Erich fik en hjerneblødning - blev rykket rundt mellem hospitaler fem gange

Erich Ravn Østergaard blev under en indlæggelse flyttet rundt mellem ikke mindre end fem hospitaler i Region Sjælland og Region Hovedstaden. Familien savnede information om hvorfor.

I efteråret 2021 får Annette Østergaard et telefonopkald, som ingen håber på at få.

Hendes mand, Erich Ravn Østergaard, der i mange år har haft tumorer i hjernen, ligger på operationsbordet med en hjerneblødning.

Herefter følger en lang indlæggelse, hvor Erich Ravn Østergaard kæmper for at komme tilbage til livet. Samtidig kæmper familien med store frustrationer over et system, der sender deres mand og far rundt mellem fem forskellige af Region Hovedstaden og Region Sjællands hospitaler.

quote Der kan være tilfælde, hvor man ikke føler, at man har fået den helt rigtige information.

Birgitte Hysse Forchhammer, direktør, Hjernesagen

- Vi bliver usikre og utrygge ved situationen. Utrygge ved om Erich faktisk får den behandling, som Erich har brug for, da han jo heller ikke selv er relevant og kan svare for sig, fortæller Annette Østergaard.

- Jeg går tit hjem med ondt i maven og tænker, om han mon får det, han skal have, fortsætter hun. 

Det skyldes, at hun og parrets to voksne børn ikke føler, at kommunikationen omkring overflytningerne fungerer. De savner et overblik over, hvad der skal ske med deres mand og far.

Erich Ravn Østergaard husker ikke selv noget fra forløbet. 

Patientforeninger bakker op

Ifølge flere patientforeninger, så er familien fra Roskilde langt fra alene om deres oplevelser med sundhedsvæsenet, når det kommer til overflytninger. 

- Det hører vi ret tit fra både patienter og deres pårørende. Det hører vi om på Kræftlinjen og i vores kræftrådgivninger ude i landet, og det er et problem, siger Pernille Slebsager, der er afdelingschef for Patientstøtte og frivillig indsats hos Kræftens Bekæmpelse. 

- Det, vi hører, er, at der kan være tilfælde, hvor man ikke føler, at man har fået den helt rigtige information, og det kan være en udfordring for pårørende, at ens kære ligger forskellige steder, fortæller Birgitte Hysse Forchhammer, der er direktør for Hjernesagen.

Langt større risiko for at skulle overflyttes ved indlæggelse i Region Sjælland

I 2021 blev mere end 400.000 patienter indlagt i enten Region Sjælland eller Region Hovedstaden.


Region Hovedstaden har omkring 300.000 indlæggelser om året, og cirka 3,5 procent af de indlagte i denne region oplever en overflytning.


I Region Sjælland har de lidt mere end 108.000 indlæggelser om året. Hele 15,5 procent af de indlagte her oplever en overflytning. Det betyder, at Region Sjælland har næsten fem gange så mange overflytninger, som Region Hovedstaden, hvis man ser i forhold til antal indlæggelser.


Den store forskel i antallet af overflytninger skyldes ifølge både eksperter og regionen selv, den måde som regionen er bygget op på.


Hospitalerne er mindre og derfor er specialiseringerne spredt mere ud. Derudover har Region Sjælland store rekrutteringsproblemer, som gør det svært at udføre visse typer af behandling på nogle af regionens hospitaler.


En overflytning er defineret ved, at en patient flyttes fra et hospital til et andet under samme indlæggelsesforløb.


Kilde: Region Sjælland og Region Hovedstaden

Men ifølge regionerne så kan man ikke fuldstændig undgå overflytninger med den måde, som sundhedsvæsenet er bygget op på.

- Overflytninger er som udgangspunkt ikke noget, vi søger, men de er nødvendige ind i mellem, fordi vores sygehusvæsen i dag er så specialiseret, at ikke alle behandlinger foregår alle steder, fortæller Jesper Gyllenborg, der er koncerndirektør i Region Sjælland.

- Så når en overflytning sker, så er det for at sikre den tilstrækkelige kvalitet. Vi skal sikre den specielle behandling, som kun foregår enkelte steder i landet, fortsætter han. 

Ligeledes står det til i Region Hovedstaden.

- De er nødvendige af og til i en faglig sammenhæng. Det er jo sådan, at vores sundhedsvæsen, også i Region Hovedstaden, er bygget op med forskellige grader af specialisering, og indimellem har folk tilstande, der kræver, at vi flytter dem til en højere specialisering, siger Kristian Antonsen, der er hospitalsdirektør i Region Hovedstaden.

quote Vi har oplevet rigtig kompetente sygeplejersker og læger, men der mangler tid, de er max pressede. Det er helt klart systemerne, som ikke fungerer

Annette Østergaard, pårørende

Begge patientforeninger og Annette Østergaard bakker da også op om overflytningerne, når det er for at sikre patienten den bedst mulige behandling. De efterlyser blot bedre kommunikation på området.

Regionerne stræber efter at være bedre

Begge regioner fortæller, at det er et fokuspunkt for dem at sikre trygge overflytninger mellem hospitalerne. 

- Selvfølgelig kan der opstå situationer, særligt når det haster meget, hvor vi ikke får givet den her information godt nok, og det beklager vi naturligvis, siger Kristian Antonsen, der er hospitalsdirektør i Region Hovedstaden.

Også i Region Sjælland er de lydhør overfor kritikken.

- Jeg tror aldrig, man skal sige, at man er god nok, så når nogen siger, at vi kan gøre det bedre, så lytter vi, siger koncernchef i Region Sjælland, Jesper Gyllenborg.

- Det, jeg kan sige, er, at vi ved, at det er en risikosituation, og vi har fokus på og procedurer for at gøre den så sikker som mulig, men hvis nogen siger, at vi ikke er gode nok, så lytter vi, fortsætter han.

quote Jeg kunne ønske, at andre ikke skal stå i samme situation som min familie og mig.

Annette Østergaard, pårørende

Selvom familien Østergaard har oplevet store frustrationer under forløbet, er det vigtigt for dem at understrege, at de mennesker som de har mødt i forløbet, har gjort deres bedste for at hjælpe familien. 

- Vi har oplevet rigtig kompetente sygeplejersker og læger, men der mangler tid, de er max pressede. Det er helt klart systemerne, som ikke fungerer, siger Annette Østergaard. 

Og som pårørende er håbet da også klart:

- Nu har jeg været i det her system i rigtig mange år, og jeg synes, det bliver værre og værre. Der bliver mindre og mindre kommunikation, der bliver mindre og mindre til de pårørende. Måske også til patienterne, siger Annette Østergaard.

- Nu har jeg stået i den her situation. Jeg kunne ønske, at andre ikke skal stå i samme situation som min familie og mig, slutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik