Et motel i Albertslund bragte cheeseburgeren til Danmark - nu er den allemandseje

Journalist og madblogger Niklas Roar tager os tilbage til dengang, fast-food klassikere udefra som cheeseburgeren, bearnaisen og kebabben var nye og spændende her i Lorryland.

Find opskriften her på Hungry Danes overdådige Triple Cheese Bacon Burger.

Vi skal tilbage til året 1955, før man kunne sætte tænderne i en saftig cheeseburger her i Hovedstadsområdet.

Det var på Wittrup Motel i Albertslund, takket være motellets amerikanske medejer, Sallie Zimmerhackel, som tilbød den dengang virkeligt originale Sallie's Original Cheese Burger i motellets i snackbar.

quote Alt med ost og bacon er noget, der kører. Jeg sælger vel en hundrede stykker af vores cheeseburgere om dagen.

Frank Jensen, indehaver af Skovgrillen, Hillerød

Artiklen fortsætter under billedet 

Den helt klassiske servering på Skovgrillen, hvor en enkelt skive cheddar i årtier har gjort forskellen på en hamburger og en cheeseburger.
Den helt klassiske servering på Skovgrillen, hvor en enkelt skive cheddar i årtier har gjort forskellen på en hamburger og en cheeseburger.
Foto: Bertel Henning

Retromad - De Ikoniske Steder

Her i sæson 2 sætter vi fokus på mennesker og spisesteder i Lorryland der har taget det bedste fra udlandet og gjort det til en dansk institution.

 

Bliv klogere på de nye klassiskere pizza, pommes frites, kebab, bøf bearnaise og cheeseburger.

 

Se hele serien og find opskrifterne her

I dag er det næsten umuligt at forestille sig en verden, hvor man ikke lægger ost oven på en burger, men den nu så selvfølgelige handling tilskrives den blot 16-årige Lionel Sternberger, der i 1926 arbejdede i sin fars sandwichbar i Pasadena, Californien.

Cheeseburgeren var født - og den så sig ikke tilbage.

Vi har bedt journalist og madblogger Niklas Roar om at dykke ned i cheeseburgerens succesrige forvandling til toppen af fastfood skalaen og give os sine bedste tips til den ikoniske spise.

Et møllehjul af en cheeseburger

Han begynder sin fortælling lidt uden for Hillerød:

Knap 100 år efter fødslen af cheeseburgeren står Frank Jensen i Skovgrillen i Hillerød og langer en lind strøm af dem over disken i det lille familieejede sted, han overtog efter sin far i 1996.

- Alt med ost og bacon er noget, der kører. Jeg sælger vel en hundrede stykker af vores cheeseburgere om dagen, siger Frank Jensen, indehaver af Skovgrillen.

Her er ikke så meget nonsens. Kunderne vælter ind fra nær og fjern, og beliggenheden lige ud til den trafikerede Fredensborgvej har da også fristet flere taxichauffører gennem årene til at holde ind.

Artiklen fortsætter under billedet

Den legendariske Taxaburger på Skovgrillen på ved Hillerød. Et sandt møllehjul, som de færreste kan spise op. 
Den legendariske Taxaburger på Skovgrillen på ved Hillerød. Et sandt møllehjul, som de færreste kan spise op. 
Foto: Skovgrillen

En dyst udviklede sig i slut-halvfemserne mellem to taxichauffører, der begge hævdede at kunne spise mere end den anden. Det førte til Skovgrillens nu legendariske Taxaburger, den måske største cheeseburger i Lorryland.

Den vejer 3,5 kilo, indeholder masser af ost, og endnu har ingen klaret at spise den hele. De fleste vælger dog den ganske almindelige cheeseburger, som holder sig inden for rammerne af, hvad en normal mand eller kvinde kan indtage, og i øvrigt er noget mere politisk korrekt i en tid med fokus på madspild og kødforbrug.

Den raffinerede cheeseburger

Hos Hungry Dane i Indre By i København griber man sagen noget anderledes an. Her er Peter Kolos manden, som har nørdet helt ud over sin egen udgave af en cheeseburger.

Kolos er ikke typen, der sætter sit lys under en skæppe, og den driftige forretningsmand og burgerelsker har allieret sig med en tidligere Noma-kok for at skabe det, han selv mener, er den ultimative osteburger.

Klik på videoen her og se, hvordan Peter Kolos fra Hungry Dane laver sin overdådige Triple Cheese Burger og find opskriften her Artiklen fortsætter under videoen

 

Oksekødet er confiteret i andefedt, en af ostene i hans Triple Cheese Bacon-burger har han selv hentet hjem i Georgien, og han går meget op i, at burgerbollen smøres helt til kanten, og at burgeren spises fra den ene side for at give kunden den fulde smagsoplevelse i den rigtige rækkefølge.

quote Du får en oste-oplevelse i din cheeseburger i stedet for bare at få en masse ost, der løber ud af den.

