra Tulip. Emballagen, opdagede parret, havde en holdbarhedsdato, hvor der stod 4.6.64. Læs historien her.

Derudover sendte en person torsdag et billede til Plastic Change af en mindst 12 år gammel plastikflaske fra Carlsberg, som vedkommende fandt i en skov i Horsens i mandags.

Finderen lykkedes med at få pant for flasken, da hun afleverede den i Bilkas flaskeautomat.

Ifølge Plastik Change gik denne model af Carlsbergs plastikflaske af markedet i 2008. Derfor er flasken mindst 12 år gammel.
Ifølge Plastik Change gik denne model af Carlsbergs plastikflaske af markedet i 2008. Derfor er flasken mindst 12 år gammel.
Foto: Kenneth Skibsted

I Facebook-opslaget, som Plastic Change har delt, skriver flere i kommentarsporet, at de selv har fundet meget gammelt affald i naturen.

"Sidste efterår fandt jeg i Brøndbyskoven en ketchup-pose fra McDonald’s, som kunne have fejret 20 års jubilæum i naturen til marts i år, hvis jeg ikke havde samlet den op", skriver en bruger.

Anne Aittomaki opfordrer danskerne til at tænke sig om en ekstra gang, når de smider affald og især plastik i naturen:

- Man tror, det tager flere hundrede år for en plastikflaske at blive nedbrudt - men vi ved det jo faktisk ikke, for vi har ikke haft plastik i så lang tid. Når vi taber noget, så ligger det der i rigtig lang tid. Det forsvinder ikke bare, siger Anne Aittomaki.

Hvis plastik ligger beskyttet for sol, vind og vejr, kan det tage flere hundrede år om at blive nedbrudt, oplyser Anders Damgaard, seniorforsker ved DTU Miljø til TV 2 Lorry.

Plastik har sine fordele

Plastik og affald generelt bør ikke ende i naturen. Men når det er sagt, så er der jo en grund til, at man bruger plastik som eksempelvis emballage, fortæller Anders Damgaard.

- Man skal huske, at grunden til, at man bruger plastik, er, at det er billigt - og så kan man opbevare produkter lufttæt, så det ikke nedbrydes. Slikposen skulle aldrig have været smidt i naturen - men havde man slet ikke haft en plastikpose, kunne man ikke sælge slik på den måde - men kun som enkelt stykker i papirposer, der så ikke kunne holde sig særligt længe, siger han.

Samme dag som den 24 år gamle slikpose blev fundet, samlede op mod 15.000 frivillige danskere affald sammen i hele Danmark, da det var World Clean Up Day. I alt blev der samlet 26,5 tons affald. Men selvom det lyder af meget affald, er danskerne generelt gode til at ramme skraldespanden, lyder det fra Anders Damgaard. 

- Danmark og mange EU-lande bliver generelt set som foregangslande i forhold til affald. Når man snakker meget om plastik, der det fordi nogle lande i eksempelvis Asien og Sydamerika meget dårligere til at indsamle det, siger han.

- Plast kommer aldrig til at forsvinde fra vores samfund, for det har nogle rigtig gode funktioner, men vi skal i fremtiden fokusere på at lave produkter, der er nemmere at genanvende - og generelt ikke bruge plast, hvor det ikke er nødvendigt, siger Anders Damgaard.

Nyt initiativ skal kortlægge affaldstyper og producenter bag

I år begyndte Plastic Change dog på et helt nyt initiativ, hvor man 12 steder i Danmark, blandt andet i Jyllinge, København og Roskilde, gemte alt det affald, man havde samlet sammen.

Siden har Plastic Chance skrevet alle affaldstyper og producenter ind i et større datasæt, der senere skal blive til en rapport, der kan gøre os klogere på, hvilken slags affald man typisk finder i Danmark - og hvem der har produceret det.

Det har Plastic Change sat sig for, fordi EU's plastikdirektiv i fremtiden vil sørge for, at producenterne selv tager ansvar for - og på sigt selv delvist skal betale for den mængde affald, de selv producerer.

Det udvidede producentansvar skal etableres i alle EU-lande i 2025 for fiskeredskaber af plastik, engangsbægre, fødevarebeholdere, engangsservice, indpakningsposer, drikkevarebeholdere, vådservietter, balloner og letvægtsbæreposer.

For cigaretfiltre skal producentansvaret etableres fra 2023.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik