Unge kandidater går sammen om særligt valg-trick for at sætte fokus på klima

Når vi skal ned og stemme den 1. november, vil der også være mange nye og unge kandidater på stemmesedlen. Og de unge er generelt mere skarpe på klimadagsordenen end de ældre kandidater.

Nikoline Prehn er både folketingskandidat for Socialdemokratiet og studerende på Københavns Universitet, så hun forsøger at kapre stemmer blandt sine medstuderende ved at dele flyers og blomsterfrø ud.

quote Jeg er vildt bange for klimaforandringerne, og det oplever jeg, at mange i vores generation er

Nikoline Prehn (S), Folketingskandidat

Og netop blomsterfrøene er ikke et tilfældigt valg for den 20-årige socialdemokrat.

- De roser, som mange andre socialdemokrater deler ud, er ikke særlig bæredygtigt produceret, forklarer hun.

Klima er nemlig en af hendes absolutte mærkesager.

- Jeg er vildt bange for klimaforandringerne, og det oplever jeg, at mange i vores generation er, og derfor synes jeg, at det er på tide, at vi tager det lidt mere alvorligt, siger hun.

En mærkesag, som hun mener, at de ældre i hendes parti burde prioritere endnu højere.

- Fordi jeg er ung, og klimaforandringerne kommer til at påvirke min fremtid, så tager jeg det også tanden mere seriøst, end jeg oplever nogle af mine partifæller gør det, lyder det fra den unge socialdemokrat.

quote Klima ligger allerøverst på dagsordenen

Nicola Emily Larsen, Folketingskandidat, Konservative

Unge står sammen

Og hun er ikke alene med den tanke. Derfor har hun sat fire af sine unge konkurrenter stævne. Fire politikere, der som hende alle er i tyverne. De skal sammen dele hinandens valgflyers ud på Kongens Nytorv.

- Jeg tror, at alle unge i Danmark har en interesse i, at der bliver valgt flere unge ved det her folketingsvalg. Og jeg tror også, at hvis vi er så heldige at være nogle unge, der bliver valgt ind, så kommer vi til at kunne støtte hinanden derinde og være en ung front, siger Nikoline Prehn.

Og der er i hvert fald én ting, der forener de fem kandidater ud over deres alder:

- Klima ligger allerøverst på dagsordenen. Det er en af de vigtigste udfordringer, vi skal løse, lyder det fra Nicola Emily Larsen (K).

Og hendes kandidat-kolleger stemmer i.

- Jeg synes, at det er meget vigtigt, at man som ung kæmper den her kamp, fordi det er os, det kommer til at gå ud over, hvis vi ikke passer på vores klima, siger Hira Nadeem fra Liberal Alliance.

Derudover er også Andreas Bæk fra SF og Thomas Rohden fra Radikale Venstre mødt op på Kongens Nytorv, og de er begge enige.

- Det virker som om, at vi unge går mere op i klimaet, men det burde jo egentlig ikke være sådan, fordi vi har jo alle sammen en interesse i, at den her jord kan eksistere mange år ud i fremtiden, og at vi har et sundt klima at leve i, siger Thomas Rohden.

Men der er også en naturlig forklaring på, at klimaholdningerne er ekstra skarpe hos de unge kandidater, fortæller politisk kommentator, Hans Engell.

- De unge kandidater har jo mere fokus på klimaet, fordi de omgås mange af de unge vælgere, og de unge vælgere - kan vi se af diverse målinger - de er væsentlig mere engagerede i klima end de ældre vælgere, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Linea Søgaard-Lidell sidder i dag i Europaparlamentet for Venstre.
Linea Søgaard-Lidell sidder i dag i Europaparlamentet for Venstre.

Ung politiker stemmer imod partigruppen

På Amagerbro skal Linea Søgaard-Lidell også i gang med flyers. Med sine 35 år er hun stadig et godt stykke fra gennemsnitsalderen i det nuværende Folketing. Den var på 46 år, da det tiltrådte i 2019. Og med sig på gaden har hun også sin tre måneder gamle søn. Han skulle gerne kunne vokse op i en verden, der ikke er ødelagt af klimaforandringer, hvis det står til Linea Søgaard-Lidell.

- Det er faktisk på grund af klimaet, at jeg valgte at gå ind i politik, fortæller hun.

I dag sidder Linea Søgaard-Lidell i Europa-Parlamentet for Venstre, og hun har allerede oplevet, at klimadagsordenen nogle gange ses forskelligt af partikammeraterne og hende selv. 

Især da hun på et tidspunkt endte med at stemme det modsatte af Venstres gruppe i parlamentet i en sag om naturgas.

- Da vi havde muligheden for at bremse kommissionens beslutning om at kalde naturgas for en grøn investering, så var jeg simpelthen nødt til at bruge den mulighed, for det er en helt forkert beslutning, forklarer hun.

Hvis hun skulle blive valgt ind i Folketinget, håber hun dog ikke, at hun igen får brug for at skulle stemme imod resten af Venstres gruppe.

- Men det er klart, at i interne diskussioner kommer jeg til at presse på for klimahandling, og det kommer jeg til i alle diskussioner, lyder det fra den unge Venstre-kvinde.

De unge har en reel chance for at blive valgt

Det er selvfølgelig langt fra sikkert, om de unge kandidater overhovedet kommer ind. Men da de fleste partier har sideordnet opstilling, så kan man altså godt overhale mere erfarne kandidater, hvis man er flittig, dygtig og heldig, forklarer politisk kommentator Hans Engell, der tilbage i 1984 selv blev valgt ind i Folketinget i en alder af 35.

- Hvis nummer et på listen er en, der trækker 30-40.000 stemmer, så betyder det alt andet lige, at nummer to og tre kan komme ind med meget lavere stemmetal, og det gør jo, at hvis du er blandt de yngste, men alligevel trækker et pænt personligt stemmetal, så har du en chance for at kunne komme ind, siger han.

Kan præge dagsordenen i partierne

Og skulle det ske, så er spørgsmålet jo, om de fine klimaambitioner kan blive til virkelighed, for på Christiansborg venter partiernes tunge drenge og piger, og de giver ikke altid automatisk plads til unge med en mærkesag. 

Det kender Hans Engell selv til fra sin tid som partileder for De Konservative.

- Til at begynde med bliver man lidt irriteret, og man synes, at det virker meget forstyrrende, og det kan være sådan lidt...´tag det nu lige roligt ikke, lad nu være med at tro, at I kan lave om på det hele fra den ene dag til den anden´, griner han.

quote Det er på tide, at vi tager klimaet lidt mere alvorligt

Nikoline Prehn, Folketingskandidat, Socialdemokratiet

Men det er ikke utænkeligt, at de unge vil kunne sætte deres aftryk på klimapolitikken i partierne, især hvis de forstår at holde sammen internt og lave aftaler.

- Og når de så møder op til gruppemøder eller gruppebestyrelsesmøder i deres partier, så kan de sikre, at nogle af deres egne kandidater bliver valgt internt i partiet, for eksempel til folketingsgruppens bestyrelse og den slags, og de kan også være med til at sikre en bestemt dagsorden, mener Hans Engell.

Politikerspiren Nikoline Prehn er da også meget fortrøstningsfuld.

- Det kan selvfølgelig godt blive svært, men jeg tror, at det er realistisk, og jeg er ret sikker på, at vi alle sammen kommer til at arbejde virkelig hårdt for at gøre hver vores parti endnu grønnere, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik