7-årige Nora går i hjemmeskole: "Folk tror, at vi sidder hjemme hver dag"

Familien fra Rødovre får mange undrende spørgsmål, når de fortæller, at deres datter går i hjemmeskole.

Familien Høgstedt Danquah bliver mødt at en variation af spørgsmål, når de fortæller, at deres datter Nora går i hjemmeskole:

Savner hun ikke andre børn? 

Hvornår skal hun så starte i skole? 

Skal du ikke arbejde?

For selvom et stigende antal børn i TV 2 Lorrys område går i hjemmeskole, er det stadig et fåtal, der kender til en hverdag med hjemmeundervisning. 

Flere i hjemmeskole

Vi har spurgt kommunerne i TV2 Lorrys område om antallet af hjemmeskolebørn. 


Vi fik svar fra 25 kommuner. Af dem har 19 kommuner oplevet en stigning i antallet af hjemmeskolebørn de seneste fem år. 


Her er tre eksempler: 


I Gribskov er tallet steget fra syv hjemmeskoleelever i 2017 til 25 hjemmeskolede børn i 2021


I Rudersdal er det på fem år steget fra otte til 15 elever.


I København fra 55 elever i 2017 til 139 elever i 2021.



For det minder slet ikke om det, som mange oplevede under coronanedlukningerne, siger Ida Høgstedt Danquah.

Når spørgsmålene kommer, gør hun derfor meget ud af at forklare, hvad de laver i  løbet af en uge.

- Det mest underlige er, at når vi fortæller, at vi hjemmeskoler, så tror folk, at det er mig og Nora. der sidder hjemme foran bordet seks timer hver dag. Det er meget langt fra vores hverdag, forklarer Ida Høgstedt Danquah.

De er en del af fællesskabet Blomsterbørn, en hjemmepassergruppe med enkelte ældre hjemmeskolebørn. Så de mødes både med dem og med en anden gruppe ældre børn. 

Så i de fleste uger er de på tur fire ud af fem hverdage, hvor de mødes med andre. Enten bare ude i naturen eller på museum, Eksperimentariet, Nationalmuseet eller lignende.

Nora og hendes mor tager på tur med andre børn og voksne fire ud af fem hverdage.
Nora og hendes mor tager på tur med andre børn og voksne fire ud af fem hverdage.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop

Hvad med det sociale?

Sarah Speyer sidder i Rådet for Hjemmeundervisning, der rådgiver forældre om hjemmeundervisning. Hun har selv hjemmeskolet sine børn, hvor den yngste nu går i gymnasiet. 

Hun har igennem årene mødt mange fordomme om at hjemmeundervise.

- Den største fordom, det er det med det sociale. Hvad med det sociale, spørger folk om, ud fra den betragtning, at man selvfølgelig er fuldstændig alene, hvis man ikke er i folkeskole, siger Sarah Speyer. 

Hun tror dog, at der kommer til at ske en udvikling nu, hvor antallet af børn der bliver hjemmeskolet er i stigning. 

- Jo mere normalt det bliver, jo flere vil jo kende nogle, der hjemmeunderviser, og så vil de vide, at de er faktisk ikke alene hele dagen, de laver alt muligt sjovt, siger  Sarah Speyer, medlem, Rådet for Hjemmeundervisning. 

Så bliver der syet på maskine.
Så bliver der syet på maskine.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop

Lærer bedst i bevægelse

Den ældste datter i familien Høgstedt Danquah går i en almindelig folkeskole i 3. klasse, men for Nora syntes de ikke, at det var det oplagte valg. 

- Hun passede ikke så godt ind i det, vi havde mødt i skolen. Så det forventede vi ikke, at hun ville trives i, forklarer Ida Høgstedt Danquah og fortsætter: 

- Hun trives med at være aktiv og lære på den måde, hvor vi er udenfor og laver aktiviteter.

Under corona blev de en del af hjemmepassergruppen Blomsterbørn, og da Nora skulle starte i skole, virkede det forkert, at hun skulle forlade det fællesskab, hun trivedes i.

Der flyves med drager på en af deres udflugter. Turene kan både være på et museum eller som her ud i det fri.
Der flyves med drager på en af deres udflugter. Turene kan både være på et museum eller som her ud i det fri.
Foto: Privatfoto/Trine Bishop

De har ikke oplevet, at folk har reageret negativt på deres valg, men undren er der en del af. Derfor gør Ida Høgstedt Danquah meget ud af at fortælle om alle de sociale fællesskaber Nora er en del af, selvom hun ikke går i en skole. 

- Hvis nogle lyder kritiske, fortæller jeg, at hun går til spejder og svømning, hvor hun modtager instrukser fra andre voksne, og hvor jeg ikke er der, så hun lærer det der, siger Ida Høgstedt Danquah.

De ved ikke, hvor længe, de vil blive ved med at undervise Nora derhjemme. Svaret er, at så længe det giver mening, så gør de det. 

- Vi kunne godt forestille os, at der ville komme et tidspunkt, hvor vi skal bruge en friskole eller folkeskole. Det kan gå alle veje, siger Noras mor, Ida Høgstedt Danquah.

Vi har også mødt en familie, der har fravalgt institutionslivet og passer hjemme, inden de skal hjemmeskole. Se videoen herunder. 



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik