18-årig "vejr-trold" sendte fupbillede til TV 2 Vejret

TV 2 Vejret blev onsdag snydt af et falsk seerbillede. Det får nu TV 2 Vejret til at ændre praksis.

Små, gnækkende trolde med smørrede grin har gyldne dage på internettet.

Der kan svindles og fuppes med snart sagt alt, og latteren bobler, når uskyldige mennesker hopper med på en løgn.

Nu har små-fnisende trolde også fuppet noget så uskyldigt som vejrudsigten på TV 2 Lorry, der leveres af TV 2 Vejret.

quote Det var mig, der sendte det ind

Mark Harkovskis

Når TV 2 Vejret producerer deres mange vejrudsigter til både TV 2 og til TV 2-regionerne, sluttes vejrmeldingen af med et smukt billede, som er taget af en seer.

Der er tale om lokale motiver, som illustrerer det vejr, dagen har været præget af.

Og da vejrvært Lone Seir onsdag gik i luften med vejrudsigten for TV 2 Lorrys sendeområde, var det med et særdeles smukt billede af grønne marker og en flot regnbue.

Billedet var, fremgik det, taget af Mark Harkovskis ved Viby Sjælland.

Men der gik ikke længe efter afviklingen af vejrudsigten, før opmærksomme TV-seere påpegede, at det smukke regnbuebillede aldeles ikke var fra det ellers altid billedskønne Viby Sjælland.

Billedet ligger derimod frit tilgængeligt på billeddatabasen Pixabay, der leverer gratis billeder. Og derfor dukker det op ved en simpel billedsøgning på Google, hvis man skriver "vejr billeder".

Fupbilledet fra TV 2 Vejret er også blevet delt af Instagram-kontoen "Andershemmingsendk", der har over 800.000 følgere.

Og over 45.000 synes i skrivende stund godt om billedet:

18-årig: Det var mig

TV 2 Lorry har talt med Mark Harkovskis, der fortæller, at han sendte billedet ind til TV 2 Vejret.

- Det var mig, der sendte det ind. Jeg ved godt, at det må man ikke, men jeg havde set en, der havde gjort det før. Jeg sad sammen med nogle af mine venner, og så fandt vi nogle billeder på Google, som vi sendte ind. Og så valgte de mit, siger Mark Harkovskis til TV 2 Lorry.

Han er 18 år gammel og lader ikke til at være tynget nævneværdigt af sin ugerning.

- Det er jo gået rimelig viralt, det her, siger han med et stolt grin.

TV 2 Vejret vil afsløre fremtidige trolde

Men på TV 2 Vejret er munterheden noget mere begrænset.

quote Det er ærgerligt! Vi får mange tusinde billeder fra ærlige og hjælpsomme danskere, som vil dele deres oplevelser med os

Lone Seir, vejrvært ved TV 2 Vejret

- Det er ærgerligt! Vi får mange tusinde billeder fra ærlige og hjælpsomme danskere, som vil dele deres oplevelser med os. Det er vi taknemmelige for. Og så er det da superærgerligt, at der er nogen, der ikke kan stå for fristelsen til at drille. De kender ikke forskel på mit og dit, for de har ikke ophavsret på de billeder, de sender, siger Lone Seir, der er vejrvært ved TV 2 Vejret.

Hun har været udsat for en tilsvarende joke for nogle år siden, hvor det var et billede fra en IKEA-reklame, der blev sendt til TV 2 Vejret, og som nåede frem til seernes skærme som et vejrbillede. 

- Det er de eneste to eksempler, jeg har hørt om, men det når jo vidt omkring via de sociale medier, konstaterer Lone Seir.

Men nu får internet-troldene kam til deres vildtvoksende hår. 

For på TV 2 Vejret er meldingen nu, at man i en længere periode vil køre seernes billeder igennem en billedsøgning på Google.

Og dermed vil det blive afsløret, hvis billedet findes andre steder på nettet - og dermed ikke er et originalt seerbillede.