12-årige Erik fandt det for 66 år siden: Nu overrasker sjældent danefæ museum

Roskilde Museum er kommet i besiddelse af en støbeform, der er 3000 år gammel. Støbeformen har været opbevaret af en familie i 66 år.

1000 år før vor tidsregning. Det kan for nogen være svært at forstille sig.

Men cirka så gammel er en støbeform, som er blevet overdraget til Roskilde Museum. 

- Det er jo en helt fantastisk lille overraskelse at få i hverdagen. Det er jo meget almindeligt, at vi modtager arkæologiske fund, men det er usædvanligt, at det er både så gammelt og velbevaret, som det her fund er, siger Morten Thomsen Højsgaard, direktør for museumsorganisationen ROMU.

Støbeformen blev indleveret af Ole Jensen, hvis tvillingebror, Erik Jensen, fandt den tilbage i 1954, da han var 12 år gammel og legede på baneskråningen i Lejre.

Erik døde i 2005 og støbeformen endte dermed hos hans datter, som gav stenen videre til Ole, som så derefter kontaktede Roskilde Museum.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Den 3.000 år gamle støbeform
Den 3.000 år gamle støbeform
Foto: Roskilde Museum

Ifølge Morten Højsgaard er støbeformen fra den yngre del af bronzealderen og er højst sandsynligt blevet brugt til at støbe små bronzeøkser.

Formen er lavet af klæbersten – også kaldet fedtsten. Klæbersten findes ikke naturligt i den danske undergrund, så det er muligt, at formen er kommet til Danmark gennem handel fra enten Sverige eller Norge.

- Det er jo en lille genstand, som siger en hel masse om leveformer og samkvem på tværs af egne i en tid, som vi stadig mangler rigtig meget viden om, siger Morten Thomsen Højsgaard.

Stor national betydning

Formen skal nu sendes videre til danefævurdering på Nationalmuseet. Herefter bliver den en del af Nationalmuseets samling, som danefæ skal.

Danefæ betyder, at en genstand har stor kulturhistorisk værdi, og som ifølge loven skal overdrages til Nationalmuseet.

Ole Jensen, som indleverede støbeformen har dog et håb om, at formen kan vende hjem til Roskilde igen.

- Det kunne da være spændende at se, om den kommer tilbage til Roskilde eller Lejre på et tidspunkt. Den fortæller jo om en aktivitet på egnen omkring Lejre, hvor der har været mennesker i mange tusinde, og hvor der er rigtig mange bronzealderhøje.