Ventetid i psykiatrien er regionernes ansvar

Regionerne er ansvarlige og skal ind i kampen for hurtigere psykiatri-behandling, mener sundhedsministeren.

Udredningsgarantien er en stor fordel for patienterne, men regionerne lever ikke fuldstændigt op til den, mener sundhedsminister Nick Hækkerup, Soc.dem.

Behandlingen i psykiatrien tager nemlig ofte lang tid, fortæller professionelle fra psykiatrien og foreninger for psykisk syge og deres pårørende i Jyllands-Posten.

- Udredningsgarantien er et kæmpe fremskridt for patienterne, men den forudsætter selvfølgelig, at regionerne lever op til garantien og leverer, siger Nick Hækkerup.

- Og vi kommer til at være efter regionerne for at sikre, at de gør det.

For to år siden besluttede regeringen og Danske Regioner, at psykiatriske patienter - senest fra 1. september 2015 - skal i behandling inden for 30 dage.

Og dette mål er nået - i hvert fald på papiret.

For efter den første samtale kan behandlingen trække i langdrag, skriver Jyllands-Posten, og der er intet overblik over, hvornår behandlingerne faktisk går i gang.

Psykisk sygdom kan være mere kompliceret eller uhåndgribeligt end fysiske lidelser, og derfor kan den psykiatriske udredning trække ud, påpeger Nick Hækkerup.

- Der kan være situationer, hvor det ikke er muligt at lave en udredning inden for en måned. Der skal patienterne have en plan for, hvornår de bliver udredt, så der ikke er nogen, der bliver ladt tilbage og selv skal finde ud af, hvad de fejler, siger han.

Selvom der ikke fulgte penge med, da aftalen om udredningsgarantien blev lavet i 2013, mener Nick Hækkerup ikke, at ventetiden skyldes mangel på midler.

- Selvfølgelig kan man altid ønske sig penge, men det her er først og fremmest et spørgsmål om at skulle leve op til de regler, der er - nemlig at sørge for at folk, der har psykiske sygdomme bliver udredt inden for den tid, de skal, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik