Flyder Roskilde Festival med stoffer? Så kort tid tog det to journalister at få adgang til kokain

Det er velkendt, at stoffer florerer på Roskilde Festival, men hvor let tilgængelige er stofferne egentlig på Nordeuropas største festival? Det har TV 2 Lorry undersøgt.

De er farlige. De er ulovlige. De koster kassen. Og i værste tilfælde så kan de også koste dig livet.

Alligevel siger både rygter og statistikker, at euforiserende stoffer er en hyppig ledsager blandt gæsterne på Roskilde Festival.

Men hvor let er det egentligt at opstøve stoffer, når man ikke kender gamet?

TV 2 Lorry har på årets Roskilde Festival sat sig for at undersøge, hvor nemt to journalister – der er urutinerede i jargonen og ikke selv tager stoffer – kan skaffe sig adgang til kokain på campingområdet.

quote Jeg har en nabocamp, hvor jeg ved, at de leger med stoffer som kokain og har. Så det ville være ret nemt for mig at komme i kontakt med nogen, der havde det

Festivalgænger

Derfor er jeg teamet op med en kollega, og mandag eftermiddag bevæger vi os ud i campingområdet på Roskilde Festival for at finde svaret.

Mens vi begiver os fra det lukkede presseområde ned mod det åbne festivalområde ”Øst” vokser tvivlen dog hos os begge.

For vi ved faktisk ikke, hvordan vi skal gribe det an. Hvad skal vi spørge om? Hvordan skal vi spørge? Og hvem skal vi spørge?

Det er grænseoverskridende for os begge at opsøge folk for at købe stoffer.

Så da vi står midt i menneskehavet, beslutter vi os for at dele os op, spille med åbne kort og tage en klassisk research-runde: Henvende os til gæsterne og fortælle, at vi er journalister og spørger ind til deres oplevelser med euforiserende stoffer på festivalen.

Klistermærker lokker med lattergas

De sirligt opmalede stisystemer i campingområdet på Roskilde er ikke så sirlige længere. Nu udgør de en snørklet midtergang med camps på begge sider.

De velkendte hvide pavilloner er naturlige enklaver af opholdsrum med festivalstole og øldåser, bassen fra soundbokses får jorden til at ryste, mens en gruppe pludselig bryder ud i jubel midt i et spil ølbowling.

En tilfældig festivalgæst fortæller mig om en camp, hvor gæsterne ifølge hende "leger med stoffer".

- Jeg har en nabocamp, hvor jeg ved, at de leger med stoffer som kokain og hash. Så det ville være ret nemt for mig at komme i kontakt med nogen, der havde det, siger 24-årige Kamilla til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Min egen grænse går ved alkoholen. Jeg ønsker mig en stoffri festival, fordi jeg mener, at det ødelægger folk. Jeg ved, at det nemt kan blive en ond cirkel, og jeg ville have det ærgerligt med at se folk, jeg kender, blive ødelagt.

Flere gæster nikker genkendende til, at de ved, at stofferne florerer. De ved, de findes, men de rører dem ikke selv.

En festivalgæst forsikrer os om, at det ikke tager meget mere end ti minutter at skaffe stoffer, mens en anden tipper om klistermærke med et direkte nummer, hvor man skal kunne bestille lattergas.

Ny strategi giver hurtigt pote

Tættere på kommer vi dog ikke, og vi beslutter at skifte strategi.

Vi vælger at gå to veje: Jeg præsenterer mig fortsat som journalist, mens min kollega dropper at nævne den detalje.

Og det simple greb viser sig at virke. For hverken smalltalk eller indirekte kommentarer er nødvendige.

Min kollega går bare op til folk og spørger direkte ind til, hvordan han kan skaffe coke.

Og så tager det ikke særlig lang tid, før vi er tæt på at have adgang til en pose med det hvide pulver.

Når han spørger efter kokain rynker ingen på næsen - og ingen lægger skjul på, at de kan skaffe det eller kender folk, der kan. 

Da han spørger tredje gang, lyder svaret straks "Hvor meget skal du bruge?"

Manden har ikke de efterspurgte to gram på sig, men han forsikrer flere gange min kollega om, at handlen kan gennemføres næste dag, når der kommer en ny levering. 

Der går ikke mere end 15 minutter og 43 sekunder, før min kollega, efter at have spurgt bare tre gange, er så tæt på at være i besiddelse af to gram kokain, som man kan være, uden at stå med det i hænderne.

Kan koste armbåndet

Under årets Roskilde Festival er der fire dage inde i festivalen beslaglagt flere typer euforiserende stoffer.

Det bekræfter både Midt- og Vestsjællands Politi og Morten Therkildsen, der er sikkerhedschef på Roskilde Festival, til TV 2 Lorry.

- Vi har gjort en del beslag, der er spredt ud over en bred vifte af forskelliges stoffer. Det er nogenlunde det billede, vi havde forventet, siger Thomas Kristensen, der er kommunikationschef ved Midt- og Vestsjællands Politi til TV 2 Lorry.

quote Vi er desværre ikke så overraskede.

Thomas Kristensen, kommunikationschef ved Midt- og Vestsjællands Politi

Roskilde Festival er imod stoffer og så gerne, at der slet ikke var stoffer på pladsen. Derfor risikerer gæster også, at armbåndet til festivalen bliver klippet, hvis de bliver taget med stoffer.

- Hvis man bliver taget med stoffer, som bliver vurderet til videresalg, så bliver de udvist. Det vigtigste for os er, at der ikke er salg på pladsen. Vi har bortvist nogen på grund af videresalg, og vi er meget aktive sammen med politiet på det her punkt, siger Morten Therkildsen til TV 2 Lorry. 

Overrasker ikke politiet

Men selvom Roskilde Festival har en klar politik, når det kommer til euforiserende stoffer, så siger festivalens sikkerhedschef, at han ikke kan forholde sig til forsøget og det faktum, at det lykkedes at skaffe adgang til kokain på mindre end 16 minutter.

- Det er kun politiet, som har kendskab til, hvorvidt det er kort eller lang tid på baggrund af deres rolle.

Og hos her er man ikke overrasket over, hvor hurtigt stofferne kan skaffes.

- Man kan sige, at festivalen afspejler det, der også sker uden for hegnet. Så vi er desværre ikke så overrasket, siger Thomas Kristensen, der er kommunikationschef ved politikredsen, til TV 2 Lorry.

Politiets kamp mod de euforiserende stoffer under årets festival foregår på nogenlunde samme måde som tidligere år.

- Vi er til stede både på og udenfor festivalpladsen. Nogle af vores betjente civilt, andre uniformerede. Også med brug af vores narkohunde. Fælles er, at vi gået efter dem, der sælger.

Bør man gøre mere?

- Vi har den indsats, vi har, for at vise, at det ikke er risikofrit hverken af besidde eller bruge euforiserende stoffer. Men ligesom det kan være vanskeligt at begrænse andre stedet, så er det også en stor opgave på en festival.

Roskilde Festival arbejder ligeledes med forskellige tiltag for at mindske omgangen med euforiserende stoffer på festivallen. Et af tiltagene er kampagnen "Roskilde against drugs", som som er en oplysningskampagne med blandt andet en quiz, som skal oplyse festivaldeltagerne om unges stof- og drukkultur.

Formålet med den er at gøre det lidt nemmere for folk, som ikke ønsker det, at sige nej tak til stoffer.

Desuden oplever sikkerhedschef Morten Therkildsen, at både publikum og ansatte fra festivalen er gode til at opsnuse, hvis der foregår noget ulovligt.

- Vi har mange folk derude. For eksempel vores security, serviceværter og i øvrigt publikum og alle muligt andre. De holder øje, og hvis de ser noget, som er forkert, så er det en politiopgave. Vi siger det videre, og så kommer politiet og undersøger, siger sikkerhedschefen om indsatsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik