Ny borgmester fra hjemmekontoret: "Diametralt modsat af, hvordan første arbejdsdag skulle have været"

Britt Jensen er netop tiltrådt som ny borgmester i Rødovre Kommune. Hun tager over fra Erik Nielsen, der er trådt tilbage efter 26 år på posten. Skiftet sker i stilhed på grund af coronavirus.

Det var meningen, at Britt Jensens (S) første arbejdsdag som borgmester i Rødovre skulle markeres på flere forskellige måder. Hun skulle blandt andet have mødt kommunens administrative medarbejdere, men de er - som så mange andre - sendt hjem i disse dage. 

- Det er en mærkelig tid at blive borgmester i. Alt er aflyst, så det sker i stilhed. Første arbejdsdag kommer til at foregå på hjemmekontoret, hvor jeg sidder og drikker min kaffe helt alene, fortæller Britt Jensen.

Det er ellers en stor begivenhed, at der fra den 31. marts er en ny borgmester i Rødovre. Det er over 26 år siden, det skete sidst. Britt Jensen overtager nemlig fra partifællen Erik Nielsen, der har været en af landets længst siddende borgmestre.

quote Det er sjovt, at jeg har været med hele vejen, og nu overtager jeg så. Sløjfen er bundet

Britt Jensens (S), nytiltrådt borgmester i Rødovre

Selv er hun 49 år gammel og har været med i kommunalbestyrelsen i Rødovre siden 1994. Faktisk i i al den tid Erik Nielsen har været borgmester. 

- Ja, det var min første beslutning i kommunalbestyrelsen. Jeg rakte hånden op, da der blev peget på Erik Nielsen som borgmester. Det er sjovt, at jeg har været med hele vejen, og nu overtager jeg så. Sløjfen er bundet, siger Britt Jensen.

Skibsværftets lukning

Britt Jensen er født og opvokset i en arbejderfamilie i Nakskov. Hendes far var fagforeningsmand og arbejdede på skibsværftet som elektriker. Det var på daværende tidspunkt Lolland-Falsters største arbejdsplads.

- Det var skibsværftet, der skabte velstanden i byen, og det lukkede gradvist mere og mere ned. I årevis var min største frygt, at min far skulle blive fyret, og det blev han så også til allersidst. Alle mine skolekammeraters familier var påvirkede af arbejdsløshed, det var meget voldsomt, fortæller hun.

For Britt Jensen har det gjort et stort indtryk og har haft betydning for mange af de valg, hun senere har truffet i livet. Hun har i 25 år beskæftiget sig med at hjælpe arbejdsløse som ansat i forskellige fagforeningers a-kasser.

- Lukningen af Nakskov Skibsværft var også et afsæt for, at jeg blev politisk aktiv. Jeg meldte mig ind i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, da jeg var 14-15 år. Det tændte en ild i mig, og jeg ville være med til at skabe et samfund, hvor det ikke giver så store problemer, når en arbejdsplads lukker, siger hun.

Endelig førte konsekvenserne af skibsværftets lukning også til en bevidsthed om, at det er vigtigt at få en uddannelse. Det var ikke mange arbejderbørn, der kom på universitetet, men det gjorde Britt Jensen, og det var derfor, hun i 1989 kom til Rødovre. 

- Det var en ren tilfældighed. Jeg kendte nogen i Rødovre, som jeg kunne bo hos, mens jeg læste på RUC, fortæller hun.

Et særligt fællesskab

Britt Jensen blev hurtigt glad for Rødovre. I dag - mere end 30 år senere - bor hun med sin mand i et af de nyere boligområder.

- Rødovre er på alle måder et fantastisk smørhul både i forhold til beliggenheden, naturen og ikke mindst borgerne i kommunen, lyder det fra den nye borgmester.

Britt Jensen mener, at der eksisterer et særligt slags fællesskab i Rødovre. Det er hun blevet bekræftet i her de seneste par uger, hvor store dele af landet har været lukket ned på grund af coronavirus. 

- Det er en helt surrealistisk situation, vi står i. Men folk gør en kæmpe indsats og får det til at fungere på kryds og tværs. Det er i krisetider, man finder ud af, om man bor det rigtige sted – og det gør vi her i Rødovre, lyder det fra Britt Jensen.

Netop det fællesskab har hun tænkt sig at værne om som borgmester. Derudover vil hun gøre, hvad hun kan for at styrke velfærden yderligere i Rødovre.

- Borgerne i Rødovre skal trygt kunne aflevere deres børn i vores institutioner og trygt kunne gå alderdommen i møde. Og hvis uheldet er ude, skal man kunne regne med kommunen. Derudover lægger det mig meget på sinde, at vi behandler vores udsatte ordentligt, fortæller Britt Jensen. 

Har været med hele vejen

Ifølge Britt Jensen er det en veldrevet kommune, hun nu har overtaget fra Erik Nielsen, der selv valgte at fratræde som borgmester.

- Da Erik Nielsen i sin tid blev borgmester, fik han styr på økonomien. Vi havde jo været tæt på at blive sat under administration, så det var ikke en nem opgave, han fik. Så jeg er kisteglad for, at jeg overtager en sund økonomi, der gør, at jeg kan fortsætte en god udvikling i kommunen. Det kan jeg ikke takke ham nok for. 

Selv har Britt Jensen været med hele vejen. Hun fortæller, at samarbejdet med Erik Nielsen har været både tæt og tillidsfuldt. Britt Jensen har i mange år været formand for Social- og Sundhedsudvalget, og i de seneste år har hun været 1. viceborgmester.

- Jeg har stor indsigt i kommunen. Jeg kender Rødovre oppefra, nedefra og indefra. Jeg har været med i så mange år og i så mange beslutninger, at jeg føler mig ekstremt godt forberedt på den opgave, der venter forude.

quote Politiske initiativer behøver ikke komme oppefra, de kan lige så godt komme nedefra. Det er noget, vi udvikler sammen.

Britt Jensen, Rødovres borgmester

Britt Jensen fortæller, at hun på mange måder kommer til at føre en politik, der minder om den, kommunens borgere allerede kender. Alligevel mener hun, de vil kunne mærke, at der er kommet en ny borgmester.

- Jeg vil gerne skabe en kultur, hvor vi inddrager borgerne mere. Politiske initiativer behøver ikke komme oppefra, de kan lige så godt komme nedefra. Det er noget, vi udvikler sammen. Vores organisation skal være mere transparent og omstillingsparat, og det skal være naturligt, at vi er i løbende dialog med borgerne om, hvordan de ønsker, tingene skal være.   

Ny virkelighed

Først skal coronakrisen dog overstås. Der er ingen tvivl om, at den har givet Britt Jensen en mærkelig start på tilværelsen som borgmester. 

At hun skulle overtage efter Erik Nielsen, har man længe vidst, men helt officielt blev det først ved et fremrykket kommunalbestyrelsesmøde for knap 14 dage siden. Her frygtede man en situation, hvor coronasmitten ville eskalere, og mange i kommunalbestyrelsen ville blive så syge, så man ikke kunne nå at pege på en ny borgmester.

Den nu forhenværende borgmester Erik Nielsen giver Britt Jensen borgmesterkæden på ved et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde den 19. marts.
Den nu forhenværende borgmester Erik Nielsen giver Britt Jensen borgmesterkæden på ved et ekstraordinært kommunalbestyrelsesmøde den 19. marts.
Foto: Rødovre Kommune

- Der blev taget billeder, og jeg fik en buket roser, men vi drak ikke et glas champagne bagefter, fordi vi skulle være samlet i så kort tid som overhovedet muligt. Der var heller ingen tilhørere. Så jeg cyklede bare alene hjem gennem de mennesketomme gader og tænkte 'er jeg nu borgmester i den her by?'

Det er Britt Jensen - officielt - fra tirsdag i denne uge. Og selvom første arbejdsdag foregår på hjemmekontoret, kan det godt være, hun kigger forbi rådhuset en af de kommende dage. 

- Det her er så diametralt modsat af, hvordan det skulle have været. Jeg har brug for lige at sætte mig i borgmesterstolen og logge på computeren. Jeg kommer til at være mutters alene, for der er stort set ingen på rådhuset i øjeblikket, men jeg har brug for lige at markere, at det er en ny virkelighed for mig.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

ond kø

playMiljøhensyn kan stoppe motorvej til Hillerød - politikerne er splittede

Pernille Skipper

Se mavebilledet: Pernille Skipper venter sit andet barn til sommer

Rødovre

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere