Vejret slår en kolbøtte i julemåneden

Den største temperaturforskel nogensinde mellem december to år i streg er under opsejling i år, oplyser DMI.

Minus 3,9 grader i december sidste år, formentlig omkring 4 plusgrader i december i år.
      Aldrig tidligere har der to gange i træk været målt større forskel i middeltemperaturen i årets sidste måned, end det er sket i december 2010 og 2011.
      Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), som også i et større perspektiv har set på fænomenet med den gennemsnitlige temperatur i den samme måned to år i træk.
      - Og det er ikke tilfældigt, at vi altid oplever disse udsving i vintermånederne, forklarer Jørn Thomsen, vagtchef i DMI.
      Det er nemlig om vinteren, at temperaturforskellene kulminerer mellem de iskolde egne øst for Danmark og det milde Atlanterhav.
      Temperaturen herhjemme om vinteren afhænger i vid udstrækning af vindretningen, og derfor slår forskellen kraftigt igennem mellem de perioder, der domineres af henholdsvis østen- og vestenvind.
      - Det vil være helt umuligt at forestille sig tilsvarende forskelle i middeltemperatur fra juli og august det ene år til året efter, tilføjer Jørn Thomsen.
      Natten til mandag målte DMI som højeste temperatur 11,3 grader i Tylstrup ved Aalborg.
      - Det er meget usædvanligt for en nat mellem 1. og 2. juledag, men helt bevidst melder vi ikke noget ud om rekord eller den slags. Hvis vi går nogle få årtier tilbage, foretog man nemlig ikke så minutiøse målinger som i dag, siger Jørn Thomsen.
      I slutningen af ugen, og dermed også nytårsaften, får vi koldere vejr, hvorefter temperaturerne igen ventes at stige.
      Men vagtchefen tilføjer, at uanset hvor fristende det måtte være, kan sagkundskaben ikke udstede løfter for den resterende del af vinteren.
      - Vejret husker formentligt det vejr, vi har lige nu, et stykke ind i januar, men så heller ikke meget længere. Det kan slet ikke udelukkes, at landet er dækket af sne om en måned, lige så vel som sneen både kan forsvinde og komme tilbage senere, slutter han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere