Sjælland drukner i dårlige betalere

Sjællændere sidder i gæld til halsen. I kommunerne øst for Storebælt bor den største andel af borgere, der er så håbløst forgældede, at de er havnet i RKI's register over dårlige betalere.

Det viser en ny undersøgelse, som tænketanken Cevea har lavet, skriver Avisen.dk.

Mens borgernes gæld falder i alle andre regioner, er det overhovedet ikke tilfældet på Sjælland. Her ramte krisen borgerne ekstra hårdt, forklarer Frank Papsø, der er nordisk direktør for analyse og forretningsudvikling i Experian, som administrerer RKI.

"Huspriserne på Sjælland var pumpet meget hårdt op før krisen, fordi de lå så tæt på hovedstaden. Da boligboblen brast, faldt priserne ekstra meget på Sjælland, og langt flere mennesker blev insolvente her end i resten af landet," siger Frank Papsø til Avisen.dk.

Analysechef Frank Skov fra Cevea ser med alvor på den økonomiske klemme, mange sjællændere befinder sig i.

"Der bor en masse mennesker her, som har fået spændt sig selv for hårdt op til krisen, mens tingene stadig kørte godt, og som nu er havnet i fælden og ikke kan flytte sig ud af stedet," siger Frank Skov til Avisen.dk.

Værst står det til på Lolland. Her er mere end hver tiende lollik registeret som dårlig betaler. De mindst gældsplagede borgere bor derimod nord for København. Allerød har med to procent af sine borgere i RKI færrest dårlige betalere.

I ganske få kommuner som for eksempel Roskilde og Solrød ser gælden faktisk ud til at falde. Men tallene snyder, forklarer Frank Papsø fra Experian.

"Det kan ofte forklares med, at gælden bliver forældet. Loven siger, at folk skal ud af RKI, når de har stået med gælden i over fem år uden at kunne gøre noget ved den. Det er det, tallene er et udtryk for. Der er ikke bedringer på Sjælland," siger direktøren.

Den bundløse gæld skaber massive problemer for udkantskommuner som Lolland og Guldborgssund, forklarer Frank Papsø fra Experian.

"Når boligerne ryger på tvangsauktion, bliver de købt af spekulanter, der lejer dem ud til socialt ramte personer. Når der pludselig flytter flere kapitalsvage folk til, skal kommunerne af med sociale midler til dem," siger Frank Papsø til aVisen.dk.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20_percent

playLeif reddede 5-årig fra druknedød: Nu hyldes han på frimærke som hverdagshelt

20110707-115149-L-1920x1078we

Falske indsamlere for Kræftens Bekæmpelse stjal med arme og ben: Organisation afviser tendens

19990321-140100-1-1000x613we

Borgere frygter falske indsamlere efter landsindsamling - nu undersøges sagen

def_thumb,50_percent

playBorgere debatterede kunstig ø med politikere ved virtuelt borgermøde om Lynetteholm

Region Sjælland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere