Region scorer donation på 835 millioner kroner til diabetescenter

Novo Nordisk Fonden har godkendt en bevilling på 835,4 millioner kroner over de kommende 10 år til Region Sjælland til at styrke regionens diabetesindsats.

Region Sjælland modtager 1. januar første del af en større donation.

835,4 millioner kroner løber over de kommende ti år ind på regionens bankbog, afsender Novo Nordisk Fonden.

De penge skal gå til oprettelse og driften af helt nye diabetescentre på regionens sygehuse og psykiatrier.

Den 20. august godkendt et bredt politisk flertal i regionsrådet planen og bevillingen for de ambulante diabetescentre.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

- Med Steno Diabetes Center Sjælland får vi et betydeligt løft for alle borgere med diabetes i regionen. Vi bringer den specialiserede behandling tæt på borgerne – uanset hvor de bor, og uanset hvem de er, siger Regionrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen og fortsætter:

Diabetescentrets fokusområder:

- Vi placerer derfor behandlingen af voksne og børn så lokalt som muligt - og opretter et særligt tilbud til psykiatriske patienter med diabetes. Samtidig bliver vi en aktiv del af et nationalt fællesskab om bedre forebyggelse og mere forskning.

Det fremgår, at hvert af regionens fire sygehuse får et særligt fokusområde inden for diabetes. Således vil Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde fokusere særligt på personer, der lider af flere sygdomme end diabetes samt følgesygdomme fra diabetes. På Nykøbing Falster Sygehus er fokusområdet derimod at minimere social ulighed i sundhed i relation til diabetes.

Donationen fra medicinalvirksomheden skal gå til driften og etablering af centrene i nye og eksisterende bygninger fordelt på regionens fire sygehusenheder samt psykiatrien. Samlet går centrene under betegnelsen Steno Diabetes Center Sjælland. 

Formålet er, at centret skal løfte kvaliteten af i diabetesindsatsen i samarbejde med almen praksis og kommunerne. Centret vil desuden have særligt fokus på at mindske socialt udsattes risiko for at udvikle diabetes. oplyser fonden i en pressemeddelelse. 

Det forventes, at omkring 10.000 patienter årligt vil modtage behandling på Steno Diabetes Center Sjælland.

Det er dog ambitionen, at alle regionens i alt 45.000 personer med diabetes vil mærke et løft i kvaliteten af behandlingen af diabetes, oplyses det.

Bevillingen til Region Sjælland er den femte i rækken af Novo Nordisk Fondens donationer til landets regioner. De fire andre regioner i Danmark har således også modtager bevillinger til oprettelse af diabetescentre.

Sådan fungerer donationen i praksis

Novo Nordisk Fonden har donere 835,4 millioner kroner til Region Sjælland til oprettelse af diabetescenter.
Novo Nordisk Fonden har donere 835,4 millioner kroner til Region Sjælland til oprettelse af diabetescenter.
Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix