Sygeplejersker i protest: Vil ikke arbejde gratis

På mandag begynder en stor fyringsrunde blandt sygeplejersker i Region Sjælland. Det får sygeplejerskerne til at danne fælles front imod gratis arbejde.

Sygeplejerskerne i Region Sjælland løber hurtigt, fordi de har travlt.

En ny fyringsrunde står for døren på mandag, og det er et problem, når der i forvejen er for få ansatte til at løse de mange opgaver.

Problemet er, at alt for mange allerede nu arbejder gratis. De bliver på afdelingerne, efter de har fået fri, for at få afsluttet arbejdsopgaverne og få enderne til at mødes.

Og det risikerer at blive værre efter den store fyringsrunde, hvor der bliver skåret i antallet af sygeplejersker. 

Derfor skal det nu være slut med sygeplejersker, der arbejder gratis, mener sygeplejerskerne. 

- Jeg synes, det er blevet endnu mere aktualiseret af den situation, fordi for os er det jo indlysende, at når man er færre mennesker til flere opgaver, så bliver der alt andet lige mere travlt. Og så er vi jo nødt til at hjælpe hinanden i at sige – det nytter simpelthen ikke noget, vi arbejder gratis. Både fordi det slider på den enkelte, men også fordi det er med til at skjule, hvis der er nogle problemstillinger, siger Helle Dirksen, Kredsformand, Kreds Sjælland til TV2 Lorry. 

Som det ser ud nu står 86 sygeplejesker til at blive fyret, mens yderligere 97 ubesatte stillinger bliver nedlagt.

Nedskæringer får store konsekvenser

Fyringsrunden kommer til at kunne mærkes ude på Region Sjællands sygehuse, mener sygeplejerskerne. De er bekymrede for arbejdsmiljøet og for patientsikkerheden. Som konsekvens af færre hænder vil det også betyde, at nogle patienter vil opleve at blive udskrevet, før de er erklæret raske. 

Sygeplejerske mener ikke kun, at det får konsekvenser nu og her. Fremtidens sygeplejersker vil også kunne mærke, at der er mindre tid til den undervisning og vejledning, som skal ruste de sygeplejerskestuderende på sygehusene og i hjemmeplejen til det ansvar, man har som sygeplejerske. 

Det står der i en pressemeddelelse fra Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland. 

Ønsker forklaring fra politikere

De utilfredse og bekymrede sygeplejersker vil møde talstrækt op og vise deres bekymringer for sundhedsvæsenet mandag den 5. november 2018 i Sorø, hvor der bliver holdt regionsrådsmøde. Hos Dansk Sygeplejeråd Kreds Sjælland ønsker de, at regionens politikere genovervejer nedskæringerne og tænker i, hvilke alternative løsninger, der kan tages i brug for at undgå den varslede fyringsrunde.