Internt SF-drama: Kandidater ville ikke offentliggøre valgkamps-regnskaber

Nu vil flere formænd for SF’s partiforeninger i Københavns Omegns Storkreds ændre reglerne, så kandidater ikke kan holde regnskaber hemmelige. 

Lad os nu se jeres regnskaber!

Sådan lyder den direkte opfordring til nogle af de kandidater i København Omegns Storkreds, der stillede op for SF ved sidste års folketingsvalg.

Beskeden kommer fra egne rækker. Således er det formænd for SF-partiforeninger i samme storkreds, der nu kritiserer, at kandidater ikke vil fremlægge deres regnskaber.

TV 2 Lorry er kommet i besiddelse af en skriftlig evaluering af SF-kandidaternes folketingsvalgkamp, der er udarbejdet af medlemmer af seks partiforeninger i Københavns Omegns Storkreds. Her står der:  

“Det skal også nævnes, at der er oplysninger, som enkelte kandidater ikke har ønsket at give til evalueringsgruppen. Det er ikke alle kandidater, som har indleveret et regnskab, hvor det fremgår den præcise pris for ex plakater, banner mm. Derfor vil en helt præcis analyse af valgkampen kræve adgang til kandidaternes konkrete bilag. Dette var desværre ikke muligt at få tilsendt eller oplyst.”

Det kan vi ikke stå inde for

På et møde i sidste uge blandt formændene for SF’s partiforeninger i Københavns 
Omegns Storkreds blev den skriftlige evaluering diskuteret. 

Her blev der fremført kritik af, at nogle kandidater ikke ville fremlægge regnskab for deres kampagner. Det blev også kritiseret, at kandidater, der muligvis har fremlagt regnskaber over for evalueringsgruppen, ikke ville vise dem til andre partifæller i SF i Københavns Omegns Storkreds. 

quote For mig går kritikken på, at man ikke engang kan være åben internt

Formand for SF’s partiforening i Høje-Taastrup, Jan Kjær

Det oplyser formand for SF’s partiforening i Hvidovre, Morten Frederiksen, og formand for SF’s partiforening i Høje-Taastrup, Jan Kjær, til TV 2 Lorry. 

Jan Kjær var desuden ansat af SF til at være kampagnekoordinator for kandidaterne i Københavns Omegns Storkreds under folketingsvalgkampen. Hans rolle var at hjælpe kandidaterne og stå for kontakten til det centrale partikontor. 

- SF som parti kritiserer generelt, når andre partier ikke er åbne om partistøtte og vælger at tie. For mig går kritikken på, at man ikke engang kan være åben internt. Det er vi nogle, der ikke kan stå inde for, siger Jan Kjær til TV 2 Lorry. 

Kandidaterne

SF's kandidater i Københavns Omegns Storkreds til folketingsvalget 2019 (tal i parentes er de personlige stemmetal for de fire med flest personlige stemmer):

 

  • Serdal Benli (3.048)
  • Vivi Nør Jacobsen (1.917)
  • Marianne Bigum (1.766)
  • Ina Strøjer-Schmidt (4.512 - valgt ind som den eneste)
  • Niels Christian Barkholt
  • Betina Skovby
  • Joachim Schiødt
  • Henrik Lund

SF har blandt andet i 2017 krævet mere åbenhed og gennemsigtighed om partistøtte.

Jan Kjær siger, at SF har klare holdninger til - og uskrevne regler om - at man ikke bruger store summer fra egen lomme på valgkamp.

Jan Kjær mener, at flere SF-kandidater i Københavns Omegns Storkreds ikke har fremlagt fyldestgørende regnskaber, når de er blevet bedt om det. 

Tilstrækkelig åbenhed

Formand for SF’s partiforening i Hvidovre, Morten Frederiksen, bekræfter også, at der på mødet i sidste uge blev udtalt kritik af flere kandidaters ufuldstændige regnskaber. Han mener ikke, at der har været den fornødne åbenhed. 

- Vi er mange, der mener, at vi skal sørge for at have tilstrækkelig åbenhed om den slags ting, siger Morten Frederiksen til TV 2 Lorry. 

"Har afleveret alt"

Det har ikke været muligt for TV 2 Lorry at få det fulde overblik over, hvilke kandidater der eventuelt ikke skulle have fremlagt deres regnskab fuldstændigt. 

TV 2 Lorry har kontaktet de fire kandidater, der fik flest stemmer. Serdal Benli, der i dag er viceborgmester i Gladsaxe Kommune og næstformand i SF, oplyser til TV 2 Lorry, at han har udleveret alt materiale til evalueringsgruppen. 

Marianne Bigum oplyser, at hun har oplyst alt til evalueringsgruppen, og at hun derudover har sendt alle oplysninger til alle partiforeninger. 

Hvad synes du om, at nogle ikke har oplyst alt?

- Jeg synes, der skal være åbenhed om den her slags. Jeg har ikke været med i evalueringsgruppen, så jeg ved ikke, hvem der ikke har gjort det, men jeg synes, at alt skal offentliggøres, siger Marianne Bigum. 

Vivi Nør Jacobsen oplyser også, at hun har oplyst alt til evalueringsgruppen, og at ingen efterfølgende har spurgt hende om at få indblik i regnskabet. Hun “kan ikke forstå,” at nogle kandidater ikke har oplyst alt. 

Ina Strøjer-Schmidt, der var den eneste SF'er i storkredsen, der blev valgt til Folketinget, havde i første omgang ikke ønsket at udtale sig til TV 2 Lorry.

Efter artiklen er blevet publiceret, tilføjer hun i en sms til TV 2 Lorry:

"Jeg har oplyst det, der blev efterspurgt af evalueringsgruppen."

Ina Strøjer-Schmidt var i øvrigt en af de mest populære kandidater i både DR’s og TV 2’s kandidattest op til folketingsvalget 2019. 

Sådan har SF-kandidaterne fået og brugt penge i valgkampen:

“Storkredsen har bevilliget i alt 26.000 kr. i valgkampstøtte. Fordelingen er i hele tusinde kr.: Marianne 8, Serdal 4, Vivi 4, de resterende fem 2 hver.”

 

“Kandidaterne har også betalt en del af valgkampen med egne penge. Beløbet varierer fra 0 kr. til 80-100.000 kr... Gennemsnittet er ca. 36.000 kr.”

 

“Kandidaterne har modtaget fra 53.000 – 196.000 kr. fra partiforeningerne. Det giver et gennemsnit på ca. 98.000 kr.”

 

“Det er kun en af kandidaterne som ikke har benyttet sig af MobilePay. Den, der har indsamlet mindst, har fået 12.000 kr., og den, der har indsamlet mest, har fået mellem 20-30.000 kr. Usikkerheden skyldes, at kandidaterne ikke har opgivet de valgbidrag, de har modtaget, på helt samme måde.”

 

“Alle kandidaterne var dagligt aktive på deres Facebook og havde fra 9 - 79 annoncer på Facebook under valgkampen. Beløbet, der blev brugt på Facebook, var forskelligt. Det største beløb, der blev brugt på Facebookannoncering er 32.056 kr.”

 

“Der er meget få bidrag fra fagforeninger. Måske kun et bidrag på 20.000 kr., som er givet til en kandidat med særlig tilknytning til netop den bevilligende fagforening. En kandidat skriver, at hun har forsøgt sig med faglige bidrag, men har fået det svar, at den pågældende fagforening ikke støtter enkelte kandidater eller partier.”


Kilde: "Folketingsvalget juni 2019, Evaluering af SF’s valgkamp i Københavns Omegnsstorkreds" - Udarbejdet af seks medlemmer af SF's partiforeninger i  kredsen.

Vil ændre regler

TV 2 Lorry er også kommet i besiddelse af en indkaldelse til et ekstraordinært repræsentantskabsmøde blandt formændene for SF’s partiforeninger i Københavns Omegns Storkreds. Mødet skal finde sted i nærmeste fremtid. 

Seks partiforeninger har indkaldt til mødet, og de vil have punktet “ophævelse af anonymitet” på dagsordenen.

I punktet foreslås det, at der skal kastes lys over, hvem der har ønsket at være anonyme i den førnævnte evaluering af valgkampen, og hvilke kandidater der ikke har ønsket at aflevere “alle de ønskede oplysninger.”

På dagsordenen er også punktet “håndfæstning,” hvor det foreslås, at kandidater fremover skal skrive under på, at de vil aflevere regnskab i forbindelse med valgkampe. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik