Region scorer donation på 835 millioner kroner til diabetescenter

Novo Nordisk Fonden har godkendt en bevilling på 835,4 millioner kroner over de kommende 10 år til Region Sjælland til at styrke regionens diabetesindsats.

Region Sjællands sygehuse får diabetescentre efter stor donation fra Novo Nordisk Fonden. Foto: Søren Bidstrup - Ritzau Scanpix

Region Sjælland modtager 1. januar første del af en større donation.

835,4 millioner kroner løber over de kommende ti år ind på regionens bankbog, afsender Novo Nordisk Fonden.

De penge skal gå til oprettelse og driften af helt nye diabetescentre på regionens sygehuse og psykiatrier.

Den 20. august godkendt et bredt politisk flertal i regionsrådet planen og bevillingen for de ambulante diabetescentre.

Det oplyser Novo Nordisk Fonden i en pressemeddelelse.

- Med Steno Diabetes Center Sjælland får vi et betydeligt løft for alle borgere med diabetes i regionen. Vi bringer den specialiserede behandling tæt på borgerne – uanset hvor de bor, og uanset hvem de er, siger Regionrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen og fortsætter:

Diabetescentrets fokusområder:

  • Styrke behandling og forebyggelse af senkomplikationer
  • Forbedre den sammenhængende patientindsats
  • Minimere ulighed i sundhed i relation til diabetes, følgesygdomme og komorbiditet
  • Styrke samarbejde med psykiatrien
  • Styrke forskning
  • Forbedre patientuddannelse og kompetenceudvikling for sundhedsprofessionelle
Kilde: Novo Nordisk Fonden

- Vi placerer derfor behandlingen af voksne og børn så lokalt som muligt - og opretter et særligt tilbud til psykiatriske patienter med diabetes. Samtidig bliver vi en aktiv del af et nationalt fællesskab om bedre forebyggelse og mere forskning.

Det fremgår, at hvert af regionens fire sygehuse får et særligt fokusområde inden for diabetes. Således vil Sjællands Universitetshospital i Køge og Roskilde fokusere særligt på personer, der lider af flere sygdomme end diabetes samt følgesygdomme fra diabetes. På Nykøbing Falster Sygehus er fokusområdet derimod at minimere social ulighed i sundhed i relation til diabetes.

Donationen fra medicinalvirksomheden skal gå til driften og etablering af centrene i nye og eksisterende bygninger fordelt på regionens fire sygehusenheder samt psykiatrien. Samlet går centrene under betegnelsen Steno Diabetes Center Sjælland. 

Formålet er, at centret skal løfte kvaliteten af i diabetesindsatsen i samarbejde med almen praksis og kommunerne. Centret vil desuden have særligt fokus på at mindske socialt udsattes risiko for at udvikle diabetes. oplyser fonden i en pressemeddelelse. 

Læs også Milliondonation giver mulighed for at undersøge knogleskørhed på Sjællands Universitetshospital

Det forventes, at omkring 10.000 patienter årligt vil modtage behandling på Steno Diabetes Center Sjælland.

Det er dog ambitionen, at alle regionens i alt 45.000 personer med diabetes vil mærke et løft i kvaliteten af behandlingen af diabetes, oplyses det.

Bevillingen til Region Sjælland er den femte i rækken af Novo Nordisk Fondens donationer til landets regioner. De fire andre regioner i Danmark har således også modtager bevillinger til oprettelse af diabetescentre.

Sådan fungerer donationen i praksis

Alle standardaktiviteter i centret finansieres af Region Sjælland, mens Novo Nordisk Fonden betaler for de supplerende forebyggelses- og behandlingsaktiviteter.

Herudover vil fonden også finansiere tilpasning af de fysiske rammer på sygehusene i Region Sjælland. Ombygningen af eksisterende lokaler ventes at være færdig i 2020 og en ny tilbygning ved Sjællands Universitetshospital i Køge 2021.

Novo Nordisk Fonden har donere 835,4 millioner kroner til Region Sjælland til oprettelse af diabetescenter. Foto: Linda Kastrup - Ritzau ScanpixTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik