Vrede borgere klar til at sagsøge staten

65-årige Jens Hald fra nordsjællandske Værløse er sur. Ikke fordi det vælter hans budget, at han skal være med til at afdrage på kæmpegælden fra Brixtofte-tiden hos naboerne i Farum. Men mest fordi han ved, at han har ret, når han siger, at borgerne i den sammenbragte Furesø Kommune er blevet snydt.

Derfor vil Jens Hald sammen med en gruppe borgere i Værløse sagsøge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en sag, der meget vel kan blive døbt »Kaffeklubben mod staten«.

Først et kort rids over forhistorien:

Som en del af kommunalreformen bliver den velslåede kommune Værløse i 2005 tvunget sammen med fallitboet Farum, som ligger i økonomiske ruiner efter Brixtofte-skandalen.

Den nye kommune bliver døbt Furesø, og papiret, der lægger til grund for sammenlægningen, kaldes Furesø-aftalen - som bl.a. pumper 800 mio. skattekroner ind i den nye kommune. Som der står i aftalen, skal den sikre, at Furesø kan fungere i »økonomisk balance«, og at Værløse-borgerne holdes »skadesløse« for Farum-regningen.

Men økonomien skrider. I dag er Furesø-borgerne lige så forgældede som de kriseramte grækere, og for at rette op på det kom der tidligere på måneden en Furesø-aftale version to:

Staten har omlagt kommunens tre mia. store gæld til et lavtforrentet statslån, og Furesø har fået et nyt særtilskud på 250 mio. kr. I alt kommer det til at koste landets skatteborgere 700 mio., har Indenrigsministeriet oplyst over for Berlingske, skriver Berlingske.
     

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere