Frustreret idrætsklub langer ud efter kommune: "De fjerner børnenes træningstider"

Rødovre Kommune har fordelt haltider efter antal af medlemmer. Dog afviser kommunen ikke, at man vil kigge på, om systemet skal laves om.

”Det er svært for børn at spille håndbold i Rødovre med haltider, der ligger efter sengetid.”

Sådan lyder opråbet fra Rødovre Håndboldklubs bestyrelse, efter at man har fået frataget eftertragtede haltider af Rødovre Kommune, som klubbens unge medlemmer hidtil har nydt godt af.

Ifølge Rødovre Håndboldklubs næstformand, Thomas Anker, er træningstiderne blevet frataget dem uden nogen form for medinddragelse på et møde den 15. marts, hvor idrætsforeningerne mødtes med kommunen for at få fordelt haltiderne.

I stedet er klubben blevet tildelt andre træningstider i kommunens idrætshaller. Problemet er bare, at de ligger på sene tidspunkter, hvor børnene ikke kan træne.

Derfor har klubben valgt at råbe op i protest.

- Vi er godt trætte af den her situation. Det er vores opfattelse, at der ikke længere er plads nok til at dyrke indendørs idræt i Rødovre, og det rammer særligt børn og unge. De har taget noget meget vigtig træningstid fra os, og det går især ud over vores nuværende 37 U13-piger, som ikke længere kan træne i samme hal, siger Thomas Anker til TV 2 Lorry.

- Vi sidder desuden tilbage med aftentider, vi ikke kan bruge, fordi de simpelthen ligger for sent i forhold til de børn, vi har i klubben, tilføjer han.

Ingen dialog eller gennemsigtighed

Et af klubbens største kritikpunkter mod kommunen går på, at der hverken er medinddragelse, dialog eller gennemsigtighed i processen med at fordele træningstiderne.

- Tiderne bliver frataget os ud fra et diktat fra Folkeoplysningsudvalget, og beslutningerne er bare blevet truffet hen over vores hoveder. Havde kommunen for dælen da bare fortalt os, hvilke tider de ville ændre på, så kunne vi have diskuteret alternative løsninger, men der var ingen dialog på mødet overhovedet, siger Thomas Anker.

Han påpeger, at det er håndboldklubbens erfaring, at fordelingsmøderne ikke rigtig har fungeret i en del år, men at det lige præcis i år var særlig slemt.

Camilla Niebuhr, der er børne- og unge direktør i Rødovre Kommune, medgiver, at kommunen har et "komplekst system", men at systemet ikke har ændret sig.

- Klubberne får fordelt haltider, efter hvor mange medlemmer, de har, og et par andre kriterier. Det, der var tilfældet i år, var, at håndboldklubben har lidt færre medlemmer og derfor får lidt færre haltider, siger hun til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Den anden del handler om, at futsal er blevet godkendt som en indendørs idrætsgren og derfor skal have nogle haltider. Vi har kigget på, hvornår hallerne bliver brugt mindst og så sagt, at dem får futsal lov at få i den et års prøveperiode. Det er hel håndboldklubben har mistet nogle tider. 

Voksne træner på eftertragtede tider 

Derudover forstår håndboldklubben heller ikke, hvorfor en badmintonklub med voksne medlemmer, der blandt andet tæller kommunens egne medarbejdere, tilgodeses med nogle af ugens bedste haltider mandag og onsdag mellem klokken 16.00 og 19.00.

- Det er superfint, at kommunen har en badmintonklub, som er en helt almindelig forening, som vores. Men det er lidt sjovt, at den klub får tildelt træningstider på nogle af de bedste tider, hvor der burde løbe børn rundt og dyrke idræt der.

- Vores klare holdning er, at voksne burde kunne træne senere eller rykke ud til skolehaller. Kapaciteten af vores træningsfaciliteter er for lille, det er vilkårene. Men selve udnyttelsen af kapaciteten er helt ved siden af, siger Thomas Anker.

Ifølge Camilla Niebuhr er det dog ikke tilfældet.

- Den klub er ikke kun for ansatte i Rødovre Kommune. Det er den oprindeligt startet som, men i dag har den medlemmer, der arbejder udenfor kommunen, så det er ikke kun en kommune-klub. Den er godkendt som folkeoplysende forening på lige fod med alle andre foreninger.

Hun tilføjer desuden, at kommunen generelt opfordrer klubberne til at lægge deres ”børnetider” om eftermiddagen.

- Vi har et princip om, at vi opfordrer klubberne til at lægge deres ”børnetider” om eftermiddagen. Og det princip er ens for alle. Så er der nogle klubber, der også har voksne, der vil træne i de tidsrum. Det gælder ikke kun badmintonklubben, men også andre i andre klubber herunder håndboldklubben, hvor voksne bruger børnetiderne.

Må sige nej til nye medlemmer

Kommunens beslutning om at rykke nogle af håndboldklubbens bedste træningstider – for at give plads til fodboldklubberne, som ønsker at bruge hallerne til futsal, betyder, at der ikke er den nødvendige plads for flere af Rødovre Håndboldklubs 500 medlemmer.

Det har medført, at klubben har måttet sige nej til nye medlemmer, der ønsker at gå til håndbold.

- Vi har altid haft et princip om at vi hellere vil skære i træningstid end at lukke for nye medlemmer. Men vi er nået dertil, at vi må sige nej, fordi vi ellers ikke kan opretholde en træning, der har nogenlunde kvalitet. Vi har sågar bedt flere af vores seniorhold om at skære i deres træningstider for at give mere plads til vores ungdomshold, men det er heller ikke holdbart i længden, siger Thomas Anker, der nu håber på, at Rødovre Kommune vil overveje fordelingen af haltider en ekstra gang.

- Vi er klar til at gå i dialog og fortælle kommunen om vores ønsker, og vi håber inderligt, at de vil lytte til vores argumenter. Og så handler vores opråb heller ikke om, at vi skal op at slås med de øvrige foreninger – vi vil ikke være med til at skubbe badminton eller fodbold ud af hallerne, men fordelingen skal bare foregå retfærdigt og gennemsigtigt, siger Thomas Anker.

Ifølge Camilla Niebuhr inviterede kommunen allerede for et par uger siden håndboldklubben til at indgå en dialog omkring kritikken. 

- Jeg synes, at vi hele tiden har haft en fin dialog med klubben, og som sagt har de en stående invitation til at sige, hvordan og hvad vi løse ud fra de præmisser, der er. Det tror jeg nok, at vi skal. Vi kan ikke løse mere end de haltider, der er. Sådan er det, når alle gerne vil have haltider, men vi har en fin dialog, forklarer hun. 

Hun fortæller desuden, at man i i kommunens nye Folkeoplysningsudvalg i foråret vil lave en arbejdsgruppe, der kommer til at kigge på pointsystemet for haltider.

- Der er meget pres på vores haltider, og alle vil gerne have mere. Derfor kigger vi også på, om vi skal lave systemet om. Men det er meget svært at lave et system, hvor alle får det, de vil have. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik