180-årig egestamme bliver til Gislingebåden

En egestamme med en diameter på en meter og en længde på 7 meter bliver lige nu kløvet med med køller, kiler og rå muskelkraft.

00:41

Foto: TV 2 Lorry

1 af 2

Vikingeskibsmuseets bådebyggere arbejder denne sommer på at bygge en rekonstruktion af en mindre gårdbåd fra 1100-tallet, Gislingebåden. Den store stamme skal udgøre materialet til bådens planker.

- Gislingebåds Projektet går ud på at rekonstruere båden så tæt på den oprindelige som muligt, samtidigt med at vi bygger med det oprindelige værktøj og bruger fortiden metoder og teknikker, fortæller bådebygger Martin Dael. - Derfor bruger vi også den ældgamle kløve-metode for at kunne at lave bådens planker af de store egestammer.

I vikingetiden og tidlig middelalder blev saven slet ikke brugt til bådebygning. Man brugte økser, køller og kiler. Og så skal tømmeret have den rette størrelse og kvalitet. Træet skal være retvokset og knastfrit - og det skal være stort. For at et træ kan give en planke med en færdig bredde på 25-30 cm skal træet være omkring 100 cm i diameter.

Og det er tilfældet med den 180 årige stamme, som Vikingeskibsmuseet kløver i dag.

Gislingebåden er en 7,7 meter lang hverdagsbåd fra Middelalderen, der blev fundet og udgravet i 1993 ved Gislinge i den inddæmmede og tørlagte Lammefjord.

Følg projektet på bådens hjemmeside her.

Byggeprojekt gennemføres af Vikingeskibsmuseets bådeværft, med mest mulig involvering af publikum. Der er planlagt en mængde aktiviteter omkring byggeriet, så museets gæster aktivt kan opleve alle aspekter af bådebygningsprojektet.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?