Peter Kolos, Indehaver af Hungry Dane

- Du får en oste-oplevelse i din cheeseburger i stedet for bare at få en masse ost, der løber ud af den, siger Peter Kolos, indehaver af Hungry Dane.

Artiklen fortsætter under billedet

McDonald's fortæller, at cheeseburgeren i mange, mange år har været deres absolut bedst sælgende burger. Den sælger mange, mange gange mere end deres hamburger. Det her er nu Triple Cheese Burgeren fra Hungry Dane i Indre by.
McDonald's fortæller, at cheeseburgeren i mange, mange år har været deres absolut bedst sælgende burger. Den sælger mange, mange gange mere end deres hamburger. Det her er nu Triple Cheese Burgeren fra Hungry Dane i Indre by.
Foto: Hungry Dane

En Cheese Hamburger

Der er med andre ord løbet en del ost i ovnen, siden unge Sternberger smækkede en skive på kødet på The Rite Spot i Pasadena.

I begyndelsen blev nyskabelsen slet og ret kaldt for en ’Cheese Hamburger’. Første gang vi stødte på ordet ’Cheeseburger’ var i 1928 på restaurant O'Dell's i Los Angeles.

Flere forsøgte at tage patent på navnet undervejs, men det lykkedes først i 1935 for Louis Ballast, der ejede Humpty Dumpty Drive-In i Denver, Colorado.

Bugerkæderne ændrede vores vaner

Det var dog den ekspansive vækst hos de store amerikanske burgerkæder, der for alvor sendte cheeseburgeren i fastfoodhimlen. 

McDonald’s-brødrene Richard og Maurice satte cheeseburgere på menuen i deres ombyggede burgerbar i 1948. Det første år bestod den kun af hamburgere, cheeseburgere, pommes frites og en pie. Året efter kunne man også vælge en milkshake.

De fleste burgere, der sælges hos verdens største burgerkæde, er ikke overraskende med ost. 

Retromad - De ikoniske steder

I sæson 1 opsøger Niklas Roar nogle af Lorrylands bedste grillbarer og klassikerne hotdog, bøfsandwich, fiskefilet, forårsruller og cowboytoast.

 

Se serien og find opskrifterne her.

 

Serien er lavet i samarbejde med Svada Film.

Den allermest populære er den ikoniske cheeseburger. Ifølge McDonald’s har deres cheeseburger "i mange, mange år været vores absolut bedst sælgende burger. Den sælger eksempelvis mange, mange gange mere end vores hamburger".

Det er heller ikke tilfældigt, at den lille cheeseburger blev inviteret med indenfor, da børnene fik deres helt eget Happy Meal i 1979.

Cheeseburgeren er overalt

I dag kan man få en cheeseburger på så at sige hver eneste grillbar i landet og hver eneste cafe. Man kan få den på tankstationen og hos gourmetburgerkæden.

De bliver samlet derhjemme i stuerne, og man kan købe den i discountsupermarkedet og selv smide den i mikroovnen. Du kan få den med køderstatning og vegansk ost, og du kan gufle den på festivalen eller til grillfesten.

Cheeseburgeren er umulig at komme uden om. Og heldigvis for det.

Find opskriften på den overdådige Triple Cheese Burger her

Niklas Roar: Hemmeligheden bag den gode Cheeseburger

Husk at en cheeseburger i al sin enkelthed består af tre dele: Bøf, ost og bolle. De tre ting skal der ikke gås på kompromis med.

 

Sørg derfor for at bruge det bedst mulige kød. Du kan enten selv hakke det eller få din slagter til at hakke højreb for dig, hvilket giver en ganske anden smagsoplevelse end det sædvandlige hakkede kød fra vakuumpakkerne i supermarkedets kølediske.

 

Sørg for at finde en god ost. Den mest oplagte er irsk Cheddar, der med sin fedme, farve, smag og gode smelteevne virkelig klæder en cheeseburger. Men forsøg dig frem.

 

Bollen skal på bedste amerikanske vis være blød og omslutte sig indholdet, så den ikke knaser i stykker, når du klemmer den. Briocheboller, der er bagt med smør, er klart at foretrække.

 

Tænk på, at der meget gerne må være noget salt, syltet, sprødt og blødt i burgeren – det komplementerer umamismagen i kødet og giver en fuld smagsoplevelse.

 

Kødet bliver kun bedre af at blive grillet og således få noget stegeskorpe.

 

Undgå at fylde den op med alt for store mængder salat, da det både ryger ud af bollen, men også tager fokus fra den oprindelige treenighed af kød, ost og bolle. Spis hellere en salat ved siden af.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik