Politi: Skyderier på Vestegnen handler om hash og personfnidder

Borgere i Rødovre luftede på et beboermøde her til aften deres dybe frustrationer over den seneste tids skyderier, der har plaget bydelen.

Den københavnske vestegn har siden årsskiftet dannet ramme om intet mindre end 19 skudepisoder.

Skyderierne har givet Københavns Vestegns Politi mere end rigeligt at se til. Blandt andet i Rødovre, hvor der i den forgangne halvanden uge har været to skyderier.

En situation, der skaber utryghed blandt mange af Rødovres borgere.

Tirsdag aften var beboerne fra boligområdet Kærene i Rødovre samlet til et beboermøde, hvor også repræsentanter fra det de lokale boligselskaber, kommunen og lokalpolitiet deltog.

Annie så skyderi fra sit køkkenvindue

Flere af de borgere, som TV 2 Lorrys udsendte reporter mødte, var stærkt bekymrede, og enkelte havde sågar været direkte vidner til den voldsomme skudepisode, der fandt sted i nabologet ved højlys dag lørdag den 2. juni.

Her affyrede en gerningsmand en serie af skud mod en gruppe unge mænd på et grønt område - tæt på en legeplads, hvor børn og deres forældre opholdt sig.  

Mange, især børnefamilier, som TV 2 Lorry mødte under aftenens beboermøde, ønskede af frygt for repressalier ikke at stå frem til interview foran kamera. Men til gengæld var der andre, der gerne ville tage bladet fra munden.

- Jeg stod i mit køkkenvindue og så, at de skød efter nogle unge mennesker, der sad udenfor på græsplænen. Så løb de til alle sider, fortæller Annie Bramsen, der er pensionist og bor i Kærene, til TV 2 Lorry.

Annie Bramsen var vidne til en dramatisk skudepisode i kvarteret lørdag den 2. juni ved højlys dag.
Annie Bramsen var vidne til en dramatisk skudepisode i kvarteret lørdag den 2. juni ved højlys dag.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Da det startede, troede jeg, det var nogle børn, der løb og legede røvere og soldater. Jeg er ikke lige vant til at høre de der skudsalver, siger Annie Bramsen.

Også Eva Østergaard, der bor i området, har fået nok.

Eva Østergaard bor Kærene i Rødovre.
Eva Østergaard bor Kærene i Rødovre.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Jeg har boet i Rødovre siden 2011, og der har altid været ballade. Øksemord, knivstikkeri og alt muligt. Men det her er altså meget, det er rigtig meget, siger hun.

Det samme mener beboer, Anja Fogelberg.

- Jeg er kommet, fordi jeg håber, vi kan få det skubbet væk herfra, og så håber jeg, at alle andre boligblokke gør det samme, så de kan komme væk, siger hun.

Politidirektør: Vi gør, hvad vi kan

TV 2 Lorry interviewede før aftenens beboermøde politidirektøren ved Københavns Vestegns Politi, Kim Christiansen.

Han forstår godt borgernes bekymringer og understreger, at politiet lige nu gør alt, hvad de kan for at genskabe trygheden.

- Det er klart, at skyderi i det offentlige rum er stærkt utryghedsskabende. Vi gør alt, hvad vi kan for at genskabe trygheden. Vi er massivt til stede derude med vores lokalpoliti, og i tæt samarbejde med kommunen prøver vi at genskabe trygheden. Vi er der med vores mobile politistation, på cykel, til fods og med øget patruljering. Så vi gør alt, hvad vi kan for at være synligt til stede og på den måde genskabe trygheden, siger Kim Christiansen til TV 2 Lorry.

19 skyderier på Vestegnen i 2018:

Albertslund: 10
Høje Taastrup/Taastrup: 3
Avedøre: 3
Rødovre: 2
Ishøj: 1

Københavns Vestegns Politi har ad flere omgange indført visitationszoner i politikredsen for at dæmme op for skudvolden, senest i Albertslund og Rødovre, hvor visitationszonerne foreløbig gælder frem til d. 6. juli.

Handler om hash og personkonflikter

Ifølge politiet er det ganske ekstraordinært med så mange skyderier på Vestegnen, men de vurderer ikke, at de mange episoder hænger direkte sammen.

- Det tror jeg ikke, man kan sige. Det er forskellige konfliktscenarier, men hvis man skal prøve at have en overordnet paraply, har det noget med to ting at gøre. Enten er kampen om det lokale hashmarked, eller også er det konflikter mellem enkelte personer. Hvis man ser de her skyderier, der har været, så er de jo spredt over flere kommuner. Og derfor er det forskellige grupperinger i de forskellige kommuner, siger Kim Christiansen med henvisning til, at skyderierne fordeler sig over fem forskellige kommuner.

Visitationszoner indført i 2018 af Københavns Vestegns Politi :

22. januar: Visitationszone, Høje Taastrup
3. april: Visitationszone i Albertslund
23. maj: Visitationszoner i dele af Hvidovre og Ishøj (14 dage)
8. juni: Visitationszone i dele af Albertslund og Rødovre (1 måned)

Hvad angår de to skyderier i Rødovre, som fandt henholdsvis den 2. juni og den  7. juni, så mener politiet, at de hænger sammen, og at det drejer sig om en konflikt mellem to grupperinger fra henholdsvis Rødovre og Husum.

Politidirektør ved Københavns Vestegns Politi, Kim Christiansen.
Politidirektør ved Københavns Vestegns Politi, Kim Christiansen.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Umiddelbart mener vi ikke, der er nogen sammenhæng mellem de andre skyderier og dem i Rødovre og Husum. De to hænger sammen med hinanden. Det er grupperinger fra henholdsvis Kærene og Husum, der skyder på hinanden, siger Kim Christiansen og tilføjer:

- Det er fuldstændig uacceptabelt med de her skyderier i det offentlige rum. Vi gør alt hvad vi kan for at komme det til ophør. Vi sætter massivt ind med fremad- og bagudrettet efterforskning, og vi sætter massivt ind med tryghedsskabende foranstaltninger.

På bare halvanden uge har der været 2 skyderier i Rødovre. Senest i weekenden. Nu vil beboere have vished for at de kan føle sig sikre i eget hjem. Men de er ikke de eneste, der har været ramt af skyderier i deres lokalområde her på det seneste.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik