Professor: Region Sjællands spare-forklaring holder ikke

Professor i sundhedsøkonomi sår tvivl om politikerne i Region Sjællands begrundelser for stor sparerunde.

En større sparerunder rammer tirsdag de ansatte på hospitalerne i Region Sjælland, hvor op mod 200 ansatte skal fyres.

quote De andre regioner har også haft de samme problemer, men alligevel ikke haft behov for at gribe til de samme drastiske midler med en stor fyringsrunde. Så spørgsmålet er, om man har udvist den nødvendige rettidige omhu.

Kjeld Møller Pedersen, Professor, Sundhedsøkonomi & Sundhedspolitik, Syddansk Universitet

Ifølge politikerne i Region Sjælland skyldes den store sparerunde, at udgifterne til dyr hospitalsmedicin er steget, samt at borgerne har haft et større behov for dyrere behandlinger end forventet.

Men den forklaring holder ikke. Sådan lyder det fra Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi og sundhedspolitik ved Syddansk Universitet.

- De andre regioner har også haft de samme problemer, men alligevel ikke haft behov for at gribe til de samme drastiske midler med en stor fyringsrunde. Så spørgsmålet er, om man har udvist den nødvendige rettidige omhu, siger han.

Massefyringerne på hospitalerne i Region Sjælland bliver ikke helt så voldsomme som først planlagt.

Nødvendigt at fyre

Formanden i Region Sjælland, Socialdemokratiets Heino Knudsen, mener ikke, at Region Sjælland har været særligt dårlige til at se frem i tiden:

- Alle regioner har historisk set været igennem sparerunder. Vi kunne have tilpasset tidligere i Region Sjælland, men det har man åbenbart ikke gjort. Vi kan se, at medicinudgifterne er steget, og vi kan se, at der bliver behandlet flere komplicerede sygdomme. Det er en lang række årsager, der er grund til de stigende udgifter, siger Regionrådsformand Heino Knudsen, Soc.dem.

quote Borgerne i Region Sjælland ligger dårligt i målinger på sundhedstilstand. Og det betyder, at vi har flere udgifter til ny og dyr medicin og nye og dyre operationer.

Jacob Jensen, 2. Næstformand, Region Sjælland, Venstre

Venstres, Jacob Jensen, der er 2. næstformand i Region Sjælland, mener, at Region Sjælland er værre stillet end andre regioner:

- Borgerne i Region Sjælland ligger dårligt i målinger på sundhedstilstand. Og det betyder, at vi har flere udgifter til ny og dyr medicin og nye og dyre operationer, siger han.

Ifølge Venstre kunne man have undgået fyringerne ved at tage på hul en økonomisk pulje for uforudsete udgifter og ifølge Regionrådsformanden forsøger man at gøre alt, hvad man kan, for at nedbringe antallet af nødvendige fyringer.

Forklaringerne holder ikke

quote Forklaringen fra politikerne i Region Sjælland er ikke god, nej - for de andre regioner har de samme udfordringer mht dyr medicin, kronisk syge borgere og flere ældre.

Kjeld Møller Pedersen, Professor, Sundhedsøkonomi & Sundhedspolitik, Syddansk Universitet

Men begge forklaringer kommer til et problem, der ifølge professor Kjeld Møller Pedersen kunne være undgået for længe siden.

Ifølge ham kan borgerne i Region Sjælland sammenlignes med borgerne i Region Nordjylland rent sunhedsmæssigt.

- Forklaringen fra politikerne i Region Sjælland er ikke god, nej - for de andre regioner har de samme udfordringer mht dyr medicin, kronisk syge borgere og flere ældre. Så nej, de begrundelser er ikke hovedforklaringen på den nødvendige fyringsrunde i Region Sjælland, siger han og tilføjer:

- Man skal passe på med at pege fingre, men noget tyder på, at man allerede inden sommerferien må have vist, at der var problemer. Man har blandt andet været udfordret af igangsætningen af det store universitetshospitalsbyggeri, som ofte giver problemer, når funktioner flyttes rundt mellem sygehusene, siger Kjeld Møller Pedersen.