Region opretter arbejdsmiljø-linje mod sexisme og krænkelser

Det skal være lettere at søge hjælp og vejledning, hvis man som ansat i Region Sjælland udsættes sexistisk og krænkende adfærd.

Det skal være slut med klap bagi i Region Sjælland. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Én krænket medarbejder er én for meget.

Sådan lyder budskabet fra Region Sjælland, der vil give sygeplejersker, SOSU-assistenter og alle øvrige ansatte i regionen bedre mulighed for at få hjælp, vejledning og støtte, hvis de oplever krænkelser -  eksempelvis af seksuel karakter.   

Læs også Ny budgetaftale i Region Sjælland styrker akutberedskab i yderområder

Som følge af den seneste tids debat har det øverste samarbejdsorgan mellem regionens ledelse og ansatte, MED-Hovedudvalg, opdateret de personalepolitiske rammer og udarbejdet en vejledning, hvor medarbejdere kan se de muligheder, de har, hvis de oplever uønsket adfærd fra kolleger eller borgere og patienter.

- Der er ingen tvivl om, at én krænkelse er en krænkelse for meget. Derfor har vi nultolerance over for det, når det sker, siger regionsdirektør i Region Sjælland, Per Bennetsen, i en pressemeddelelse.

Han står i spidsen for en organisation med 18.000 medarbejdere på sygehuse, sociale institutioner og i administrationen.

- Jeg tror desværre, at seksuelle krænkelser finder sted på alle arbejdspladser i en eller anden grad. Det er også tilfældet her i Region Sjælland. Vi ser dem mellem kolleger, fra ledere og desværre også i stort omfang fra borgere og patienter. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at få ændret denne kultur, slår regionsdirektøren fast.

Supplerer med arbejdsmiljø-linje

Region Sjælland har allerede et system for medarbejdere, der har oplevet uønsket adfærd.

Læs også Partier i København vil have oprettet enhed til at håndtere sager om sexisme

Men det kan være svært for en medarbejder at henvende sig til en kollega eller leder omkring disse spørgsmål.

Derfor supplerer Region Sjælland sine tilbud med tiltaget ’arbejdsmiljølinjen’, hvor medarbejdere kan henvende sig og få vejledning og støtte af en uafhængig person, der kan lytte, støtte og give gode råd til at håndtere situationen.

"Et godt skridt i den rigtige retning"

De ansatte øverste repræsentant, Gunhild Krogager Carlsson, der er næstformand i MED-Hovedudvalget, er glad for de nye tiltag.

- Alle skal være trygge ved at gå på arbejde. Og den bedste måde, vi kan komme denne problemstilling til livs, er via dialog og åbenhed. Her ser jeg Arbejdsmiljølinjen som et godt skridt i den rigtige retning, så vi får alle sager frem i lyset. Vi vil ikke acceptere, at vores kolleger bliver udsat for seksuelle krænkelser, siger hun i pressemeddelelsen.

Læs også DTU stopper anonym plakatkampagne mod sexisme

På det politiske niveau tager man også stilling til krænkende adfærd, og det har været drøftet blandt alle gruppeformænd og formandskabet.

- Det er helt uacceptabelt, hvis medarbejdere eller politikere i Region Sjælland oplever seksuelt krænkende adfærd eller andre krænkende handlinger i form af vold, trusler, mobning, chikane eller lignende i deres hverv og arbejde. Derfor mener jeg, at det er vigtigt, at vi i Regionsrådet går forrest ved at fokusere på vores egen kultur og adfærd i Regionsrådet. Derfor er jeg også glad for, at også politikere kan bruge Arbejdsmiljølinjen, hvis de været udsat for uønsket adfærd af enhver form, siger regionsrådsformand, Heino Knudsen (S), i pressemeddelelsen.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik