Region vil udnytte kapacitet fuldt ud - 1.800 personer skal testes dagligt

Indsatsen gælder også i weekender og på helligdage.

Region Sjælland foretager også udkørende tests til områder, hvor borgerne for eksempel bor langt fra et sygehus. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Flere danskere skal testes for corona, og derfor vil Region Sjælland nu teste 1.800 personer dagligt på sygehusene.

Det skriver regionen i en pressemeddelelse.

Læs også Rigshospitalet søger tidligere coronasmittede til antistoftest

Allerede tirsdag blev 1.200 personer testet ud fra de nye retningslinjer, som betyder, at alle med symptomer på corona og med henvisning fra egen læge skal testes.

- Vi er klar til at teste flere, og vi kommer til at teste endnu flere fremover. Nu tester vi alle, der har symptomer, og vi tester også de patienter, der fremover skal indlægges mere end 24 timer, siger Heino Knudsen, regionsrådsformand i Region Sjælland, i pressemeddelelsen.

Samtidig har man også valgt at teste alle de patienter, der allerede er indlagt på sygehusene, hvilket vil ske i weekenden.

Her får alle ansatte, som er i direkte kontakt med patienter, også et tilbud om at blive testet.

Læs også Tusinder har meldt sig som frivillige på sygehuse: "Jeg vil bare gerne hjælpe"

Hvis der derudover er ledig kapacitet, vil regionen tilbyde at komme ud og teste hos større arbejdspladser inden for sundhedsvæsenet, som for eksempel sociale institutioner, hospices eller kommunale institutioner på sundheds- og ældreområdet.

- Der vil være flere henvisninger med de nye retningslinjer, og vi vil udfylde den testkapacitet, vi har. Hvis folk føler symptomer, så tester vi dem, siger Heino Knudsen til TV 2 Lorry.

Den udvidede testkapacitet vil også gælde i weekender og på helligdage.

Første positive potient i landet

På trods af flere daglige tests er det udelukkende lægefagligt personale, der håndterer coronatests, forsikrer regionsrådsformanden.

- Det er en del af vores beredskab, at der er mandskab der, hvor der er behov for det. Det er helt afgørende for at få styr på den her virus, siger Heino Knudsen,

Region Sjælland havde den 27. februar den første patient i landet, der blev testet positiv for coronavirus, da en ansat på TV 2 var blevet smittet.

Læs også Hospitalsklovn glemmer ikke børnene: Stella kæmper trods corona for de indlagte børn

Siden da er man gået til nu dagligt at teste over tusind personer for corona. Det har været en stor omstilling og krævet fleksibilitet hos medarbejderne.

- Vi har omlagt vores sundhedsvæsen til at håndtere corona på meget kort tid. Det har vi samlet set gjort godt, både i regionen, hos de praktiserende læger og i kommunerne. Vi vil derfor også planlægge, hvordan vi kan sikre sundhedsmedarbejdere i kommunerne og på praksisområdet en adgang til test, hvis de er usikre, siger Heino Knudsen.

Hvem kan henvises til coronatest?

  • Personer med lette symptomer.

  • Medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med lette luftvejssymptomer.

  • Patienter med moderate til alvorlige luftvejssymptomer til vurdering og test.

  • Test af personer, der defineres som nære kontakter, til en person med bekræftet Covid-19.

  • Patienter, der forventes at være indlagt i mere end et døgn.

  • Test af patienter i forløb, hvor der skal foretages procedurer, som vurderes at udgøre en særlig risiko.

  • Test af beboere og personale på institutioner, hvis der er påvist Covid-19 hos en borger eller personale på en institution.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen

De 1.800 test er udelukkende de test, som foregår på Region Sjællands akutsygehuse, hvilket i TV 2 Lorrys sendeområde omfatter Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde.

 Det er desuden vigtigt for regionen at sikre alle borgere adgang til test. Derfor foretager man også udkørende test til områder, hvor borgerne for eksempel bor langt fra et sygehus og ikke selv kan komme ind på sygehuset.

Ikke del af hvide telte

Test for corona kører i to spor i form af et sygespor og et samfundsspor. Regionerne har  Regionerne har ansvaret for sygesporet, mens Statens Serum Institut og Sundhedsministeriet er ansvarlige for samfundssporet, som er de hvide telte, der skudt op fem forskellige steder i landet - blandt andet i Fælledparken.

Læs også Alle indlagte i mere end et døgn skal testes for coronavirus

I sygesporet følges Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Region Sjælland har tidligere nogle steder valgt at nogle test blev taget som selvtest superviseret af personale. Da nogle borgere har været utrygge ved denne fremgangsmåde, vil alle test fra nu af blive taget af personalet.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik