VUC-sektor ærgrer sig: Finanslovsudspil er uden perspektiver

VUC-sektoren er stærkt bekymret over den fremlagte finanslovsaftale, som de kalder "ærgerlig og perspektivløs".

Det nye finanslovsudspil bliver ikke velmodtaget af VUC-sektoren. Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Flere sektorer, heriblandt Danske HF, VUC & VUC bestyrelsesforeningen, er bekymret for den fremlagte finanslov. 

Regeringen regner nemlig med at spare 140 millioner kroner på uddannelsesområdet næste år, hvor de blandt andet vil sætte en grænse for, hvor meget tilskud man kan få til efterskoleophold. Det er nemlig sundhedsvæsenet, veteraner og daginstitutioner der kommer til at modtage pengene, som der plejede at tilhøre uddannelserne.

- Det er ærgerligt og perspektivløst, at man ikke er villig til at investere mere i uddannelse, når man skal prioritere landets finanser. VUC-sektoren er i flere år blevet barberet økonomisk, og samtidig ønsker man, at vi leverer flere uddannelsestilbud og øger kvaliteten af det vi gør. Det hænger ikke sammen, siger Per Skovgaard Andersen, formand for VUC Bestyrelsesforeningen.

Læs også Skole bruger 'narkovagt' ved studiestart

- En prisstigning der vil ramme skævt

VUC-sektoren undrer sig desuden over, at der vil være en forøgelse af egenbetaling ved HF enkeltfag på 25 pct. Den prisstigning vil nemlig få færre til at vælge at bruge HF enkeltfag som springbræt til videre uddannelse og beskæftigelse lyder det.

- Det er en prisstigning, der vil ramme skævt. Og det vil især ramme grupper af kursister, der i forvejen har små midler og derfor kan have vanskeligt ved at skulle betale så mange penge ved årets start. Så vi er rigtigt ærgerlige over en prisstigning, der i vores vurdering får sociale og økonomiske konsekvenser, siger Verner Rylander-Hansen, der er formand for Danske HF & VUC.

Finanslovsudspillet betyder også, at det såkaldte omprioriteringsbidrag på 2 pct fortsætter. I følge formanden for Dansk HF & VUC så vil det have stor betydning for, hvordan uddannelsessektoren kan manøvrere i de forventninger, som de bliver stillet overfor.

- Både fordi de 2 procent ikke står alene, men sammen med de øvrige besparelser bliver til op imod 4 procent om året. Og fordi de bliver lagt ned over os samtidig med, at regeringen vil indføre en helt ny uddannelse – den forberedende grunduddannelse FGU, indførelse af det nye HF og de andre nytænkninger på uddannelsesområdet. Det rimer dårligt, siger Verner Rylander-Hansen, formand for Danske HF og VUC.

Læs også Blev erklæret uegnet: Så blev Max HF-student på fire måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik