Virksomheder boltrer sig i illegal arbejdskraft

Illegale indvandrere arbejder under kummerlige forhold hos etablerede virksomheder.

Flere veletablerede arbejdspladser i Lorrys sendeområde vælger at ansætte illegale indvandrere, der ofte udnyttes og arbejder under kummerlige forhold. Det får nu flere hjælpeorganisationer til at slå alarm.

I flere måneder har 25-årige Ziaoudin arbejdet mere end 20 timer om dagen for 300 kroner på et af Københavns hoteller.

Han er bare en af de mange illegale indvandrere, der får tilbudt ulovligt arbejde i en af hovedstadens etablerede virksomheder.

- Det var svært arbejde, hvor man ikke kan slappe af eller sove, og hvor de kom og råbte af en og truede en til at gøre en masse ting, siger Ziaoudin til TV 2 Lorry.

Bange for at dø

Efter at være blevet afvist som asylansøger valgte Ziaoudin at gå under jorden i frygt for at blive sendt hjem til Afghanistan.

Gennem en bekendt fik Ziaoudin kontakt til det hotel, der ansatte ham som tjener og rengøringsassistent.

- Jeg er bange for at dø, hvis jeg bliver sendt hjem. Jeg fortalte dem om min situation, og de sagde, ”vi kan godt hjælpe dig”.

Ifølge Ziaoudin må man som illegal arbejder ofte finde sig i svære arbejdsvilkår

- Når man ikke har opholdstilladelse så kan de godt slå dig og behandle dig dårligt, og du kan ikke gøre noget.

Ziaoudin er langt fra den eneste der bliver udnyttet af virksomheder her i vores region. TV 2-serien "Illegal i Danmark" viser, at både McDonalds i Køge og Helsingør har haft ansat rengøringsfirmaer, som bruger billig illegal arbejdskraft. Du kan se det seneste afsnit her.

Bliver ofte snydt

Hos organisationen Refugees Welcome møder man ofte migranter og afviste asylansøgere, der bliver snydt og arbejder under dårlige forhold.

Her oplever man mange illegale indvandrere, der arbejder under kummerlige forhold og ofte bliver snydt for betaling.

- Det er helt vanvittigt, hvordan man hører om at folk bliver udnyttet, siger Refugees Welcomes formand, Michala Bendixen

- Jeg møder flere, der fortæller, at de har arbejdet i en måned med for eksempel nedrivning eller andet fysisk arbejde, og når så måneden er omme, så får de ingen betaling, siger hun.

2000 firmaer sigtet

Også hos den private hjælpeorganisation Gadejuristen har de en lang række sager, hvor illegale indvandrere er blevet udnyttet og snydt af deres arbejdsgiver.

- Der eksisterer et meget hårdt arbejdsmarked i Danmark, hvor man ikke har nogle rettigheder, og man føler, at man er i en situation hvor man bliver nødt til at acceptere nogle vilde betingelser, siger jurist Maja Hansen.

De seneste fem år har politiet sigtet knap 2000 firmaer for at benytte illegal arbejdskraft, og ifølge gadejuristen slipper arbejdsgiveren ofte alt for nemt

- Det er et område, der er meget lidt kontrolleret i Danmark, så man kan have disse folk ansatte i mange år. Når arbejdsgiveren bliver taget får de ofte en bøde på 10.000 kroner, og den gevinst der er ved at ansatte disse folk, modsvarer ikke en bøde af den størrelse.

Bøder er ikke løsningen

I Tyskland kan arbejdsgivere få bøder op til 750.000 kroner for at gøre brug af illegal arbejdskraft.

Men gadejuristen mener ikke, at bødens størrelse kan afskrække de virksomheder, der anvender illegal arbejdskraft. De efterlyser derfor en bedre løsning på problemet

- I stedet for at tænke på mere kontrol og mere politi, så skal vi kigge på, hvordan vi kan give folk nogle retsgarantier og nogle reelle handlemuligheder for at rejse krav mod dem, der udnytter dem. Det vil gøre det mindre attraktivt at ansatte folk og udnytte dem på den her måde, siger Maja Hansen.

Hvis du vil se, hvordan det er gået Ziaoudin, så kan du få hele hans historie her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik