Efter portør-protester: Medarbejder fyret på hospital

Portører fra Region Sjællands sygehuse skal nu også udføre rengøringsarbejde.

Gennem flere dage strejkede portører fra størstedelen af hospitalerne i Region Stjælland samt medarbejdere fra Amager, Hvidovre, Rigshospitalet, Glostrup, Frederiksberg, Herlev, Gentofte og Bispebjerg Hospital. 

Det skete i protest mod Region Sjællands plan om at tvinge portører fra Roskilde Sygehus til at tage en serviceassistent-uddannelse. 

Hermed frygtede portørerne, at rengøringsarbejdet ville fylde mere end selve portørarbejdet, hvor patienter transporteres, og det fik altså medarbejderne på barrikaderne i flere dage.

Arbejdsretten afgjorde dog, at nedlæggelsen var overenskomststridig, og dermed måtte portørerne tilbage på hospitalsgangene. 

Størstedelen af portørerne har givet sig

Sidenhen har portørerne måttet beslutte, om de skulle takke ja til den nye uddannelse eller lade sig fyre. 

Indtil videre har 16 medarbejdere besluttet at acceptere hospitalets krav, men en enkelt medarbejder har takket nej og er derfor blevet afskediget, oplyser Region Sjælland til TV 2 Lorry.

Yderligere fire portører har endnu ikke besluttet sig. De har stillet uddybende spørgsmål til ledelsen, hvilket gør at Region Sjælland har forlænget deres svarfrist til 27. juni. 

Frygter for uddannelsens fremtid

Henrik Hast er en af de portører, der har været med til at arrangere protesterne. 

Han forklarede tidligere TV 2 Lorry, at han frygter, at man helt vil afskaffe portøruddannelsen en dag:

- Vi føler, at de har sagt, at de vil lave en portøruddannelse, men at de håber på, at den bare dør stille og roligt, og så kan de køre videre med deres projekt, sagde han til TV 2 Lorry.

- Jeg søgte et portørjob, fordi jeg gerne vil være portør, og fordi det er sådan jeg ser mig selv, og fordi det er det, jeg er god til, så det er det, vi må arbejde videre med, forklarede han videre. 

Hundredevis af portører fra Region Hovedstaden og Region Sjælland demonstrerede sammen (Onsdag den 14. juni):