Santa Lucia: Her er alt du skal vide om traditionen

Lucia-sangen blev først for alvor en dansk tradition, da et varehus i 1944 fremførte optoget.

Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone

Sådan lyder det rundt om på plejehjem, i skoler, på institutioner, museer, hospitaler og gader i dag. 

Men hvad er egentlig op og ned med den tradition, hvor primært unge piger klædes i hvidt for at gå optog til skue for os andre. 

TV 2 Lorry forsøger at give svarene her. 

En italiensk kvinde, der skulle dø

Lucia skulle være født i en velhavende familie på Sicilien omkring år 300 i datidens Romerriget.

Men i stedet for at tro på de romerske guder, valgte hun at blive kristen, hvilket ikke var ufarligt. Kristendommen blev dengang set som en fjende af Romerriget, og mange blev forfulgt.

Lucia nægtede af samme årsag at gifte sig med en velhavende romer. Han afslørede hende, hvorfor hun blev sendt på bordel og forsøgt brændt på bålet. Gud skulle efter sigende have kommet hende til undsætning begge gange, men til sidst stak en dommer hende ihjel. 

Lucia kom med lyset om natten

Mange kristne gemte sig i byernes katakomber, fordi de blev forfulgt, men Lucia hjalp dem gerne om natten. Hun bandt derfor en krans om hovedet med lys, så hun kunne have hænderne fri.  

Den 13. december er desuden blevet en lysfest særligt i Danmark og Sverige, og Lucias navn lægger sig da også op af det latinske Lux, som betyder 'lys'. 

Hun fremstilles ofte uden øjne - gerne med en lille skål, hvori øjnene ligger. Nogle mener, at hun selv stak dem ud, fordi hun ikke ville have flere friere, mens andre mener, det var bødlens værk. Hvorom alting er, så er hun blevet en katolsk helgen særligt for de blinde. I forlængelse heraf giver det mening, at hun kommer med lyset. 

Genopfundet af Stockholms Dagblad og varehus

Det kan undre, at man fejrer Santa Lucia i Danmark, hvor vi ikke har store katolske traditioner. Men festen er også en forholdsvis ny opfindelse herhjemme.

Stjernedrenge sang julen ind i hele Norden i senmiddelalderen, og drengene var ofte iført hvide dragter og spidse huer. Det var de hellige tre konger, sagde man. Denne skik blev i 1800-tallet i Sverige blandet sammen med historien om Santa Lucia.

I 1927 arrangerede Stockholms Dagblad det første offentlige, store Luciaoptog, og skikken spredtes hurtigt herfra. Det første, store offentlige optog herhjemme blev arrangeret af varehuset National Scala i København i 1944.

Sangen var en hyldest til byen Napoli

Melodien, som de fleste danskere kan i hovedet, er i virkeligheden en napolitansk folkesang, der intet har med den katolske helgen at gøre. Det er opfindeligt en hyldestsang til området Santa Lucia ved Napolibugten i Italien. 

I begyndelsen af 1920'erne blev den skrevet om af en svensker ved navn Sigrid Elmblad, så den egnede sig til formålet. Den danske tekst er skrevet senere af Alex Garff. 

Der bliver både sunget om gaver og lys, hvilket henviser til Lucia hjælpearbejde blandt kristne - men også passer til formålet at fejre lyset. I Sverige har der været tradition for at spise de såkaldte Luciabrød på dagen i dag. 

Kilder

Gyldendal - Den Store Danske
Kristendom.dk
Folkekirken.dk

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik