Hver anden oplever fejl på lønsedlen: Michael blev snydt for 41.000 kroner

En undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation viser, at hver anden har oplevet at finde fejl på sin lønseddel. Og fejlene kan løbe op i mange tusinde kroner. Det oplevede Michael Franklin.

Tjekker du din lønseddel, når den lander i din indbakke i slutningen af hver måned?

Hvis ikke, så er der god grund til at gå i gang.

En undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation viser nemlig, at der er fejl i hver anden lønseddel. Og det betyder, at man kan blive snydt for mange penge.

quote Jeg blev noget overrasket over, at jeg var blevet snydt for så mange penge.

Michael Franklin

Fejl for 41.000 kroner fundet ved et tilfælde

En af dem, der har oplevet det, er Michael Franklin fra Rødovre. Efter 12 år som selvstændig, var han i tre måneder i 2019 tilknyttet et vikarbureau. 

Og det var helt tilfældigt, han opdagede, at hans lønsedler havde adskillige fejl.

- Jeg skulle holde ferie, og da jeg så gik ind på borger.dk for at få mine feriepenge udbetalt, så var der ingen, fortæller Michael Franklin til TV 2 Lorry.

Efterfølgende talte han med en kollega, som opfordrede Michael Franklin til at ringe til sin fagforening, så de kunne tjekke hans lønsedler.

"Taget i..."

Fagforeningen vendte efterfølgende retur med fejl og mangler for helt nøjagtigt 41.116,70 kroner.

Der var både problemer med feriegodtgørelse, søn- og helligdagstillæg og pension. 

- Jeg blev noget overrasket over, at jeg var blevet snydt for så mange penge, siger Michael Franklin og fortsætter:

- Jeg havde regnet med, at det bare var lidt feriepenge på 14-15.000 kroner. Så jeg blev selvfølgelig glad for, at jeg fandt ud af det - men det er da ikke fedt at finde ud af, at man er blevet taget i røven, siger han.

Organisation: Tjek din lønseddel

Michael Franklin er dog langt fra den eneste, der er blevet snydt for penge. 

En undersøgelse foretaget af Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation viser nemlig, at 50 procent af lønmodtagerne i Danmark har oplevet at finde fejl på lønsedlen. 

Om undersøgelsen

Epinion har for FH i perioden 8.-20. oktober gennemført en undersøgelse blandt 1.208 15-64-årige personer i arbejde. Stikprøven er repræsentativ for personer i beskæftigelse i forhold til alder, køn og region.


Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Ifølge Morten Skov Christiansen, der er næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, så viser de mange tilfælde af fejl både små og store eksempler på, at medlemmer ikke har fået den løn, de har krav på

I de fleste tilfælde skyldes det fejl, som er lette at forklare – og som arbejdsgiveren nemt kan justere.

- Men fejlene skal jo opdages, før de kan rettes, siger Morten Skov Christiansen til TV 2 Lorry.

Derfor skærper organisationen igen opmærksomheden på lønseddelfejlene, når de i denne uge kører løntjekkampagnen.

I faktaboksen herunder kan du finde gode råd til, hvad du selv kan gøre.

5 ting du bør tjekke

  • Passer dit timeantal eller din månedsløn? Her skal din samlede løn fremgå. Er du timelønnet, bør dine timer og timeløn klart fremgå. Lønnen er det grundbeløb, der beregnes skat og arbejdsmarkedsbidrag af. Det er derfor vigtigt at have tjek på. Mange overenskomster giver dig direkte ret til en specifikationer, så du kan se timelønnen og tillæggene.


  • Får du dine tillæg for overtid, weekendarbejde eller anciennitet? Alt efter aftalerne i din overenskomst har du ret til diverse tillæg. Det kan være overarbejdstillæg, tillæg for arbejde i weekender eller under særlige forhold. Du kan også have ret til tillæg for særlige kompetencer, gener og anciennitet. Hold øje med, at du får de tillæg, du har krav på. En lille fejl her kan hurtigt løbe op.


  • Indbetaler din arbejdsgiver den aftalte procentdel af din løn til pension? Arbejdsmarkedspensionen kommer fra overenskomsterne. Det betyder, at arbejdsgiverne er forpligtet til at indbetale en procentdel af din løn til din pension. Pensionsindbetalingen er forskellig, alt efter om du er privat ansat eller offentligt ansat i staten, en kommune eller en region. Arbejdsgiveren skal indbetale det samlede beløb til pensionskassen.


  • Optjener du det rigtige antal feriedage? Gennem overenskomsterne er langt de fleste lønmodtagere sikret 5 ugers ferie og 5 ekstra feriefridage. På den gode lønseddel angiver arbejdsgiveren, hvor meget ferie du har optjent og afholdt.


  • Passer det samlede beløb til din løn, pension og skat? Din lønseddel bør vise de totale beløb samlet fra årets start. Optællingen viser bl.a. løn, pension og betalt skat i løbet af året. For timelønnede står der også indbetalte feriepenge og søn- og helligdagsbetaling.


Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik