Ups: Tarm-test bommert hos Region Hovedstaden

Region Hovedstaden sendte lige lovlig mange hilsener til borgere i nationalt kræftscreeningsprogram

Som et led i et nationalt kræftscreeningsprogram tilbyder landets regioner borgerne, at de kan få udført en test for tarmkræft, når de runder 50 år. Borgerne modtager et brev, hvor de bliver bedt om at foretage en afføringsprøve, som de efter grundig instruktion selv tager og derefter sender til undersøgelse. Undersøgelsen viser, om borgeren skulle have udviklet tarmkræft.

Men i Region Hovedstaden har tusinder af borgere netop modtaget ikke bare ét brev - men to, der beder dem om at udføre prøven.

- I ugerne 32 og 33 blev der sendt invitationer ud til Region Hovedstadens borgere til det nationale tarmkræftscreeningsprogram. Ved en beklagelig fejl fik mere end 5000 borgere invitationen to gange, forklarer Region Hovedstaden, som nu er ved at undersøge, hvad der gik galt. Samtidig vil regionen klarlægge, hvilke borgere, der har fået invitationen til at deltage to gange.

Regionen understreger, at fejlen  på ingen måde påvirker patientsikkerheden, og at alle prøver bliver undersøgt – også hvis en borger sender to prøver ind. I tilfældet af, at en borger sender to prøver ind med forskellige resultater, vil vedkommende blive indkaldt til yderligere undersøgelse, hvis bare en test er positiv.

Alle borgere i Danmark mellem 50 og 74 år har mulighed for at deltage i det nationale tarmkræftsscreeningsprogram og bliver i den forbindelse inviteret til screening for tyk- og endetarmskræft, første gang som 50-årig og sidste gang lige inden man bliver 75 år.