Tilbud til lægestuderende: Kom til Region Sjælland, tag din uddannelse - og bliv her

Politikerne i regionsrådet håber, at tiltaget kan gøre det lettere at rekruttere flere læger på Sjælland og øerne.

Slip for usikkerheden med praktiktid i Jylland eller på Fyn, hvis du studerer medicin i Region Sjælland.

Omtrent sådan kan tilbuddet til de lægestuderende i regionen, der dækker fra Kalundborg i nord til Lolland i syd, koges ned til.

Region Sjælland har nemlig indgået et fem-årigt pilotprojekt i samarbejde med Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

I dette tilbyder Region Sjælland nu fremover de lægestuderende et helt unikt uddannelsesforløb, hvor de får dispensation for den sagnomspundne lodtrækning, der kan sende kommende læger i kliniske forløb på både Bornholm og i Nordjylland - langt væk fra Panum i København, hvor hovedparten af de medicinstuderende læser.

Sådan er lægeuddannelsen opbygget

Region Sjælland: Kom til vores region og tag hele din uddannelse

Køge Universitetshospital er Region Sjællands uddannelseshospital, hvor medicinstuderende kan færdiggøre deres kandidatuddannelse.

Når kandidatuddannelsen er færdig, skal de unge læger specialisere sig. Det tager fem år.

Som reglerne er nu, kan lægerne altså blive sendt til alle afkroge af landet for at specialisere sig. Men det gælder ikke for de kandidatstuderende på Køge Universitetshospital i det nye pilotprojekt.

- Når man skal have sin kliniske basisuddannelse, så foregår det ved lodtrækning. Det betyder at de studerende skal uddanne sig i den region de trækker, og kan altså ende på et sygehus hvor som helst i Danmark, siger Sundhedsfaglig chef i Region Sjælland, Preben Cramon.

- Den usikkerhed tilbyder vi, at man kan undgå. Ved at blive studerende i Region Sjælland, så sikre man sig, at hele uddannelsesforløbet vil foregå i Region Sjælland, tilføjer han.

Forsøg skal sikre flere læger i regionen

Håbet er, at det kan få flere læger til at blive i regionen, som er ramt af rekrutteringsudfordringer.

Ofte bliver de medicinstuderende nemlig i de byer, som de uddanner sig i, viser erfaringen. 

- Når en kommende lægestuderende ved, hvor han eller hun skal være under hele uddannelsen, så kan man bedre tage skridtet og bosætte sig i regionen. Så dette tiltag har jeg fuld tiltro til, vil afhjælpe lægemanglen i Region Sjælland på den længere bane, siger Gitte Simoni, formand for Udvalget for arbejdsmiljø og rekruttering i Region Sjælland.

Også Sundhedsminister Ellen Trane Nørby fra Venstre, der har godkendt forsøget, glæder sig over tiltaget.

Hun fastslår, at forsøget skal sørge for, at der kommer flere læger til de steder, som mangler. Det skal ske ved at gøre det attraktivt samle forløbet for de studerende i én region.

- Derfor har jeg godkendt endnu et forløb, der giver unge læger mulighed for at blive længere tid samme sted, samme region, så de undgår at skulle flytte fra den ene til den anden ende af landet. Det kan nemlig være svært, hvis man både har børn, ægtefælle og realkreditlån. Vi håber selvfølgelig, at forsøget på sigt også vil give de unge læger lyst til at blive i regionen, når de er færdige med deres uddannelse, udtaler Ellen Trane Nørby i en pressemeddelelse fra ministeriet.

De første læger, der får mulighed for at gøre brug af forsøgsordningen, starter på Køge Universitetshospital til februar 2019.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Region Sjælland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere