Valg i Region Hovedstaden: Relativt ukendt partisoldat skal løfte tung arv

Region Hovedstaden skal vælge en ny regionsrådsformand. Favoritten er en socialdemokrat, som de færreste har hørt om før.

Socialdemokratiet har altid siddet tungt på formandsposten i regionsrådet i Region Hovedstaden. Nu er partiets frontfigur og helt store stemmesluger dog rykket videre, og den ukendte arvtager har overtaget et par skandalesager. 

Det får oppositionen til at vejre morgenluft, og valget i Region Hovedstaden kan godt gå hen og blive spændende.   


Hvad er der på spil?

Landets med længder folkerigeste region med knap 1,9 millioner borgere og et budget på mere end 40 milliarder kroner skal vælge en ny politisk ledelse, som skal tage hånd om svære prioriteringer og beslutninger, der skal træffes omkring hovedstadsområdets hospitaler og den regionale udvikling.

Siden regionens tilblivelse i 2007 har regionsrådsformanden været socialdemokrat. Men nu er det store spørgsmål, om partiet kan holde fast i posten efter tabet af den markante profil Sophie Hæstorp Andersen (S), der i stedet går efter at blive overborgmester i København. 

Regionrådsformand:

Lars Gaardhøj(S)

1. næstformand:

Finn Rudaizky (DF)

2. næstformand:

Karin Friis Bach (RV)

* Jacob Rosenberg blev valgt ind for Liberal Alliance, men er siden skiftet til Konservative.
** Martin Schepelern blev valgt ind for Alternativet, men er siden skiftet til Radikale Venstre.

Hvem er favoritten og hvorfor?

Siden han overtog posten som regionsrådsformand tidligere på året har Lars Gaardhøj fra Socialdemokratiet kørt sig selv i stilling til at få vælgernes opbakning til fortsat at stå i spidsen for Region Hovedstaden.

  • Lars Gaardhøj må regnes som favorit til posten, primært fordi han er spidskandidat for Socialdemokratiet, der formentlig vil løbe med størstedelen af stemmerne.
  • Selvom Lars Gaardhøj ikke er et specielt kendt ansigt i den brede befolkning – han fik ”kun” 2.709 personlige stemmer ved det seneste valg – har han alligevel over ti års erfaring som regionsrådspolitiker, hvor han har været en slags strateg og højre hånd for Sophie Hæstorp Andersen.
  • Senest har Lars Gaardhøj demonstreret sin evne til at lande brede forlig, da han i starten af september måned kunne præsentere en budgetaftale for det kommende år, hvor alle politiske partier i regionsrådet er med.


Hvem er førsteudfordrerne, og har de en chance?

Førsteudfordrerne er først og fremmest spidskandidat Martin Geertsen fra Venstre og dernæst spidskandidat Christoffer Buster Reinhardt fra Det Konservative Folkeparti.

  • De blå partier har for første gang valgt at lave et samlet valgforbund. Måske øjner de en chance for at overtage formandsposten, fordi den socialdemokratiske spidskandidat er ukendt for de fleste og dermed formentlig ikke vil få lige så mange personlige stemmer som sin forgænger, der trak over 60.000 af slagsen ved sidste valg i 2017.  
  • Dengang var der omkring 100.000 stemmer til forskel på rød og blå blok, så der skal rykkes en del, før en blå kandidat kan mønstre stemmer nok til at få formandsposten. 
  • Venstre gik tilbage ved seneste valg, og partiet står svagt på landsplan, hvilket kan være en ulempe for Martin Geertsen. 
  • Omvendt forholder det sig for Det Konservative Folkeparti, der gik en anelse frem ved sidste valg, og som står stærkt på landsplan. Det kan være en fordel for Christoffer Buster Reinhardt. Det kan også gavne Det Konservative Folkeparti, at Helsingørs borgmester Benedikte Kiær stiller op, da hun er en markant politisk profil i hovedstadsområdet.  


Og hvad kommer så til at fylde i valgkampen?

Det helt centrale emne er sundhedsområdet. Regionen har haft nogle grimme sager om mangelfulde fødselsforhold og en alarmcentral, der ikke tager telefonen.

Men også et yderst presset sundhedsvæsen og dårligt arbejdsmiljø for sundhedspersonalet og mangel på patientsikkerhed vil blive debatteret. Der er et efterslæb ovenpå coronapandemien og sygeplejerskernes strejke, der skal håndteres. Lange ventetider - også for unge der har brug for hjælp i psykiatrien - bliver derfor helt sikkert et stort emne i valgkampen. Og så er der problemer med byggeriet af et nyt superhospital i Hillerød, hvor budgetterne er overskredet, og der er store forsinkelser. Det betyder, at politikerne er nødt til at nedjustere blandt andet antallet af sengepladser og andre fysiske forhold, hvilket er blevet stærk kritiseret og mødt af stor bekymring.


Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokraterne fik 28,4 procent af stemmerne og blev dermed det suverænt største parti. Venstre kom ind på andenpladsen med 13,8 procent af stemmerne, og Konservative fik tredjepladsen med 11,2 procent.

Følgende partier gik med i konstitueringen: Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Alternativet.

Hvem blev de største stemmeslugere ved valget i 2017?

Antal stemmer
1. Sophie Hæstorp Andersen (S) 6,5% af alle afgivne stemmer 60.162
2. Martin Geertsen (V) 23.754
3. Hans Toft (K) 16.015
4. Karin Friis Bach (RV) 12.652
5. Henrik Thorup (DF) 11.966

Hvordan er pengene fordelt i regionens budgetter?

  • Budget 2019. Socialdemokratiet, Venstre, Radikale Venstre, SF, Alternativet og Liberal Alliance indgik det første budget i valgperioden, der blandt andet bød på besparelser for 198 millioner og omprioriteringer for 215,6 millioner på hospitalerne. Mere personale til akutområdet og forbedringer af Sundhedsplatformen var blandt de ting, der omvendt blev prioriteret. Der blev desuden lavet en særskilt aftale om at bruge syv milliarder kroner over ti år på at renovere hospitalerne. Den aftale stod alle partier i regionsrådet bag.
  • Budget 2020. Aftalen om det andet budget i valgperioden blev indgået af Socialdemokratiet, SF, Alternativet, Venstre, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance. Kun Dansk Folkeparti stod således udenfor. Hospitalerne blev for første gang i fire år friholdt for centrale sparekrav og fik tilmed en tilførsel på 303,3 millioner om året i fire år for at lette presset på økonomien. Der blev blandt andet også afsat midler til en styrkelse af psykiatrien. 
  • Budget 2021. Året efter var alle partier i regionsrådet med i budgetaftalen, der blev indgået cirka et halvt år efter, at coronavirus lukkede landet ned. Fokus var på at normalisere forholdene på hospitalerne og nedbringe ventetiderne. Hospitalerne blev endnu engang friholdt for de store besparelser, og nogle tidligere aftalte besparelser på busruter med faldende passagertal blev sløjfet. 
  • Budget 2022. Ved det nyligt indgåede budget var alle partier i regionsrådet endnu engang med i aftalen. Hospitalerne skal heller ikke spare denne gang, og der er blevet afsat penge til bedre forhold for de fødende.  


Hvem har indgået valgforbund?

  • Venstre, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Kristendemokraterne og Nye Borgerlige er samlet i et valgforbund.
  • Det samme er Hampepartiet, Feministisk Initiativ, Kommunisterne, Enhedslisten, Christiania-Listen og Kommunistisk Parti
  • Også SF, Radikale, Alternativet og Veganerpartiet er sammen i et valgforbund.
  • Det samme er Lokalliste i Region Hovedstaden, Copenhagen, Odins Vikingehær og Kærlighedspartiet Regnbuefolket Befri Christiania.
  • Endeligt har Lavere skatter og afgifter og Frihedslisten indgået valgforbund. 

Socialdemokratiet står til gengæld 'alene' uden valgforbundsfæller.


Forudsigelsen

Socialdemokratiet har altid siddet på formandsposten i regionsrådet i Region Hovedstaden, og det bliver sandsynligvis også dem, der trækker det længste strå ved dette valg. På trods af nogle dårlige sager er der ikke noget, der for alvor indikerer, at det vil gå anderledes, end det plejer.  

Sådan har vi gjort

TV 2 Lorry har skrevet denne analyse på baggrund af research, en lang række skriftlige kilder og samtaler med en stribe af kilder med kendskab til de politiske forhold i kommunen.

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til regionsrrådsvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Region Hovedstaden i TV 2 Lorrys valgdebat. Velkommen til Debat under uret!

Blå bog for Region Hovedstaden

  • Antal kommuner: 29 (inkl. Bornholm som ikke er en del af TV 2 Lorrys sendeområde).


  • Antal indbyggere: 1.857.783.


  • Administrativ placering: Hillerød.


  • Større byer i regionen: København, Frederiksberg, Helsingør, Taastrup, Hillerød, Frederiksværk og flere andre. 


  • Region Hovedstaden blev oprettet ved strukturreformen i 2007 og består af de tidligere Københavns og Frederiksborg Amter samt Københavns og Frederiksberg Kommune og Bornholms Regionskommune.


  • Samlet budget 2022: 42 milliarder kroner.


  • Sygehuse i regionen: Amager Hospital, Bispebjerg Hospital, Bornholms Hospital, Frederiksberg Hospital, Gentofte Hospital, Herlev Hospital, Hvidovre Hospital, Nordsjællands Hospital og Rigshospitalet. 


  • Tidligere regionsrådsformænd: Lars Gaardhøj (S) 2021- , Sophie Hæstorp Andersen (S) 2014-2021, Vibeke Storm Rasmussen (S) 2007-2013.

Her er kandidaterne i Region Hovedstaden:

Valgforbund:

  • Radikale Venstre, SF, Veganerpartiet, Alternativet
  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Kristendemokraterne, Dansk Folkeparti, Venstre
  • Lokalliste i Region Hovedstaden, Copenhagen, Odins Vikingehær, Kærlighedspartiet Regnbuefolket Befri Christiania
  • Hampepartiet, Feministisk Initiativ, Kommunisterne, Enhedslisten, Christiania-Listen, Kommunistisk Parti
  • Lavere skatter og afgifter, Frihedslisten


Liste A - Socialdemokratiet

Lars Gaardhøj, København

Sofie De Bretteville Olsen, Ballerup

Leila Lindén, Bornholm

Kim Rockhill, Frederikssund

Brian Høier, Tårnby

Susanne Due Kristensen, Hillerød

Martin Baden, Ishøj

Jarl Feyling, Brønshøj

Jens Peter Steensen, Rudersdal

Nicolai Kampmann, Hvidovre

Louise Bro, Egedal

Claus Heje, Taastrup

Martin Thor Pedersen, Helsingør

Vibeke Westh, Frederiksberg

Troels Neiiendam, Gladsaxe

Maria Gudme, København

Erdal Colak, Vallensbæk

Mette Simonsen, Bispebjerg

Mads S. B. Pedersen, Valby

Ergin Özer, Kokkedal

Bodil Kornbek, Lyngby-Taarbæk

Flemming Pless, Christianshavn

Leif Grønvold Jensen, Sundby

Oscar Langtved Pallisgaard, Kongens Lyngby


Liste B - Radikale Venstre

Karin Friis Bach, Egedal

Thomas Rohden, København

Stinus Lindgreen, Lyngby

Søren Burcharth, København

Jacob Netteberg, Rudersdal

Søs Haugaard, København Ø

Kristine Kryger, Gentofte

Lartey Lawson, København

Charlotte Saabye Sørensen, Dragør

Claus Wachmann, Gladsaxe

Julie Herdal Molbech, Vesterbro

Peder Klement, Valby

Gitte Kjær-Westermann, Lyngby-Taarbæk

Morten Lorenzen, Halsnæs

Freja Lilli Wirlander, Hvidovre

David Munis Zepernick, Frederiksberg

Henrik Klitgaard, Hørsholm

Christina Thorholm, Hillerød

David Christensen, Bornholm

Christian Fink Elkjær, Birkerød

Hediye Temiz, Albertslund

Bjørn Bjerrehøj, Tårnby

Alina Protsyk, Brønshøj

Søren Bald, Gribskov

Anne-Sofie Henningsen, Frederiksberg

Bettina Bove, Fredensborg

Tine Hessner, Furesø

Martin Schepelern, København K


Liste C - Det Konservative Folkeparti

Christoffer Buster Reinhardt, Rudersdal

Hans Toft, Gentofte

Line Ervolder, København

Benedikte Kiær, Helsingør

Jacob Rosenberg, Frederiksberg

Marianne Friis-Mikkelsen, Vallensbæk

Magnus Von Dreiager, Lyngby-Taarbæk

Helle Bonnesen, København

Jørgen Johansen, Allerød

Turan Akbulut, Høje-Taastrup

Jane Hjort, Hvidovre

Allan Beier, København

Jan H. Klit, Hørsholm

Dorte Vilhelmsen, Herlev

Martin Wood Pedersen, Dragør

Lars Carstensen, Furesø

Kim Drejer Nielsen, Rødovre

Else Marie Thorgaard, Frederiksberg

Erik Lund, Allerød

Jacob Trøst, Bornholm

Michael R. Rugaard, Brøndby

Rikke Møller Nybråten, Amager

Jesper Tvilde, Fredensborg

Allan Kristensen, Ballerup

Charlotte Haagendrup, Egedal

Marianne Damgaard-Sørensen, Gladsaxe

Anders Løve Kyhl, København

Trine Egetved, Gribskov

Rasmus Ørvad Boné, Ishøj

Michael Mathiesen, Helsingør

Egil Hulgaard, Furesø

Maj Allin Thorup, Hørsholm

Nikolaj Frederiksen, Hillerød

Vicky Schumann, Glostrup

Therese Hejnfelt, Frederikssund

Thomas von Jessen, Fredensborg

Philip Rye, Lyngby-Taarbæk

Susanne Møller, København

Kim Jensen, Halsnæs

Michael Lagoni, Helsingør

Otto B. Christiansen, Hørsholm

Michael Huusom, Fredensborg

Peter Nørris Dalsgaard, Halsnæs

Lene Skallebæk, Brøndby

Kira Kruse Willmarst, Albertslund


Liste D - Nye Borgerlige

Jesper Hammer

Claus Bøgh Svenningsen

Hans Blaaberg

Denise Rostgaard

Jimmi Haushøj

Kim Lassen

Anette Skafte


Liste E - Valgfest med mexicansk tema

Michael Staal-Olsen, København N


Liste F - SF

Peter Westermann, København

Sadek Al-Amood, København

Anja Rosengreen, Halsnæs

Rasmus Sylvest Mortensen, Rødovre

Arly Eskildsen, Herlev

Stine Roldgaard, Hvidovre

Melanie Clivaz-Nielsen, Ishøj

Marianne Stannum, Frederikssund

Phillip Bergenhammer Østergaard, Tårnby

Michael Liesk, Hillerød

Bertel Rüdinger, Birkerød

Trine Schaltz, København

Vagn Kjær-Hansen, Brøndby

Inge Dahn, Albertslund

Bente Borg Donkin, Helsingør

David Gibson, Gladsaxe

Mogens Mathiesen, Glostrup

Ivar Heltberg, Rudersdal

Jacob Andrup, Ølstykke

Thomas Monberg, Gladsaxe


Liste G - Veganerpartiet

Ole Therkelsen

Maria Nørgaard Andersen

Lars Corvinius Olesen

Karsten Faber

Steen Leithoff

Jonas Krarup


Liste H - Lokalliste i Region Hovedstaden

1. Karoline Cleemann

2. Arne Bech

3. Frank Løber

4. Kristina Young

5. Trine Gregersen Steensgaard

6. Kim Holm


Liste I - Liberal Alliance

Niels Høiby, Farum

Karen West, København S

Danny Malkowski, Taastrup

Carl Andersen, Herlev

Lars Berg Andersen, Frederiksberg

Jørgen Juhl, Gladsaxe

Troels Bennike, Glostrup

David Ibsen, Gladsaxe

Louise Siv Ebbesen, Lyngby

Steffen Larsen, Kongens Lyngby

Steen Horstmann Larsen, Værløse

Søren Bronée Bronér, Farum


Liste J - Hampepartiet

1. Klaus Trier Tuxen


Liste K - Kristendemokraterne

Bjarne Hartung Kirkegaard, Bornholm

Rolf Bjerre, København

Stine Bardeleben Helles, Gribskov

Niels Chresten Andersen, Bornholm

Stig Grenov, Hørsholm

Mogens Riis Pedersen, Bornholm

Nanna Bock, København

Henrik Forsberg, Hillerød

Jesper Housgaard, København

Johnnie Gregersen, Rødovre

Christopher Nybro Bonde, København

Britta Kristensen, Fredensborg

Kurt Pedersen, Gribskov

Bolette von Westphal, Gladsaxe


Liste L - Lavere skatter og afgifter

1. Martin Tidsvilde

2. Henrik A. Bøggild


Liste M - Danmark for Alle

1. Stefan Socevic

2. Senka Sisic

3. Sreten Lezaja

4. Adam Besic

5. Naeem Atti Al-Rubaiy

6. Batoul Youssef

7. Megjile Redzepi

8. Petar Socevic

9. Natasha Naumovska

10. Milan Socevic


Liste N - Fjordlandslisten

Camilla Cordius, Frederikssund

Morten Villadsen, Frederikssund


Liste O - Dansk Folkeparti

Finn Rudaizky

René Danielsson

Lars Vestergaard

Marlene Harpsøe

Morten Marinus

Eva Bechmann

Amina Sardar

Paw Karslund

Cecilie Winther Kristensen

Jan Erik Messmann

Jette Juul

Christian Sødergren

Max Tranebæk

Tanja Quade Madsen

Jens Kirkegaard

Kim Hammer


Liste P - Stram Kurs

Rasmus Paludan

Rolf Larsen-Jensen

Klaus Pabst Rosenlund


Liste Q - Feministisk Initiativ

Sally Dorthea Fischer, Allerød


Liste R - Kommunisterne

Rikke G. F. Carlsson

Bo Møller

Kim W. Bilfeldt

Hans Nielsen

Hjørdis Nielsen


Liste T - Det Syge Hus

Kim Kjellerup


Liste U - Copenhagen

1. Jakob Dabrowski


Liste V - Venstre

Martin Geertsen, København

Randi Mondorf, Holte

Carsten Scheibye, Bornholm

Christine Dal, Lyngby-Taarbæk

Bergur Løkke Rasmussen, København

Mathias Rinaldo, Hvidovre

Annette Rieva, Hillerød

Anne Ehrenreich, Hørsholm

Carina Bloch Simonsen, Gribskov

Karsten Längerich, Allerød

Morten Skovgaard, Frederikssund

Thomas Bak, Fredensborg

Sune Raunkjær, Halsnæs

Lucas Damsgaard, Taastrup

Gert Jensen, Glostrup

Jens Jørgen Nohns Bay, Frederiksberg

Thomas Skov Rasmussen, Ølstykke

Egil Rindorf, Gentofte

Gunnar Sumberg, Gladsaxe

Paul Thomsen, Furesø

Jimmy Damsgård, Tårnby

Kim Dupont, Dragør

Martin Grønkjær, Brøndby

Gert Biilmann, Herlev

Tina Nielsen, Ishøj

Susanne Blomsterberg, Albertslund

Nina Skaarup, Ballerup


Liste W - Odins Vikingehær

1. Lars Skovle, København

2. Edna Michaelsdottir, Christiania

3. Brynjar Einarsson, Sydhavnen

4. Karsten Nyvang, Nørrebro

5. Scott Hill, Amager

6, Peter Eliot Juhl, Valby

7. Allan Anarchos, København

8. Claus Bork, Frederiksberg

9. Claus Vinther, Vesterbro


Liste Y - Kærlighedspartiet Regnbuefolket Befri Christiania

1. Anni Hjorth, København

2. Sarah K. O. Christiansen, Christiania

3. John Wagner, Amager

4. Leif Botwel, Christiania

5. Franco Calledda, Frederiksberg

6. Morten Nielsen, Christiania

7. Jørgen Madsen, Christiania

8. Benny Larsen, Vallensbæk Strand

9. Tom Michaelsen, Skibby

10. Ulf Kjellberg, Nordvest

11. Lotte Seir, Østerbro

12. Hans Christian Magnussen, Vesterbro

13. Finn Edberg, Lynge

14. Peter Christiansen, Vesterbro


Liste Z - De LokalNationale

1. Majbrit Christiansen, Amager

2. Carina Louise Ekstrand Jæger, Hvidovre


Liste Æ - Frihedslisten

Per Brændgaard, København

Jovan Tasevski, København

Flemming Blicher, Værløse

Katjalivah Elleyhansen, Værløse

Charlotte Petersen, Hellerup

Henrik Vendelbo Petersen, Gentofte

Ulrik Eibye, Skovlunde

Anne Marie Svenningsen, Ishøj

Liv Oppedal, Frederiksberg

Bjarne Holm, Hillerød

Agathe Dorado, København K

Bitten Vivi Jensen, Frederiksberg

Jeanette Strauss, København

Cecilie Michele Albrecht, Nørrebro

Lone Nørgaard, Frederiksberg

Oliver Mysander, Brøndby


Liste Ø - Enhedslisten – De Rød-Grønne

1. Marianne Frederik, Amager

2. Emilie Haug Rasch, København NV

3. Tormod Olsen, København K

4. Annie Hagel, Gribskov

5. Grethe Olivia Nielsson, Nørrebro

6. Erdogan Mert, København N

7. Frida Groth, Amager

8. Helene Forsberg, København N

9. Saime Bilen, Ballerup

10. Torben Conrad, Nørrebro

11. Niclas Fick, Bornholm

12. Stig Larsen, Albertslund

13. Allan Berg Mortensen, Helsingør

14. Trine Henriksen, Gladsaxe

15. Steen Hartmann, København NV

16. Peter la Cour, Brøndby Strand

17. Cecilie Høgh Egmose, København NV

18. Gitte Åkjær, Farum

19. Søren Rasmussen, Helsingør

20. Michael H. Nielsen, Gribskov

21. Marianne Dithmer, Herlev


Liste Å - Alternativet

Qasam Nazir Ahmad, Halsnæs

Ken Patrick Petersson, Høje-Taastrup

Martin Kjærulff, København

Nicklas Hakmann, København


Bydelenes Stemmer

Nils-Peter Astrupgaard


Christiania-Listen

Hulda Mader, Christiania

Britta Lillesøe, Christiania

Kirsten Larsen Mhoja, Christiania

Rasmus Blædel Larsen, Christiania


Kommunistisk Parti

1. Per Aabel

2. Kim Lykkegaard

3. Jørgen Steen Nielsen

4. Jan Mathisen


Psykiatrisk fokus

Christian Gedebjerg