Region Sjælland og Kræftens Bekæmpelse danner fælles front mod rygning

Region Sjælland indgår partnerskab med Kræftens Bekæmpelse om Røgfri Fremtid.

Mere end tre fjerdedele af borgerne i Region Sjælland er ikke-rygere, og 19 procent ryger dagligt, svarende til 128.100 borgere. Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

Knap hver fjerde borger i Region Sjælland ryger, og det er alt for mange, mener regionen, som nu har valgt at indgå i partnerskabet Røgfri Fremtid med Kræftens Bekæmpelse.

Her er den fælles vision et røgfrit Danmark i 2030, og målet er et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.

- Region Sjællands partnerskab om Røgfri Fremtid betyder, at vi nu forstærker indsatsen for, at færre sjællændere vil rammes af kræft og andre tobaksrelaterede sygdomme i fremtiden, siger formand for Udvalget for Sundhed for Alle, Per Nørhave, i en pressemeddelelse.

Læs også Tredjehåndsrygning giver kræft

Målrettet forebyggelsesstrategi

Region Sjælland vil styrke fokus på, at borgernes møde med sundhedsvæsenet bliver en anledning til at tale om rygestop.

Som det nyeste initiativ til rygestop lancerer Region Sjælland 1. november 2018 videomateriale om rygestop på Helbredsprofilen.dk, hvor borgerne kan få inspiration til at tackle deres sygdom og forbedre deres sundhed.

- Region Sjælland har besluttet at lave en målrettet forebyggelsesstrategi, og partnerskabet om en røgfri fremtid er del af det, fortæller Per Nørhave.

Læs også Regionernes formand vil forbyde rygning på alle sygehuse

Behov for at stå sammen

Aftalen er desuden et tydeligt signal om, at der er behov for, at mange partnere går sammen og deler viden og erfaringer, hvis det skal lykkes at hjælpe borgerne af med tobakken og dermed styrke sjællændernes sundhed.

Også hos Kræftens Bekæmpelse glæder man sig over, at Region Sjælland nu er en del af partnerskabet.

- Region Sjælland har en central og bred kontakt med mennesker gennem hele livet og en særlig position til at forebygge rygning og gøre det nemmere at holde op. Vi glæder os meget til samarbejdet i Røgfri Fremtid, siger forebyggelseschef Mette Lolk Hanak.

Partnerskabet Røgfri Fremtid består af en lang række meget forskellige partnere, som eksempelvis dagligvarekæder, Roskilde Festival, Roskilde Kommune og Guldborgsund Kommune.

Fakta om rygere i Region Sjælland

 • Mere end tre fjerdedele af borgerne er ikke-rygere, og 19 pct. ryger dagligt, svarende til 128.100 borgere.
 • Andelen af dagligrygere faldt fra 23 pct. i 2010 til 19 pct. i 2013, men er siden stagneret.

 • Daglig rygning er mest udbredt blandt borgere mellem 45 og 64 år, borgere med kort uddannelse og borgere uden arbejde.

 • Flere mænd end kvinder ryger mindst 15 cigaretter om dagen. Tre ud af fire dagligrygere ønsker at holde op, og hver tredje ønsker hjælp til det.
   

  Fakta om unge og rygning:
   

 • 40 børn og unge lærer hver dag at ryge

 • 8 ud af 10 rygere starter inden de fylder 18 år.

 • 9 ud af 10 danskere bakker op om en røgfri fremtid

  Kilde: Sundhedsprofilen 2017, Kræftens Bekæmpelse, Gallup og Hjerteforeningen

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik