Vikarbureauer med rekordomsætning: Har ikke set noget lignende i 20 år

Mens vikarbureauerne melder om kronede dage i hovedstadsområdet, mangler virksomhederne i høj grad kvalificeret arbejdskraft, og det er bekymrende, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker.

Knap hver anden virksomhed i Region Hovedstaden oplevede i december 2021, at fejlslåede rekrutteringsforsøg førte til nedsat produktion.

Det viser tal fra Arbejdsstyrelsen. Det skyldes blandt andet, at offentlige og private arbejdsgivere hyrer vikarbureauerne til at skaffe den arbejdskraft, de behøver. . Det viser tal fra Dansk Erhverv

Arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, genkender denne udvikling. Den så han også i årene før finanskrisen, hvor dansk økonomi, ligesom nu, buldrede derudad.

Ifølge Laust Høgedahl går det typisk godt for vikarbureauerne, når der er højkonjunktur. Og siden støvet fra Covid-19 lagde sig, har der været godt gang i den økonomiske aktivitet, siger han.

- Men der er også demografiske årsager til manglen på arbejdskraft. Der er procentvis flere, der går på pension nu end for bare fem år siden. Det betyder i sidste ende færre hænder i arbejdsstyrken, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl til TV 2 Lorry.


Tallene bag

Tal fra Dansk Erhverv bekræfter, at det går strygende for vikarbureauerne. Branchen leverede i tredje kvartal af 2021 den største omsætning nogensinde.

Sammenligner man tallene fra samme kvartal i 2020, er beskæftigelsen for branchen steget med 22,8%.

Opgørelsen viser også, at andelen af vikarer ansat i fuldtidsstillinger er 1,2% af den samlede arbejdsstyrke.

Artiklen fortsætter under tabellen...


Mangel på arbejdskraft kan give ond spiral

For at finde et eksempel på konsekvenserne af den lave ledighed, peger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl på sundhedssektoren.

Sygehuse og hospitaler er nemlig nogle af dem, der hyrer mange private vikarer ind. 

Det kan føre til større lønomkostninger, fordi vikarer er dyrere end fastansatte medarbejdere. 

Og det kan blive en ond spiral, mener Laust Høgedahl. For når fastansatte sygeplejersker ser, at deres kollegaer får bedre løn- og arbejdsvilkår som privatansatte vikarer, risikerer man, at de offentligt ansatte sygeplejersker skifter til et privat vikarbureau, siger han.

- På den måde kan flere sygeplejerskevikarer egentlig betyde, at manglen på fast arbejdskraft i sektoren stiger. Det er, fordi arbejdskraften skifter stilling fra offentligt til privat ansat, og dermed risikerer man at mangle endnu flere fastansatte sygeplejersker i det offentlige, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.

Her kan du se tallene bag historien

- Antallet af forgæves rekrutteringer var i december 2021 158.000 på landsplan. Det er det højeste antal siden 2007.


-18% af virksomhedernes rekrutteringsforsøg endte med, at stillingen ikke blev besat.


-15% af virksomhedernes rekrutteringsforsøg endte med, at arbejdstageren ikke besad alle de kompetencer, som virksomheden efterspurgte.


- Det vil sige, at hver tredje (33%) virksomhed på landsplan oplevede, at deres rekrutteringsforsøg i nogen grad var forgæves.


- 47 pct. af de virksomheder melder om produktionstab afledt heraf.



Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering 

Konsekvenserne af et hot arbejdsmarked

Og netop det er et parameter for, hvordan det i den kommende fremtid også kan risikere at gå i andre brancher. 

Det store spørgsmål er derfor, om vikarbureauernes kronede dage varer ved og i så fald, hvor længe de gør det.

- Manglen på arbejdskraft er afgørende, og det kommer i høj grad an på om opturen fortsætter. Der er så meget gang i arbejdsmarkedet lige nu, og der er nogle virksomheder, der bruger rigtig meget vikararbejde, siger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl.

En anden konsekvens af det buldrende arbejdsmarked er også, at offentlige og private virksomheder kan risikere at spilde ressourcer på en ansættelsesproces, der aldrig blev til noget.

Som tallene i faktaboksen ovenover også bekræfter, kan det ifølge Laust Høgedahl ende med, at virksomheden må gå på kompromis med kvaliteten af den medarbejder, de ansætter. Eller at arbejdsgiveren slet ikke får ansat nogen i den opslåede stilling.

- I sidste ende kan det gå udover produktionen og dermed muligheden for at vækste, siger han. 

Vikarbureauerne har rygende travlt.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik