Corona-travlhed: Hospital beder læger om hjælp til sygeplejeopgaver

Sjællands Universitetshospital får assistance af lægerne til at løse manglen på sygeplejersker.

Sygeplejersker er blevet en mangelvare på mange hospitaler med de seneste måneders voksende pres fra coronapatienter.

quote Vores største udfordring er at finde sygeplejersker til at bemande sengene

Niels Würgler Hansen, sygehusdirektør

Derfor er man på Sjællands Universitetshospital (SUH) i Køge og Roskilde begyndt at bede lægerne om at aflaste med plejeopgaverne for bedre at kunne følge med.

- Vores største udfordring er at finde sygeplejersker til at bemande sengene. Både de medicinske covid-senge og på intensiv. Det er klart, at intensiv er den største udfordring, for der har vi brug for specialsygeplejersker, og dem er der ikke så mange af, siger sygehusdirektør Niels Würgler Hansen til TV 2 Lorry.

Sygehusdirektør Niels Würgler Hansen oplever stor velvilje fra lægerne på Sjællands Universitetshospital med at påtage sig plejeopgaver.
Sygehusdirektør Niels Würgler Hansen oplever stor velvilje fra lægerne på Sjællands Universitetshospital med at påtage sig plejeopgaver.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

Mens der løbende er oprettet flere sengepladser til coronapatienter på Sjællands Universitetshospital, hvor foreløbig fire afdelinger med normalvis andre specialer er omlagt, er det straks vanskeligere at opfinde yderligere personale.

På intensivafdelingen på Sjællands Universitetshospital har man efter nytår haft perioder med dobbelt så mange patienter som normalt, og da hver enkelt skal overvåges i døgndrift, hjælper også sygeplejersker fra andre afdelinger nu til.

En stor hjælp, understreger overlægen på afdelingen – men det lægger også et ekstra pres på afdelingens faste specialiserede personale.

- Udover at skulle passe flere patienter, end de er vant til, skal de også oplære og træne noget af vores nye personale. Så vi er pænt pressede efterhånden, forklarer Ulf Gøttrup Pedersen.

Bekymring for britisk corona-variant

Hvis den mere smitsomme britiske corona-mutation, der ventes for alvor at ramme Danmark i løbet af en måneds tid, for alvor får fat, kan Ulf Gøttrup Pedersen være bekymret for, om man fortsat er nok hænder til at hjælpe alle patienter med behov for intensiv pleje.

- Det vil være det ultimative skrækscenarie. Der er vi heldigvis ikke, og vi har ikke været der endnu. Men alene tanken om, at det faktisk er en reel mulighed, den er skræmmende, siger han med en kraftig appel om, at vi derfor ikke slækker på håndsprit, mundbind og afstand trods de seneste ugers dyk i smittetal.

Det er også lige præcis udsigten til endnu flere patienter de kommende måneder, der får Sjællands Universitetshospital til at tænke kreativt med inddragelsen af lægerne i plejeopgaverne.

Foreløbig er det frivilligt for lægerne, men de første har allerede meldt sig, lyder det fra sygehusdirektøren på Sjællands Universitetshospital, der står for halvdelen af al sygehusaktivitet i Region Sjælland.

- Vi har en rigtig god dialog med lægerne om at tage nogle vagter, der er sygeplejefaglige vagter, om man så må sige. Der har vi oplevet en stor velvilje.

- Jeg kan sige så meget, at vores professor i ortopædkirurgi har taget vagter hen over nytåret som sygeplejerske, og det synes jeg er et ret godt eksempel på, at når blæser, har vi dybe rødder på SUH, siger Niels Würgler Hansen.

Onsdag havde Sjællands Universitetshospital 61 covid-patienter på de medicinske afsnit og ni på intensiv.

Se indslaget i artiklen herunder, hvor vi eksklusivt har fået lov at følge arbejdet bag de isolationssikrede døre på covid-afdelingerne på Sjællands Universitetshospital.

TV 2 Lorry har eksklusivt fået lov at følge arbejdet bag de isolationssikrede døre på covid-afdelingerne på Sjællands Universitetshospital.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik