Nyt i sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser

I 2018 kom det frem, at Region Sjælland i en årrække havde udført mangelfulde undersøgelser for brystkræft. Nu er en gennemgang af sagen afsluttet.

25.

Så mange kvinder, har ikke har modtaget det rette tilbud om kontrol i forbindelse med brystkræftundersøgelser.

Det viser en gennemgang af hele brystkræftområdet i Region Sjælland. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

quote Det er dybt beklageligt, at de 25 kvinder ikke har været i de korrekte kontrolforløb.

Jesper Gyllenborg, lægefaglig vicedirektør, Sjællands Universitetshospital

"Dybt beklageligt"

Resultatet er en del af en såkaldt 360 graders undersøgelse, hvor Sjællands Universitetshospital har gennemgået alle journaler fra perioden 2008-2020, som omhandlede raske kvinder, der har været arveligt eller familiært disponeret for brystkræft.

Gennemgangen viste, at der ud af 24.003 journaler skulle ses nærmere på 1081 kvinders journaler.

Her fandt Sjællands Universitetshospital 25 kvinder, som er disponeret for brystkræft, og som enten var faldet ud af et kontrolforløb, havde afsluttet et kontrolforløb for tidligt eller havde nået en alder for at indgå i kontrolforløb, uden de havde tilmeldt sig.

- Det er dybt beklageligt, at de 25 kvinder ikke har været i de korrekte kontrolforløb efter de nye nationale retningslinjer, og at foreløbigt to er i kræftpakkeforløb. Vi har nu sikret, at alle kvinder, der er disponeret for brystkræft, fremover bliver indkaldt, som de skal, det oplyser lægefaglig vicedirektør Jesper Gyllenborg fra Sjællands Universitetshospital i pressemeddelelsen.

De 25 kvinder var i gennemsnit forsinkede med 24 måneder.

Årelange problemer

Undersøgelsen blev udført på baggrund af skandalesagen fra Ringsted Sygehus, der i december 2018 første gang blev offentligt kendt. Her kom det frem, at sygehuset i perioden 2013 til 2017 havde udført mangelfulde undersøgelser for brystkræft.

En kortlægning af sagens omfang viste, at over 700 kvinder havde fået en mangelfuld brystundersøgelse. 

quote Jeg er glad for, at vi nu kan lukke det triste kapitel med Ringsted Sygehus og de mangelfulde brystundersøgelser.

Leif Panduro Jensen, koncerndirektør, Region Sjælland.

Dengang skrev Jyllands-Posten, at de mangelfulde undersøgelser skyldtes, at en ledende overlæge på Ringsted Sygehus besluttede at ”spare lægetimer og undersøgelsestid”.

Problemerne førte til, at den daværende sygehusdirektør Vagn Bach blev fyret. Sagen førte også til, at Region Sjælland blev anmeldt til politiet og sigtet som juridisk person. 

Sigtelse frafaldet

Men nu har anklagemyndigheden opgivet sigtelsen, og det betyder, at der ikke kommer nogen straffesag mod Region Sjælland.

- Jeg er glad for, at vi nu kan lukke det triste kapitel med Ringsted Sygehus og de mangelfulde brystundersøgelser. Det er et forløb, vi kun kan beklage dybt over for kvinderne og deres pårørende. Både for de mangelfulde undersøgelser og for de forsinkede kontrolforløb af kvinder, som er disponeret for brystkræft, siger Leif Panduro Jensen, der er koncerndirektør i Region Sjælland.

Med 360 graders undersøgelsen er der sat punktum i forløbet med mangelfulde brystundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Behandlingen og udredningen for brystkræft rykkede i 2020 til Sjællands Universitetshospital, som har gennemgået alle vejledninger, retningslinjer og arbejdsgange blandt andet med rådgivning fra Sundhedsstyrelsen og i dialog med Kræftens Bekæmpelse og Dansk Brystkræft Organisation.

Fakta om 360 graders undersøgelsen

  • Journalgennemgangen har vist, at 25 kvinder med særlig disposition for brystkræft (2 %) enten er faldet ud af kontrolforløbet, har afsluttet forløbet for tidligt eller har nået en alder for at indgå i kontrolforløb, uden de er blevet indkaldt til kontrol.
  • De resterende kvinder (98 %) har haft et korrekt forløb.
  • 19 kvinder er nu undersøgt. De resterende kvinder vil blive undersøgt i den nærmeste tid, efter kvindernes eget ønske.
  • Sjællands Universitetshospital har udarbejdet en ny model for opfølgnings- og kontrolprogrammer, som skal sikre, at alle relevante kvinder med brystkræft eller øget risiko for udvikling af brystkræft følges i de rette opfølgnings- og kontrolprogrammer.
  • Ansvaret for opfølgning og kontrol af patienter med tidligere eller aktuel brystkræft er fra 1. oktober 2020 placeret i Onkologisk Afdeling, mens ansvaret for opfølgning og kontrol af risikopatienter uden tidligere påvist brystkræft er placeret i Plastik- og Brystkirurgisk Afdeling.


Kilde: Region Sjælland


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik