Daniel og Delshad sidder fast i deres uddannelse - venter måneder på lastbilkørekort

Flere elever i transportfirmaer kan ikke færdiggøre deres uddannelse, fordi de ikke kan komme til køreprøve.

På grund af corona er der i øjeblikket flere måneders ventetid på at komme til køreprøve i hovedstadsområdet hos Københavns Politi.

Det har nu fået et helt erhverv til at råbe op. For de lange ventetider spreder sig nu til transportbranchen.

- Problemet det er jo, at jeg ikke har noget kørekort eller et lastbilkørekort til at kunne køre den, for der er for lang ventetid på køreprøverne, siger Daniel Hagedorn, der er elev i et transportfirma, til TV 2 Lorry.

Han burde egentlig sidde på førersædet i dag, men i stedet er han med som passager.

- Det føles forkert, når man faktisk står og burde have sit kort nu og få lov til at styre den i stedet for at sidde ved siden af, siger Daniel Hagedorn.

I to måneder har han ventet på sin køreprøve, som nu først bliver i starten af november -  to måneder på sin elevplads uden at kunne udføre sit arbejde.

De manglende køreprøver har betydet, at Daniel Hagedorn har nogle kurser, han mangler at starte på, fordi han ikke har sit lastbilkørekort.

Arbejdsgiver savner information fra politiet

På Daniel Hagedorns uddannelsessted DEKRA i Brøndby er hans problem ikke enestående. 

Her mødte TV 2 Lorry blandt andet Delshad Aljojo , som har ventet i to en halv måned på en køreprøve.

- Det har haft de konsekvenser, at jeg kunne være kommet  job, hvis jeg havde været til den køreprøve. Lige nu sidder jeg bare derhjemme og ikke har nogen indtægt, siger Delshad Aljojo til TV 2 Lorry.

Og de to unge gutter er ikke alene, lyder det fra koncerndirektøren i DEKRA.

- Lige nu har vi 100 kursister, der mangler at komme til køreprøve, siger Peter Laursen.

Han savner information fra Københavns Politi, om hvornår deres kursister og elever kan forvente at komme til prøver igen.

- Vi får ikke noget at vide. Vi får bare at vide, at der ikke er ressourcer fra Københavns politi, og at der ikke er ressourcer i andre politikredse.

Katastrofalt for hovedstadens transportbranche

Den samme besked har transportuddannelsen TEC i Hvidovre også fået i et telefonopkald fra Københavns Politi. Det bekræfter uddannelsen over for TV 2 Lorry.

Men at ventetiderne skyldes en generel mangel på ressourcer, vil Københavns Politi dog ikke kommentere på torsdag. I et skriftligt svar skriver de til TV 2 Lorry:

"Vi er i løbende dialog med blandt andet TEC og DEKRA i forhold til afvikling af køreprøver. Vi anvender vores ressourcer af prøvesagkyndige på en måde, så vi søger at tilgodese efterspørgslen på prøver til alle kørekortkategorier."

Hvis ventetiderne på kørekort er et tegn på ressourcemangel i Københavns Politi, er det problematisk, mener Direktør for Transportens Arbejdsgivere, ATL, Lars Wesch. 

Han mener, at politiet i så fald må fordele køreprøverne ud til andre politikredse.

Ifølge Lars Wesch er det nemlig katastrofalt for hovedstadens transportbranche, hvis eleverne ikke kan få deres kørekort inden for en rimelig tid.

- Der er behov for chauffører, så det her er noget, der skal løses hurtigst muligt, siger Lars Wesch til TV 2 Lorry.

Transporteleven Daniel Hagedorn er nu sikret sin køreprøve. Det bliver i slutningen af november, men de andre som ham må altså fortsat være på ventelisten.

- Det går ud over os unge mennesker, for jeg vil gerne have en uddannelse, siger Daniel Hagedorn.