Knæk Cancer: Spektakulært kunstværk af cigaretskod er en opsang til rygerne

25.000 cigaretskod udgør hovedstadens smukkeste, hjemmelavede Knæk Cancer-blomst. Det mener TV 2 Lorrys følgere på Instagram.

På en parkeringsplads i Rødovre stopper bilister, når de triller forbi i deres biler. 

En dame spørger, om der er blod på vejen, fordi der er rødt miskmask på asfalten. 

Nogle siger: "Hold op, hvor er det flot!"

Andre får en overraskelse, når de ser, at der er tale om en kæmpe bunke cigaretskod. 

I alt ligger 25.000 af disse nemlig på jorden, hvor de udgør et særligt kunstværk.

De ligger i fine bunker, således at de ligner den ikoniske Knæk Cancer-blomst. 

Derudover ser man otte af Kræftens Bekæmpelses logoer i en cirkel omkring. 

En blomst med dobbelt-betydning

Der er tale om et kunstværk, der er lavet af Bodil Fosgaard, som ikke er et helt ubeskrevet blad her på TV 2 Lorry.

I efterårsferien gik hun eksempelvis sammen med rengøringsfirmaet Happy Helper og lavede med 80 børn et såkaldt skodværk af 8.000 cigaretter på Israels Plads i København.

Og sidste år arrangerede hun Danmarks første garbage-run (affaldsløb, red.), der - som navnet antyder - i sin enkelthed går ud på, at løbe rundt i sin by, mens man samler skrald. 

- I forbindelse med Knæk Cancer-ugen tænkte jeg, at det kunne være fint at lege med logoet fra Kræftens Bekæmpelse. Det gav god mening for mig at lave et skodværk, for udover at rygning er sundhedsskadeligt, så havner mange cigaretter altså også på jorden, forklarer Bodil Fosgaard til TV 2 Lorry.

- På den måde forurener man også naturen, og jeg håber jo med det her, at vi får fokus på, at det her også er et miljøbelastende produkt, siger hun.

Udenlandske undersøgelser vurderer, at en tredjedel af alle cigaretskod bliver smidt i naturen og ender i miljøet – på gader, i afløb og i havet, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside.
Udenlandske undersøgelser vurderer, at en tredjedel af alle cigaretskod bliver smidt i naturen og ender i miljøet – på gader, i afløb og i havet, skriver Kræftens Bekæmpelse på sin hjemmeside.
Foto: Bodil Fosgaard

Størstedelen af al henkastet affald

Et cigaretskod kan være fem år om at blive nedbrudt, hvis det får lov til at ligge i naturen. 

Alene i Københavns Kommune står cigaretskod for 87 procent af alt henkastet affald på gaderne, og opsamlingen af det er en udgift, der koster skatteyderne dyrt. 

Bodil Fosgaard kan dog med sindsro erklære, at hun har taget sin tørn for fællesskabet. 

Hendes særlige Knæk Cancer-blomst består af intet mindre end mellem 25.000 og 30.000 cigaretskod, vurderer hun selv:

- Men det er nok et forsigtigt bud. Jeg tror faktisk godt, at der kan være flere. Jeg plejer at undervurdere det lidt, siger hun til TV 2 Lorry. 

- Normalt er alle mine skodværker lavet af cigaretter, som jeg har samlet op på stedet, men det her er nogle, som jeg har samlet op over et stykke tid og gemt til det her store værk, forklarer hun. 

Selve cigaretfilteret er lavet af cellulose-acetat. Det er en type plastik, der er svært nedbrydeligt. Når filteret udsættes for UV-lys fra solen, kan det blive til mindre plastikstykker (mikroplast).
Selve cigaretfilteret er lavet af cellulose-acetat. Det er en type plastik, der er svært nedbrydeligt. Når filteret udsættes for UV-lys fra solen, kan det blive til mindre plastikstykker (mikroplast).
Foto: Bodil Fosgaard

Du kan stadig nå at støtte den gode sag

Bodil Fosgaards blomst er én blandt mange fine, personlige blomster, som danskerne har lavet på det sociale medie Instagram. 

Faktisk finder man lige nu langt over 50.000 billeder, hvis man søger på hashtagget #knækcancerblomst.

TV 2 har i samarbejde med TV 2 Lorry i år bedt alle om at dele sine egne versioner af kampagne-logoet med hashtagget #knækcancerblomst og #tv2lorry for på den måde at bidrage til kampen mod kræft. 

Boozt.com har lovet at give 20 kroner for hvert delte billede, og det tilbud gælder faktisk helt frem til lørdag klokken 23.30, hvorfor du stadig kan nå at være med.

Bodil Fosgaards skodværk vil blive fremhævet under det store indsamlingsshow, fordi TV 2 Lorrys brugere i en afstemning på Instagram har kåret det som det bedste bidrag.

Brugerne har kunnet vælge mellem fem udvalgte billeder. Udover skodværket har man kunnet stemme på en skulder-tatovering til ære for forskningen mod kræft. n sulten kanin, der spiser sund salat. Et volleyball-hold med en alternativ opvarmning. Og små fødder fra et børnehus.

Se flere billeder på TV 2 Lorrys Instagram-profil.

 
 
Foto: Instagram: #tv2lorry #knækcancerblomst

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

springvand solrød

playNyt springvand fik kommunes regning til at eksplodere: Tvist stadig ikke løst efter et år

Borgmestre

Kvindelige borgmestre trodser dick pics og mom-shaming: Sådan vil de få flere kvinder i kommunalpolitik

Frederiksberg Svømmehal

Renovering af Frederiksbergs historiske svømmehal forsinket og budgettet skrider

Frida Pernille Groth Rasmussen

Frida står bag barnevognsmarch for bedre forhold for fødende

Rødovre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere