Anklage: It-folk i region blev smurt med rejser og mad

Syv mænd er tiltalt. It-selskabet Atea bestak offentligt ansatte, påstår Bagmandspolitiet i usædvanlig sag.

Formel 1-løb i Dubai? Nogle dage i Las Vegas? Middag på Hotel Frederiksminde i Præstø? Søllerød Kro i Holte?

Tre ansatte i Region Sjælland sagde ikke nej til de lokkende invitationer. Og den ene fortsatte den velvillige indstilling, da han skiftede job og fik ansættelse i politiet.

Nu skal rejser og middage på eksklusive restauranter ses efter i en serie retsmøder i Retten i Glostrup. Bagmandspolitiet hævder nemlig, at der er tale om bestikkelse.

De tre er tiltalt for som offentligt ansatte at have nydt den luksus, som it-selskabet Atea angiveligt stillede til rådighed for dem. Dermed gjorde de sig skyldige i det, som Bagmandspolitiet kalder passiv bestikkelse.

Samtidig anklages fire mænd fra Atea for at have indtaget giver-rollen, hvilket skulle være aktiv bestikkelse. Det drejer sig om fire ledende medarbejdere, som ikke længere er ansat hos Atea. Alle syv nægter sig skyldige.

Sagen begyndte at rulle 

For mændene begyndte det en morgen for mere end to år siden. Betjente anholdt dem på adresser i Nykøbing Falster og i Nordsjælland og beslaglagde computere og andre ting. Der gik mange timer, før de og deres familier kendte deres videre skæbne.

- Det fremstår stærkt odiøst, bemærkede en dommer cirka klokken 03.30 tidligt om morgenen 10. juni 2015, da han havde fået præsenteret politiets materiale og mændenes forklaringer og derefter varetægtsfængslede seks. 

En af dem var blevet anholdt i en rød Ferrari-trøje, og netop et Formel 1 løb i Dubai indgår altså som et af punkterne i det anklageskrift, som Retten i Glostrup nu skal vurdere.

Politiets aktion skyldtes en anmeldelse fra Region Sjælland. Her havde direktør Morten Felding fra Atea ringet til regionens it-direktør og blandt andet fortalt om en særlig konto. Her stod penge, som regionen havde til gode hos Atea.

Opringningen kom, da et lille it-firma havde vundet en kontrakt på en halv milliard kroner med regionen for snuden af Atea. Lederne i det mindre firma havde tidligere været ansat hos Atea.

- Det er underligt, at Atea gik til os og ikke politiet. Hvis ikke vi var gået til politiet, havde der måske slet ikke været nogen sag om bestikkelse, har formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk, sagt til Berlingske.

Nu står man med en usædvanlig affære efter danske forhold.

- Man skal tilbage til midten af 80'erne for at finde en sag af lignende karakter, sagde en træt anklager den sommermorgen for to år siden.

Ifølge tiltalen løber værdien af middagene og rejserne op i cirka 1,2 millioner kroner. Først til februar næste år ventes dommen.

/ritzau/


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik