Grundvand trues af pesticider: Nu opruster region

Der er brug for drøftelse med regeringen, mener udvalgsformand.

Grundvandet i Region Sjælland trues af pesticider, som i årenes løb er sivet ned gennem undergrunden. To ud af tre vandprøver fra regionen er forurenet med pesticider, og hver fjerde overskrider grænseværdien.

Det viser de nyeste tal fra GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

Derfor vil Region Sjælland nu opruste mod forurening fra tidligere tiders brug af pesticider, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Det fremgår af regionens indsatsplan for jordforureningsområdet, som Regionsrådet netop har sendt i offentlig høring. Indsatsplanen er en slags arbejdsplan for jordforureningsområdet i det kommende år.

- Pesticider er den største trussel mod grundvandet i Region Sjælland. Det er regionens ansvar at rense op efter fortidens synder, og det ansvar tager vi meget alvorligt. Det er helt afgørende, at vi sikrer, at der også er rent drikkevand til vores børn og børnebørn, siger Dansk Folkepartis Peter Jacobsen, formand for Regionsrådets udvalg for Regional Udvikling.

Behov for drøftelse med regeringen

Regionsrådet i Region Sjælland har bevilget to millioner kroner ekstra på budgettet for 2020 til at bekæmpe pesticidforurening.

- Men det er ikke tilstrækkeligt til at løse denne store opgave i tide. Jeg mener derfor, at der er brug for en generel drøftelse med regeringen om ambitionsniveauet for løsningen af problematikken med de gamle pesticidpunktkilder, siger Peter Jacobsen.

Regionen vil fokusere indsatsen mod pesticider i de områder, hvor vandforsyningerne pumper vand op fra undergrunden.

Det kræver dog en høj grad af samarbejde med vandforsyninger og kommuner, dels med at udpege områder, hvor der er mest brug for at bekæmpe pesticidforurening, og dels for at regionens indsats mod pesticidforurening hænger sammen med den øvrige grundvandsbeskyttelse.

Den nuværende metode for oprensning for pesticider er at filtrere det forurenede vand gennem et kulfilter. Den metode kan dog ikke fjerne alle pesticiderne. På Region Sjællands testgrund i Hvalsø arbejdes der lige nu med at finde gode, billige og bæredygtige alternativer til anvendelsen af kulfiltre, oplyser Region Sjælland.

Region Sjællands indsatsplan for jordforureningsområdet i 2020 er i offentlig høring i seks uger og skal derefter vedtages endeligt i Regionsrådet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Eurojackpot

Lottovinder fik besked om gigantgevinst i bilen

Line Baun Danielsen

Nul erstatning i Se & Hør-sag: - Jeg har skyldt mig selv og mine børn at gå hele vejen

TV 2

Sygeplejerske om omstridt formulering: Jeg føler mig stødt som sygeplejerske, muslim, og kollega

katten charlie genforenet med ejer efter fem år

Katten Charlie forsvandt for fem år siden – nu er han endelig forenet med sin ejer igen

Region Sjælland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere