Vagter snød sig til arbejde med falske eksamensbeviser

Otte personer tilstod brug af falske uddannelsesbeviser for at blive godkendt til at kunne arbejde som vagt.

- Jeg vil ønske, at jeg kunne skrue tiden tilbage.

Sådan lød det fra en 22-årig mand, da retsformand Julie Slott tirsdag ved Retten i Glostrup spurgte, om han havde noget at tilføje, inden han fik sin dom, skriver Ritzau.

quote Det er meget problematisk, når man snyder offentlige myndigheder ved at sige, at man har gennemført en uddannelse, som man ikke har.

David Haahr, anklager

Manden havde inden da erkendt sig skyldig i at have benyttet et falsk uddannelsesbevis for at blive godkendt til at arbejde som vagt.

Det koster ham nu tre måneders fængsel, som han dog ikke skal afsone. Hvis altså han udfører 80 timers samfundstjeneste og i øvrigt holder sig på dydens smalle sti og ikke begår ny lignende kriminalitet.

Manden har ikke været ene om at begå dokumentfalsk. Tirsdag har syv andre nemlig også tilstået at have gjort brug af falske eksamensbeviser fra AMU-uddannelsen "Grundlæggende Vagt".

- Det er meget problematisk, når man snyder offentlige myndigheder ved at sige, at man har gennemført en uddannelse, som man ikke har, siger David Haahr, der mødte som anklager i sagen, til Ritzau.

Blev kontaktet udefra

Sagerne blev behandlet som tilståelsessager uden domsmænd og blev tirsdag afholdt sideløbende i to lokaler i Retten i Glostrup.

To personer nægtede sig dog skyldige, så deres sager kunne ikke afgøres tirsdag.

De dømtes bevæggrunde for at bruge beviserne var forskellige. Men samtlige personer havde det til fælles, at de ikke have fremstillet eller distribueret uddannelsesbeviserne selv. De var blevet kontaktet udefra.

En var blevet prikket på skulderen af en mand, da han trænede i Fitness World. En anden var stødt på et opslag på Facebook, mens flere var blevet kontaktet, da de var ude på skolerne for at se på kurserne. 

Ud over den 22-årige er syv andre tirsdag blevet idømt straffe mellem 40 og 60 dages fængsel. Straffene er blevet gjort betingede, mod at de dømte udfører mellem 60 og 80 timers samfundstjeneste.

Skal man godkendes til at arbejde som vagt, sker det blandt andet gennem Administrativt Center Øst, der hører under Københavns Vestegns Politi.

Efter en af skolerne, der tilbyder uddannelsen, gjorde centeret opmærksom på et rygte om falske beviser, blev samtlige ansøgninger, som centeret havde modtaget, tjekket igennem. 150 sager blevet givet videre til politiet.

En række personer har tidligere tilstået, mens flere sager venter på at blive afgjort.

Forstå sagens omgang og forløb her:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Men in black demo

Mor til to tiltalt for at opfordre til hærværk fra talerstol

Mand fundet livsløs i Roskilde Havn

Livløs mand reddet op af havn

Masseslagsmål

Fem personer anholdt efter masseslagsmål med knivstikkeri

kokain.jpg

Kæmpe kokainfælde i Hedehusene - firma vidste ingenting

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere