Efter Lyngby-skyderi: Nu skal rockerborge forbydes i boligområder

Politiet frygter optrapning af bandekonflikt efter de seneste skyderier.

Det skal være slut med rockerborge midt på en villavej med legende børn og snak over hækken, skriver Jyllands-Posten torsdag.

Det seneste skyderi midt i et julemarked og forretningsområde i Lyngby nord for København, hvor en 22-årig mand og en 30-årig kvinde blev ramt af skud, aktualiserer et forslag fra regeringens såkaldte Rockerborg-udvalg om at forbyde bandemedlemmer at samles i større flokke i hinandens private hjem.

Et samlingsforbud, som Justitsministeriet efter planen vil fremlægge i starten af december, skal ifølge centralt placerede kilder kunne udstedes, hvis der over en periode har været problemer med støj, uro og frygt i et område, hvor almindelige borgere bor side om side med bander. 

Forslaget kommer på baggrund af frustration i landets kommuner, som har efterlyst effektive redskaber til at holde rockerbander stangen.

Også i politiet er der ifølge Michael Kjeldgaard, chef for Nationalt Efterforskningscenter (NEC), ønsker om flere redskaber.

NEC-chefen kender endnu ikke Rockerborg-udvalgets anbefalinger, men har sine forhåbninger:

- Vi ser i spænding frem til, hvad resultatet bliver. Vi håber selvfølgelig, at det arbejde fører til, at vi får nemmere adgang til de redskaber, som vi ønsker, siger han og nævner "permanent lukning af husene" som eksempel.

Justitsminister Søren Pind (V) vil ikke på forhånd kommentere den længe ventede betænkning om rockerborge.

Men han understreger behovet for nye initiativer for at bremse banderne.

quote Borgmestrene har skreget på flere muligheder, og det er væsentligt med metoder til systematisk at afvise disse folk.

Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkepartis retsordfører.

I Rockerborg-udvalget har man været optaget af at afgrænse et kommende samlingsforbud, så det ikke kolliderer med grundlovens bestemmelser om forsamlingsfrihed.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er ikke et øjeblik bekymret for at begrænse bander og rockergruppers mulighed for at mødes: 

- Borgmestrene har skreget på flere muligheder, og det er væsentligt med metoder til systematisk at afvise disse folk, og jeg ser ikke noget grundlovsstridigt i, at man vil begrænse udøverne af organiseret kriminalitet i at mødes med vennerne, siger han til Jyllands-Posten.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Genåbning

playAntallet af jobopslag boomer forud for genåbningen

Københavns Byvandrerlaug ramt af coronarestriktioner

Historiefortællere føler sig overset: Hårdt ramt af coronarestriktioner

20_percent

playØvelsesbane for køreskoler hårdt ramt af udskudt genåbning: "Jeg håber ikke på noget mere"

ledighed arkivfoto

Ledigheden stiger for anden måned i træk – disse hovedstadskommuner rammes især

Lyngby-Taarbæk

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere