Ringer folk op for at undersøge dem for blod i tarmen

Nu kan alle patienter i Region Sjælland få tarmkræft-undersøgelse til tiden.

Ifølge Region Sjælland siger omkring otte procent af patienterne helt nej tak til kikkertundersøgelsen. Foto: Lars Helsinghof Bæk - Ritzau & Scanpix

Alle borgere i Region Sjælland, der deltager i tarmkræft-screeningen og får konstateret blod i afføringen, bliver tilbudt en kikkertundersøgelse inden for fristen på 14 dage.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

- Patienterne kan være helt trygge: Alle kan tilbydes en tid til kikkertundersøgelse inden for 14 dage. Faktisk står Kirurgisk Afdeling på Slagelse Sygehuse ofte med ledige tider, udtaler vicedirektør Trine Holgersen fra Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse, som har ansvaret for sekretariatet for tarmkræftscreeningen i Region Sjælland.

Der har været tal fremme i pressen om, at kun 53,9 procent af patienterne får tilbudt kikkertundersøgelsen inden for 14 dage.

Ifølge Region Sjælland stammer det tal helt tilbage fra 2016. Dengang var der langt flere deltagere i tarmkræft-screeningen, som fik konstateret blod i afføringen, end forventet. Derfor opstod der problemer med at nå de opfølgende kikkertundersøgelser.

Læs også Sådan genkender du den farlige tarmsygdom

Ringer alle patienter op

Siden er der sat massivt ind på at øge antallet af kikkertundersøgelser, og det har givet resultater.

I 2017 blev 95,5 procent tilbudt en tid til kikkertundersøgelse inden for 14 dage, og her i 2018 kan alle tilbydes en tid inden for 14 dage, fastslår Region Sjælland.

- Samtidig ringer vi alle patienterne op, så vi er sikre på, at de har set indkaldelsen til undersøgelsen. Vi begyndte med at ringe til patienterne, fordi brevene blev bragt for sent ud med posten. Det har også vist sig, at opringningen giver patienterne mulighed for at kunne stille spørgsmål om undersøgelsen. Det skaber tryghed, så flere møder op til undersøgelsen, siger Trine Holgersen.

Derfor er der nu kun ganske få patienter, der udebliver fra undersøgelsen uden afbud. Nogle af patienterne vælger selv at udskyde undersøgelsen af private årsager eller for at blive undersøgt på nærmeste sygehus.

Ifølge Region Sjælland siger omkring otte procent af patienterne helt nej tak til kikkertundersøgelsen.

Patienterne i Region Sjælland bliver fordelt af screeningssekretariatet på fire kirurgiske afdelinger.

Her kan borgere blandt andet blive undersøgt på Køge Hospital, mens de øvrige afdelinger ligger i Slagelse, Holbæk og Nykøbing F.

Om screening for tarmkræft

  • Alle danskere i alderen 50 til 74 år modtager tilbud om at blive undersøgt for kræft i tyk- og endetarm hvert andet år. Det sker ved, at deltagerne indsender en afføringsprøve, som undersøges for tegn på usynligt blod.
  • Viser prøven, at der er tegn på blod i afføringen, bliver man tilbudt en kikkertundersøgelse af tyk- og endetarm.
  • Kikkertundersøgelsen kan afsløre om årsagen er kræft eller polypper (udvækster på tarmen), der kan udvikle sig til kræft. Det kan dog også vise sig blot at være f.eks. en blødning fra en rift.
Formålet med screeningen er at opdage eventuelle tegn på tarmkræft, så kræften kan behandles så tidligt og skånsomt som muligt.

Kilde: Region Sjælland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik