Nationalpark mister flere tusinde kvadratmeter skov

Skovområder i Halsnæs og Gribskov Kommune er uden forklaring forsvundet fra planerne for Nationalparken Kongernes Nordsjælland.

Flere tusinde kvadratmeter skov er som forduftet fra planerne for den nationalpark, der er på vej i Nordsjælland. 

I hvert fald hvis man spørger kommunerne, der skal deles om nationalparken. Miljø- og fødevareministeriet har valgt at trække statsligt ejede skovarealer ud af projektet.

quote Jeg forstår ikke, hvis en statsskov som ligger midt i et område som er Kongernes Nordsjælland, ikke skal blive en del af det. Det er helt naturligt, at det gør. 

Esben Ingerslev

- Vi opdagede det, da forslaget blev sendt i høring. De her områder var blevet pillet ud af Miljø- og Fødevareministeriets forslag, uden at vi havde fået nogen som helst årsag til det, siger Benedikte Kiær, borgmester i Helsingør Kommune, til TV 2 Lorry. 

Fem borgmestre spørger: Hvorfor?

Det er kommunerne Gribskov, Hillerød, Halsnæs, Fredensborg og Helsingør ,som skal deles om Nationalparken Kongernes Nordsjælland. Ministeriets forslag har vakt undring på tværs af byrådene, og derfor har de sendt et fælles spørgsmål til Esben Lunde Larsen: Hvorfor?

- Nu har vi fem kommuner stået bag forslaget til nationalparken, derfor synes vi også, at det giver god mening, at vi står sammen om høringssvaret, siger Benedikte Kiær til TV 2 Lorry. 

De sendte deres undrende høringssvar d. 2. oktober, men har ikke hørt fra ministeriet siden. Det forventede de sådan set heller ikke. En reel forklaring forventer de først at få, når høringsfristen udløber mandag d. 23. oktober.

- Vi har virkelig arbejdet for at få mere jord ind i den her nationalpark. Og det lykkedes. Netop derfor undrer vi os over, at nogle af statens arealer er blevet pillet ud. Vi ser frem til at få en forklaring, siger Benedikte Kiær.

Lodsejer bliver ladt tilbage

Nationalpark Kongernes Nordsjælland har været undervejs i årevis. Som et led i processen til at opbygge en større og mere sammenhængende park er lodsejere i Nordsjælland også blevet opfordret til at skyde deres jord ind under nationalparken.

Det har blandt andre Esben Ingerslev gjort.

- Jeg var meget interesseret i at blive en del af nationalparken, både fordi jeg støtter den, men også fordi at Høbjerg Hegn så kunne blive en del af det, siger Esben Ingerslev til TV 2 Lorry. 

Esben Ingerslev er gårdejer og hans gårdareal grænser op til det skovområde, som er Høbjerg Hegn. Men selvom det oprindeligt hed sig, at Høbjerg Hegn kunne komme med, så ser det anderledes ud i dag.

- Vi står i den situation nu, at jeg egentlig har indmeldt mine arealer i nationalparken under falske forudsætninger. Det betyder ikke, at jeg fortryder mine egne beslutninger, men jeg er ked af, at Høbjerg Hegn ikke kom med i første omgang, siger han til TV 2 Lorry.

Ville være en ærgerlig fejl

Det viser sig at Esben Ingerslev allerede har skrevet til ministeriet og forhørt sig, ligesom borgmestrene har gjort det i deres høringssvar. Han har kun fået en mangefuld tilbagemelding.

- I det svar jeg fik fra Miljø- og Fødevareministeriet stod der, at det var besluttet, at Høbjerg Hegn ikke skulle være med, men jeg fik ikke svar på mit spørgsmål: hvad er den politiske begrundelse?, siger Esben Ingeslev.

Benedikte Kiær håber nu stadig på, at der kan være tale om en fejl i tegningerne. 

- Det ville være ærgerligt, hvis de arealer er pillet helt ud af Nationalpark forslaget, siger hun.

Og det er Esben Ingerslev enig i.

- Jeg forstår ikke, hvis en statsskov som ligger midt i et område som er Kongernes Nordsjælland, ikke skal blive en del af det. Det er helt naturligt, at det gør, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik